Pizza på nytt sätt?
Inför helgen, nästa vecka, livet.. vill jag bjuda dig på mina bästa pizzarecept ur arkivet. Det har blivit några stycken under åren som bloggare, men här har jag plockat ut några jag tycker extra mycket om och tänker kan passa olika smaker. Att variera dina egna klassiker med kanske?
5 läckra pizzarecept för olika smaker
Broccolipizza med ostig parmesanbotten
Ingredienser 2 st bottnar/1 stor:
- 1 litet rivet broccolihuvud / upptinat och urkramat broccoliris
- 3 ägg
- 1,5 dl riven parmesanost
- 1 dl keso
- 1 tsk salt
- 0,5 tsk fiberhusk
Ingredienser fyllning (min variant):
- riven ost
- färdig tomatsås
- rödlök
- strimlad rökt kalkon
- örtsalt
- basilika
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225°.
- Riv broccoli eller tina och krama ur fryst broccoliris. Blanda med övriga ingredienser i en bunke.
- Platta ut en stor eller två mindre pizzabottnar på en plåt med bakplåtspapper.
- Grädda i ca 10-20 min i mitten på ugnen tills den fått en gyllenbrun färg.
- Bred på tomatsås, övrigt du önskar, toppa ost och krydda.
- Grädda ytterligare 5-15 min.
- Servera!
Tortilliapizza
Ingredienser:
- tortilliabröd
- färdig tomatsås
- kalkon (alt. kyckling / skinka eller vego)
- riven ost
Gör så här:
-
- Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper.
- Bred tomatsås över, strimlad kalkon och riven ost.
- In i ugnen på 225° i ca 5-10 minuter.
- Servera med grönsallad.
Pizza bolognese
Ingredienser, 4 portioner:
- 500 g färs (kött/kyckling/vegetarisk)
- 2 pkt krossade tomater (gärna med basilika)
- 2 vitlöksklyftor
- 2 gula lökar
- 2 paprikor
- 2 msk ketchup/tomatpuré
- 1 paket tacokryddmix eller valfria egna kryddor
- salt och peppar
- 2 påsar riven mozzarella
- 1 påse rucola
- olivolja
- 2 förpackningar pizzadeg alt. tortillabröd eller egen pizzadeg
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225°. Skala och finhacka lökarna och paprikan.
- Fräs lök och paprika i olja. Tillsätt färsen och kryddorna. Bryn tills allt är genomstekt.
- Häll i krossade tomater och ketchup. Låt sjuda 6-7 minuter. Smaka av med salt och peppar.
- Rulla ut degen på bakplåtspapper eller vilken form av botten du valt.
- Bred färssåsen jämnt över degen och toppa med riven mozzarella.
- Grädda i ugnen i ca 10-15 minuter tills botten är knaprig och ytan gyllenbrun.
- Toppa gärna med färsk rucola och servera med färsk blandsallad.
Blomkålspizza
Ingredienser 2 st bottnar:
- 1 litet rivet blomkålshuvud
- 3 ägg
- 1,5 dl riven parmesanost
- 1 dl keso
- 1 tsk salt
Ingredienser fyllning (min variant):
- riven eller hel mozarella
- tomatsås
- rödlök
- stekt bacon
- färsk bladspenat
- 4 ägg
- örtsalt
- basilika
Gör så här:
- Riv blomkål och blanda med övriga ingredienser i en bunke. Sätt ugnen på 200°.
- Platta ut två pizzor på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ca 10-20 min i mitten på ugnen tills den fått en gyllenbrun färg.
- Lägg på tomatsås, övrigt du önskar (ex. knäck på 2 ägg/pizza) och ost.
- Grädda ytterligare 5-15 min.
- Servera!
Pizzarecept med dinkemjöl
Ingredienser botten:
- 2 dl ljummet vatten
- ½ paket jäst
- 0,5 tsk salt
- 5-6 dl dinkelmjöl
- 3 msk olivolj
Gör så här:
- Smula ner jästen i en bunke och tillsätt ljummet vatten.
- Lös upp jästen, tillsätt mjöl och salt och blanda till en deg.
- Knåda ihop ett par minuter och låt sen jäsa i ca 30 minuter under bakduk.
- Förbered pålägget så länge, t.ex. koka pizzasås, riv/skiva ost/mozarella/fetaost/permasanost, skär skinka/kyckling, öppna tonfisk-/champinjon-/kronärtskocka-/majs-/räkburkar, skiva banan, champinjoner, bacon, soltorkade tomater, paprika, tomat eller vad du tycker om.
- Dela degen och kavla ut till lagom stora pizzor. Låt gärna jäsa ytterligare 15 minuter.
- Lägg på sås och pålägg du önskar samt krydda med oregano/pizzakrydda.
- Har du en micro med grill/crisp-funktion – micra i ca 10 minuter alt. tillaga i ugnen på 250-275° i ca 15 minuter (beroend på ugn).
Hoppas du hittar något gott bland mina pizzarecept, kram och trevlig helg! /A