Sänk din mentala tröskel till träning – 6 knep som hjälper

mentala tröskel

Känns din tröskel för hög?

Jo jag vet, 1a steget är ofta det svåraste, att ta sig över din mentala tröskel till träning, ut och iväg. Så OM du känner så är du inte ensam. Sen, väl på plats i gymmet, löpspåret eller vart du vill är det ofta inga problem. Och när vanan väl sitter går det ”av sig själv”, men hur startar man? Hur tar du dig dit?

Jag pratade med några vänner om det här för ett tag sen, två tjejer som inte är lika inbitna träningsnördar som mig, men som VILL och tycker om att träna. Båda med såpass stora barn att dom kan vara hemma själva en stund, så det är inget hinder, men mentalt är deras tröskel till träning för hög ibland. Det är med tanke på dom-, mig själv somliga dagar och dig som också känner igen dig jag listat mina bästa metoder för att träningen ska bli av.

Sänk din mentala tröskel till träning – 6 knep som får ut dig

  1. Hitta ditt ”varför”. Utan egen vilja och ett syfte har du ju ingen anledning att ens försöka. Är det för känsla, miljön, gemenskap, för utsidan, insidan, kraft till vardagen, prestation eller en mix av olika saker? Formulera ditt mål eller andra ambitioner att klistra upp på näthinnan och gör en SMART-plan om den hjälper dig dit.
  2. Planera. Som med allt nytt är det svåraste att få in en rutin, sen går det ofta per automatik. Skriv in träningen i kalendern som vilka möten och uppgifter som helst, så du slipper tänka på saken under vardagarna och ”bara kan köra”, men…
  3. Lägg ribban långt. Hur många pass i veckan är rimligt att hålla för dig? Du kommer vara betydligt nöjdare om du kan lägga till bonuspass än att behöva plocka bort något du tänkt. Och se träningen som ”din lyxiga egentid som får bli som den blir” snarare än ”ett måste” (om du inte är elitidrottare förstås). Allt ÄR bättre än inget..
  4. Boka träningsdejt med en vän/gruppträning/lagsport/personlig träning. Bara tanken på någon som väntar med en skjuts positiv energi kommer hjälpa dig enormt.
  5. Förenkla. Köp kort på gymmet nära hemmet eller jobbet. Hoppa i träningskläderna direkt på morgonen (åtminstone topp/t-shirt, träningsstrumpor, tights/byxor om timmarna innan passet tillåter). Träna på vägen till/från det du gör under dagen eller ha en uppsättning träningskläder, skor och handduk som alltid ligger redo på kontoret inför ett lunchpass?
  6. Glöm ”skratt varje pass”. Föreställningen att du ska studsa ut av träningsglädje varje dag är kanske största hindret av alla. Det kommer dagar då din mentala tröskel tär extra hög, motivationen sviktar, skorna slirar och det känns som att du halkar mer bak än kommer framåt. Det ingår.

Och jag törs lova att du ändå ALDRIG kommer ångra att du tränade, oavsett prestation. Du får alltid med dig något positivt. Bara den tanken kommer sänka din mentala press och lyfta ”mellanmjölkspassen”, viktiga dom med för en hållbar rutin och resultat på sikt.

Igår morse vaknade jag av att regnet smattrade mot rutan. Inte det mest lockande jag vet, men tack vare stjärnan du ser här – INGEN hög mentala tröskel. Se punkt 4. Jag tänkte knappt på regnet, mer än att hitta ett passande klädval och fick en en perfekt kombo av prattid med Jennie, syrerik rörelse innan dagen vid datorn och en dos bebis.

Tänk att vi har sprungit ihop sen 2015!! Då var det jag som var småbarnsmamma, nu hon. Jennies lilla Juni är orimligt söt och springa med vagn sitter i benmärgen, jag avlastade gärna och visade mina teknikknep. Dom kan du hitta här.

Stor kram! /A

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.