Sötpotatispizza!
En sådan där maträtt jag länge sneglat på. Sett andra göra, tänkt att ”det vill jag prova”, glömt bort – tills igår. Med tid och ett par gigantiska sötpotatisar i kylen kom jag på vad jag skulle laga till middag. Betydligt smidigare att än vad jag trott också, utifrån en kombination av recept jag hittat, med bara ett fåtal ingredienser. Och eftersom den blev så smarrig vill jag dela med mig av receptet här till dig.
Sötpotatispizza med spenat och vitlökscrème fraiche
Ingredienser:
- 2 st sötpotatisar (eller en stor)
- 1 ägg
- 1 tsk fiberhusk
- 0,5 tsk örtsalt
- salt & peppar
- 0,5 dl crème fraiche
- 2 nävar spenat
- 150 g fetaost
- 2 msk melonkärnor (alt. pinjenötter)
Gör så här:
- Sätt på ugnen på 200° C.
- Skala och skär sötpotatisen i små bitar.
- Koka potatisen mjuk och blanda under tiden crème fraiche med pressad vitlök, svartpeppar och salt.
- Mixa sedan sötpotatisen med en stavmixer. Blanda i ägget, örtsalt och fiberhusk.
- Bred ut smeten som en pizza på en plåt med bakplåtspapper.
- Bred halva crème fraiche-blandningen på pizzan.
- Lägg på spenat, fetaost och melonkärnor (ännu ett förslag är kikärtor som vi inte hade hemma).
- In med pizzan i ugnen i ca 25 – 30 minuter.
- Ta ut pizzan och ringla över mer crème fraiche-såsen på pizzan.
Sötman från potatisen, vitlök, salt, nötiga melonkärnor och mild crème fraiche gifter sig på ett fantastiskt sätt.
Kanske något till din lördag- eller söndagsmiddag? Kram och góhelg! /A