Att vara mamma – och kvinna – morsdag 2022

morsdag

Snorsportaren, tyngdlyftaren, yogin.

Hon den ohämmat glada, sexiga, tjatiga, ömsinta, argsinta, sårbara, kaxiga. Som bölar okontrollerat, älskar passionerat, karriärskvinnan, partypinglan, bullmamman… du kan vara ALLT det som mamma, som människa. Eller inget av det, utan något helt annat, men hela ditt spektra: dagens budskap på…

Morsdag 2022

En dag som berör oss alla, för även om du inte är mamma själv har du en egen i din närhet, eller på distans. Ibland som ängel. Hursomhelst är det ju morsdag idag och jag startade firandet redan igår. Med tung styrketräning, ca 3 minuters matlagning, sen lämnade jag köket och tjatmamman för att gå all in på glitterfest med vänner på Glashuset. Ett event min vän och branchkollega Malin Nylén arrangerat. Barnen, eller snarare ungdomarna och katterna, hade inga problem att vara hemma själva några timmar och sen fick dom hem den där roliga mamman. Hon som säger ”ja till allt” (nåväl), tvångskramas, skojar och sällar sig att fixa hemgjord glass när den andra tagit slut, utan en suck kl 21.

morsdagOptimalt med glitterfest en regning dag, tack för den Malin och Derin som hakade på i sista sekund. Länge sen vi sågs, jag är så GLAD att vi fick tid att prata ikapp under festliga omständigheter.

Lite mer från festen ser du på min Instagram och här några ord från förr som tål att upprepas. 2022, men fortfarande… utmaningen är att vi är så inpräntade i hur en mamma/kvinna ”bör” vara att vi inte själva ser hur skevt det kan vara. Att en kvinna har helt andra förväntningar på sig än män, inte minst att ”hålla sig hemma i köket”, men samtidigt har vi stora privilegier. Morsdag igen.. tänk vilken fantastisk grej att få bära- och föda barn. Närheten till dom små liven, att klä upp sig i glitter och att vi ändå kan vara liiite mer känslostarka än vad som är accepterat hos män (även det en galen grej, att killar förväntas vara så ”stabila och tuffa”, trots att dom/du manliga läsare också har hormoner och känslor som måste få ta plats). Jag skulle i alla fall inte vilja byta bort alla mina olika kvinnliga sidor och förmåner, men tänker som alltid att medvetenhet om varandras situationer är bra. Och..

Om jag INTE var kvinna skulle jag förmodligen..

..haft en helt annan ekonomisk situation idag. Och i framtiden, med tanke på lägre pension efter år som föräldraledig/sjukskriven kring diastasoperation m.m. Jag har alltid velat vara hemma med mina barn och ångrar verkligen inte det valet, men alla får inte välja.

..inte fått stå ut med lika mycket tyckande om min kropp.För platt, för tjock, för smal, för muskulös..” Ord som rinner av mig idag, men ekade med biverkningar i förvirrade tonåren.

..varit en framgångsrik idrottare? Jag har både träningspassion och pannben, men har behövt starta om min träning gång på gång. Se ovan.

..väntat så himla mycket.

OCH jag hade förmodligen inte..

..fått uppleva det fantastiska med ett barn i magen. Eller 2. Eller 3. Och förlossningarna sen – mina absolut största ögonblick! En gång även största skräckupplevelse, men senare värd oändliga gånger om.

..haft så hårt pannben. P.g.a. erfarenhet av att behöva kämpa liiite hårdare med mkt. Besegra motgångar och sen – uppleva storheten i varje litet framsteg när det vänder. Ögonöppnare för annat vackert i livet.

..varit så rik på kärlek. Barnens trygga punkt, eftersom jag alltid varit i närheten. Tjatig, ja, men dom har/kan alltid lita på att jag finns här. Och den som ger får ofta dubbelt tillbaka. Även gnäll p.g.a. tjat, men hårt arbete mot en god sak lönar sig du vet.

..varit så stolt för att jag – trots omgivningens ojande om ”hur ska du klara dig..” eller (vad jag tror vissa tycker) ”egoistiskt med tanke på barnen…” – slutade vänta. Samlade mod, ork, startade något nytt. Inte lätt, men mäktig känsla att styra sitt eget liv. Spännande. Och jobbigt ibland för..

..jo, jag många manliga hjältar i min närhet som avlastar – inte minst barnens pappa och jag vill gärna dela livet med någon speciell i framtiden. Och angående morsdag + ovan är det inte bara jag, utan tänker att punkterna berör oss ALLA, oavsett kön eller föräldraskap. Jag är inte ute efter att ”klanka ner” på någon speciell eller fiska hejarop, ångrar inga av mina val och är knappast en optimal förebild vare sig som mamma eller i feminismsammanhang. Fortsätter prioritera familj framför karriär, piffa till mig ibland och bl.a. träna för att känna mig snygg, men vill ändå lyfta alla fantastiska mammor och kvinnor såhär på morsdag. Som trots 2022 sällan har samma förutsättningar, men det går bara att göra något åt om vi belyser frågan.

morsdag

Så. Slut på roman, nu ska jag curla mackor till Hampus som har fotbollsmatch och glitterkjolen byts mot shorts för att fortsätta morsdagsfirandet med några av dom jag älskar mest. Ja, även ringa min egna kära mor, en förebild på många sätt. Stor kram och hoppas du får en fin dag! ♥/A

Fler relaterade lästips:

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras