Smarrig semmelgröt med mandelkräm – recept

semmelgröt

Du älskar semlor OCH gröt!?

Amen då är semmelgröt det optimala. Du har säkert sett ”trendgröten” här och var i några år, sällan mer märkvärdigt än havregrynsgröt med mandelsmör, men tillräckligt gott för att prova. Ofta är det ju dom små sakerna som gör den stora skillnaden och här är det just kardemumma i gröten och topping av mjukrört mandelsmör som är pricken över i. Jag har dessutom adderat kanel och knaprighet av hackad mandel, men det gör du som du vill. Samma sak gällande skummad mandel- eller havremjölk till, här av havre. Prova dig fram med detta som basrecept.

Smarrig semmelgröt med mandelkräm

Ingredienser 1 portion:

  • 1 dl havregryn (alt. steel cut oats för mer tuggmotstånd)
  • 1/2 tsk kardemumma
  • 1 nypa vaniljpulver
  • 1 nypa salt
  • 2,5 dl vatten
  • 1 msk mandelsmör
  • Ev. topping: mandelflarn/hackad mandel, kanel, skummad mandelmjölk, havremjölk eller annan mjölk.

Gör så här:

  1. Bland gryn, salt, kardemumma, vaniljpulver och vatten,
  2. Koka upp och låt puttra i ca 2-5 minuter.
  3. Rör under tiden ut mandelsmöret med lite vatten eller valfri mjölk till en krämig konsistens och skumma mjölk om du vill ha till.
  4. Häll upp gröten i en tallrik och toppa med mandelkrämen, mandelflarn, kanel och skummad mjölk eller vad du önskar.

Well, godmorgon! Semmelgröt är verkligen något jag rekommenderar dig av variera- eller komplettera dina semlor i bullform med. Mättande, näringsrikt och med massor av energi inför dagen, kram! /A

Gillar du semmelgröt rekommenderar ja även:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.