Plåtmat! 8 middagsrecept du tillreder på en plåt i ugnen

plåtmat

Mina absolut bästa hjälpmedel i köket: 1. en plåt, 2 en ugn.

Inget nytt för dig som följt mig ett tag, men plåtmat är fantastiskt praktiskt, så jag fortsätter tjata. På en plåt får du ju plats med en hel middag som ”lagar sig själv” medan du gör annat. Och har du varmluftsugn kan du lika gärna smälla in flera stycken plåtar på en gång om du t.ex. vet att du kommer hem sent dagen efter, ni är många som ska äta eller så det räcker till matlådor.

En annan fördel är att plåtmat i ugnen inte bränns vid lika lätt som på spisen. En minut hit eller dit spelar inte så stor roll, vilket är perfekt om du som mig har barn, husdjur eller annat som gör att du måste gå från köket då och då. Jag lagar i princip alla middagar på plåt när barnen är hos mig och här har jag samlat några favoritrecept med olika slags basråvaror.

Plåtmat! 8 middagsrecept du tillreder på en plåt i ugnen

FISK

plåtmat

Lax med grönsaker

Ingredienser:

  • 1 laxsida
  • flingsalt
  • peppar
  • Valfria grönsaker, ex. rödlök, aubergine, broccoli, paprika, champinjoner
  • olivolja
  • valfria tillbehör, ex. kokt färskpotatis, potatismos, ris, sötpotatispommes eller vad du gillar
  • sås av creme fraîche, pressad vitlök, örtsalt och peppar

Gör så här:

  1. Lägg laxen på en plåt med bakplåtspapper.
  2. Strö på flingsalt och peppar. Låt stå ett par minuter.
  3. Runt laxen lägger du övriga ugnsgrönsaker, ringlar olivolja över och kryddar på valfritt sätt.
  4. In i ugnen på 250° i ca 20 minuter (tills laxköttet faller lätt isär och grönsakerna fått gyllenbrun färg.
  5. Servera med dina tillbehör.

Ät som den är med grönsaker, potatis eller ris och pozu mayosås

KYCKLING

ugnskyckling

Knaperstekt ugnskyckling

Ingredienser, ca 6 port:

  • 6 hela kycklingklubbor
  • 1-2 msk olivolja
  • 1 msk sojasås
  • 1 tsk curry
  • 2 tsk örtsalt
  • peppar

Gör så här:

  1. Ta ev. bort endel skinn från kycklingen för att smaken ska sätta sig i köttet.
  2. Lägg kycklingklubborna på en plåt med bakplåtspapper.
  3. Ringla över olja, sojasås och krydda.
  4. Gnid in kycklingen i blandningen.
  5. In i ugnen på 225° i ca 30-45 minuter (beroende på ugn och kycklingens storlek. Ta ut och skär lite i kycklingen så att den inte är rosa intill benen).
  6. Servera med ex. ris, som vi – pommes, sötpotatis eller vad du önskar + grönsaker och sås. Jag gillar bearnaisesås till det mesta, men även denna enkla vitlökssås eller hummus är gott till.

VEGO

plåtmat

Quornlasagne med bönpasta

Ingredienser, 6 portioner:

  • 600g Quorn Färs (2 påsar)
  • 1000 g färdigkryddad pastasås/krossade tomater, gärna med basilika/vitlök
  • 8-10 dl färdig ostsås
  • 16 lasagneplattor av bönpasta (alt. vanliga eller fullkornspasta)
  • Salt
  • Peppar

Topping:

  • 150 g riven ost

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Tillaga quornfärsen: Stek och krydda din Quorn Färs och häll i tomatsås. Låt puttra några minuter.
  3. Lägg bakplåtspapper i en ugnsplåt. Börja med ostsås och varva sedan lasagneplattor, färssås och ostsås. Toppa sedan med riven ost.
  4. Gratinera i ugnen ca 30 minuter, tills din Quornlasagne är mjuk inuti med fin gyllenbrun färg.
  5. Servera med färska grönsaker.

