En midsommartårta hör till, eller vad tycker du?
En tårta med jordgubbar, även lika passande att fira födelsedagsbarnet eller livet i högsta allmänhet med. Annars är glass eller grädde till jordgubbarna min favorit, men som du ser längre ner – det kan man ju också att göra en midsommartårta av. Eller till annat tillfälle. Det roliga är i alla fall att tårtor går att göra på 1000-tals sätt, bygga och dekorera efter tycke och smak. Dom räcker till många vid festligheter och är bland det somrigaste du kan duka fram på midsommarbordet, om jordgubbar på. Dessutom finns det tårtor i massor av olika smaker och konsistenser, så det finns alltid någon passande för alla.
Här har jag samlat ihop några av mina favoritrecept till dig som vill baka en till tårta med jordgubbar. Alla av olika sort, olika tid och kompliceringsgrad att baka, men med en gemensam faktor – alla väldigt goda och med jordgubbar på.
Smarrig tårta med jordgubbar på 6 olika sätt
Ninnis tårta med jordgubbar på marängbotten
Sockerkaksmet:
- 1 1/2 dl vetemjöl
- 1 dl strösocker
- 2 tsk bakpulver
- 150 g smör (smält)
- 3 äggulor
- 5 msk mjölk
Marängsmet:
- 3 äggvitor
- 2 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
Fyllning eller dekoration:
- 3 dl vispad grädde
- Rikligt med färska bär, till exempel hallon, björnbär, jordgubbar, blåbär eller vinbär.
Sockerkakssmet – gör så här:
- Sätt ugnen på 175°.
- Vispa ihop det smälta smöret med äggulorna och mjölken.
- Blanda vetemjöl, strösocker och bakpulver i en annan skål och vispa ihop det med den flytande smeten.
- Bred ut smeten på bakplåtspapper i en långpanna.
Marrängsmet – gör så här:
- Vispa äggvitor, strösocker och vaniljsocker till en tjock maräng. Du ska kunna vända skålen upp och ner utan att smeten rinner ut!
- Bred ut marrängen ovanpå den första smeten.
- Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min eller tills marrängen fått lite färg.
Tårtan – gör så här:
- Dela tårtbotten på hälften.
- På ena brer du på (ev. marsankräm eller lemoncurd) vispad grädde och färska bär.
- Lägg på andra delen, på med grädde och dekorera med bär.
Rulltårta med nutella och färska bär
Ingredienser för ca 20 skivor:
- 3 st ägg
- 2 dl strösocker
- 2 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 0,5 dl mjölk, rumsvarm
- 1 dl nutella eller annan fyllning, t.ex. sylt eller smörkräm
Gör så här:
- Sätt ugnen på 250°.
- Klä en långpanna med bakplåtspapper.
- Vispa ägg och socker pösigt.
- Blanda mjöl, bakpulver och vänd ner det försiktigt omväxlande med mjölken i smeten.
- Rör till en jämn smet och häll i långpannan.
- Grädda mitt i ugnen i cirka 5 minuter.
- Ta ut kakan, strö över lite socker och stjälp sedan upp den med den sockrade sidan nedåt på ett bakplåtspapper.
- Dra bort papperet (pensla med lite kallt vatten så lossnar det lättare) från kakan.
- Bred på ett jämnt lager med nutella över hela kakan.
- Rulla ihop kakan med hjälp av papperet, från långsidan.
- Vispa grädde och spritsa över kakan. Dekorera med bär, strössel, hackade nötter eller vad du önskar.
Morotstårta på tema kokos
Ingredienser, kakan:
- 2 dl kokosolja
- 3 dl kokossocker (alt. socker eller annan sötning)
- 4 dl rivna morötter
- 3 ägg
- 3,5 dl kokosmjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk bikarbonat
- 1/2 tsk salt
- 1 1/2 tsk kanel
Ingredienser, topping:
- 200 g philadelphiaost
- 150 g kokosolja
- ca 2 1/2 dl florsocker/sukrin melis
- 2 tsk vaniljpulver
- saft och skal av en halv citron
- jordgubbar
Gör så här:
- Riv morötterna.
- Vispa socker och kokosolja porröst. Tillsätt äggen och vispa ännu mer.
- Blanda de torra ingredienserna och rör i smeten. Tillsätt även morötterna.
- Häll smeten i en smord ugnsform och in i nedre delen av ugnen på 225° i ca 30 min.
- Riv citronen och vispa alla ingredienser till toppingen till en tjock, slät kräm. Ställ in i kylen och bred över kakan när den svalnat.
- Garnera gärna med kokosflingor, jordgubbar (eller hallon som på bilden), valnötter, citronbitar, vindruvor eller annat du tycker om.
Kladdkakstårta med jordgubbar
Ingredienser x 2:
- 2 ägg
- 2.5 dl socker / alt sötströ
- 4 msk kakao
- 2 tsk vaniljsocker / alt 0,5 tsk vaniljpulver
- 100 g smör
- 1 dl mjöl
- 1/2 tsk salt
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°.
- Smält smöret i en kastrull.
- Vispa ägg och socker tills det blir poröst.
- Blanda samman med resten av ingredienserna (OBS – försiktigt annars blir smeten luftig och kladdkakan torr).
- Häll ner smeten i en brödad form eller en som är klädd med bakplåtspapper – tips för att få ut den hel utan kladdig form.
- Grädda i 15-20 minuter beroende på hur kladdig kladdkaka du vill ha.
Fyllningsförslag:
- Vispad grädde
- Mosade hallon + vispad grädde
- Mascarpone blandad med smält choklad
- Vispad grädde blandad med smält nougat
- Citron- eller hallonmoussé
Glasstårta
Ingredienser:
- 0,5 litersförpacklingar i papp (antal efter personer och vad du ska bygga)
- jordgubbar
- chokladsås som stelnar
- strössel
- kex till bilhjul eller liknande
Bygg till tåg, riddarborg, igloo eller liknande.
Superenkel tårta med jordgubbar
Ingredienser:
- Marängbottnar (finns att köpa färdiga)
- Vaniljkräm (finns att köpa färdig, eller vispa/koka)
- 2 dl vispad grädde
- 1 liter rensade och delade jordgubbar
- valfri dekoration, ex. strösel, hackade nötter, riven choklad, blåbär eller vad du gillar
Gör så här:
- Vispa grädde och ev. vaniljkräm. Rensa och dela jordgubbarna i önskad storlek.
- Lägg på rikligt med vaniljkräm på första marrängbotten. Sedan delade/mosade jordgubbar och nästa botten.
- Täck tårtan med vispad grädde och dekorera med mer jordgubbar och övrigt.
- Ställ svalt eller servera genast. Blir nästan godare när den fått stå så att marängen mjuknat lite.
Vilken tårta med jordgubbar som är godast? Om jag måste välja blir det kladdkakstårtan jag rekommenderar dig mest. Eller en saftig morotstårta. Och om du behöver fixa den snabbt, men garanterad popularitet hos barnen, är glasstårtan ett säkert kort. KRAM! /A