Saftig morotstårta till mor? 3 recept för olika smaker

morotstårta

Hej med helgens baktips, kanske att fira morsdag med?

Morotstårta! Denna uppskattade smarrighet och svår att misslyckas med tack vare morötternas naturliga sötman och saftighet. Dessutom snygg att dekorera på olika sätt till en tårta.

Här har jag samlat ihop 3 recept på morotstårta /kaka för olika smaker. Dig som inte tål gluten, som har diabetes, dig föredrar originalet, som är vegan och till ALLA som gillar kombinationen sött – saftigt – syrligt. Jag rekommenderar alla dessa tre smakmässigt, det som ändå är viktigast när det kommer till fika, eller hur?

Saftig morotstårta till mor? 3 recept för olika smaker

God gluten- och sockerfri morotskaka

Ingredienser, kakan:

  • 2 dl rapsolja
  • 3 dl sötströ (alt. socker eller annan sötning)
  • 4 dl rivna morötter
  • 3 ägg
  • 3,5 dl mandelmjöl (alt. annan mjölsort)
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1/2 tsk salt
  • 1 1/2 tsk kanel

Ingredienser, topping:

  • 200 g philadelphiaost
  • 150 g smör
  • ca 2 1/2 dl Sukrin
  • 1 tsk vaniljpulver
  • saft och skal av en halv citron

Gör så här:

  1. Riv morötterna.
  2. Vispa socker och rapsoljan porröst. Tillsätt äggen och vispa ännu mer.
  3. Blanda de torra ingredienserna och rör i smeten. Tillsätt även morötterna.
  4. Häll smeten i en smord ugnsform och in i nedre delen av ugnen på 225° i ca 30 min.
  5. Riv citronen och vispa alla ingredienser till toppingen till en tjock, slät kräm. Ställ in i kylen och bred över kakan när den svalnat.
  6. Garnera gärna med valnötter, citronbitar, jordgubbar/hallon, vindruvor, kokosflingor eller vad du tycker om.

Klassisk morotskaka

Ingredienser, kakan:

  • 2 dl rapsolja
  • 3 dl socker
  • 4 dl rivna morötter
  • 3 ägg
  • 3,5 dl mjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1/2 tsk salt
  • 1 1/2 tsk kanel

Ingredienser, topping:

  • 200 g philadelphiaost
  • 150 g smör
  • ca 2 1/2 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • saft och skal av en halv citron

Gör så här:

  1. Riv morötterna.
  2. Vispa socker och rapsoljan porröst. Tillsätt äggen och vispa ännu mer.
  3. Blanda de torra ingredienserna och rör i smeten. Tillsätt även morötterna.
  4. Häll smeten i en smord ugnsform och in i nedre delen av ugnen på 225° i ca 30 min.
  5. Riv citronen och vispa alla ingredienser till toppingen till en tjock, slät kräm. Ställ in i kylen och bred över kakan när den svalnat.

Morotstårta ”tema kokos” (går fint att gör vegan)

Ingredienser, kakan:

  • 2 dl kokosolja
  • 3 dl kokossocker (alt. socker eller annan sötning)
  • 4 dl rivna morötter
  • 3 ägg (alt. 200 g kikärtsspad, vispat till tjockt skum för vegansk kaka)
  • 3,5 dl kokosmjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1/2 tsk salt
  • 1 1/2 tsk kanel

Ingredienser, topping:

  • 200 g philadelphiaost (byt ut mot motsvarande vegansk produkt för en vegankaka)
  • 150 g kokosolja
  • ca 2 1/2 dl florsocker/sukrin melis
  • 2 tsk vaniljpulver
  • saft och skal av en halv citron

Gör så här:

  1. Riv morötterna.
  2. Vispa socker och kokosolja porröst. Tillsätt äggen och vispa ännu mer.
  3. Blanda de torra ingredienserna och rör i smeten. Tillsätt även morötterna.
  4. Häll smeten i en smord ugnsform och in i nedre delen av ugnen på 225° i ca 30 min.
  5. Riv citronen och vispa alla ingredienser till toppingen till en tjock, slät kräm. Ställ in i kylen och bred över kakan när den svalnat.
  6. Garnera gärna med kokosflingor, hallon, valnötter, citronbitar, vindruvor eller annat du tycker om.

Saftigare och godare får man leta efter.

Hoppas du hittat någon god variant och grattis alla mammor! ♥/A

Gillar du morotstårta kanske även dessa recept passar dig?

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.