ÄGG

plåtmat

Ugnsomelett med kantarellstuvning

Ingredienser omeletten:

  • 6 hela ägg + 4 äggvitor
  • ca 1 dl mjölk
  • Strimlad rökt kalkon
  • Olivolja
  • Riven ost
  • Salt och peppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 250°.
  2. Strimla kalkonen och lägg i en ugnssäker form med bakplåtspapper och olivolja.
  3. Blanda ägg, mjölk och kryddor. Häll över formen och in i ugnen i ca 20 minuter tills omeletten fått fin färg.

Gör färdigt omeletten och bred sedan ut kantarellstuvningen och riven ost över den. In i ugnen igen i 5-10 minuter.

Ingredienser kantarellstuvning:

  • Kantareller
  • 2 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 2-3 dl grädde (valfri fetthalt men jag vill ha riktig vispgrädde)
  • Salt och peppar
  • 1/2 msk kinesisk soja

Gör så här:

  1. Fräs kantarellerna i smör tills all vätska kokt in.
  2. Pudra över mjöl, vänd runt och späd med grädden.
  3. Låt småkoka i 30-45 minuter. Smaka av med salt, peppar och soja.

KÖTT

kålpudding

Kålpudding

Ingredienser, ca 4 port:

  • 1/4 vitkålshuvud
  • 1 gul lök
  • 800 g köttfärs
  • 50 g smör
  • 2 dl vispgrädde
  • salt & peppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°, strimla kålhuvudet och hacka löken.
  2. Bryn kål och lök i smör så att det blir mjukt och får fin färg.
  3. Stek köttfärsen i en annan panna. Krydda med salt och peppar.
  4. Varva ingredienserna i en ugnssäker form.
  5. Pressa ihop puddingen lite och häll på 2 dl grädde.
  6. Grädda i ugnen i ca 30 minuter.
  7. Servera gärna med rårörda lingon.

MJÖLK

plåtmat

Kesopannkaka ugnsform

Ingredienser, ca 2 portioner

  • 2 ägg
  • 250 gram keso
  • 0,5 dl mandelmjöl alt. 1 msk fiberhusk
  • ev. en nypa salt
  • smör / olja / kokosolja att steka i
  • valfria tillbehör, ex. hallon, blåbär och vaniljkesella, nötsmör, vispad grädde

Gör så här:

  1. Mixa eller bara blanda alla ingredienser (då blir konsistensen lite kornig).
  2. Värm ugnen och lägg bakplåtspapper på en plåt eller ugnsform.
  3. Stek i ugnen på 225° i ca 15 minuter. Peta i smeten för att se så att den är genomgräddad.
  4. Servera med valfria tillbehör, ät och njut!

kesoplättar

PIZZA

broccolipizza

Broccolipizza

Ingredienser 1 stor botten:

  • 1 litet rivet broccolihuvud (ca 180 g)
  • 1 ägg
  • 4 dl riven ost 
  • 1 msk chiafrön (för extra crunchig botten)
  • 0,5 tsk salt

Ingredienser fyllning (min variant):

  • riven eller hel mozarella  
  • rödlök
  • strimlad kalkon
  • körsbärstomater i skivor
  • örtsalt

Gör så här:

  1. Riv broccoli och blanda med ägg och riven ost i en bunke. Sätt ugnen på 200°.
  2. Platta smeten på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ca 10-20 minuter i mitten på ugnen tills den fått en gyllenbrun färg.
  3. Lägg kalkon, riven ost, tomater, rödlök, övrigt du önskar.
  4. Grädda ytterligare 5-15 min.
  5. Servera!

broccolipizza plåtmatByt ut mot blomkål för annan smak på botten, den du ser på bilden ovan.

TILLBEHÖR

plåtmat

Potatis och grönsaker i olika former med ringlad olivolja och flingsalt är alltid gott till.

Hoppas min plåtmat kan underlätta vardagsnjutningen för dig med. Kram! /A

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.