Festlig nyårsmeny – 9 recept till förrätt, huvudrätt, efterrätt

nyårsmeny

Jul kan vara mysigt, men ännu större – ett helt nytt år!?

Själva livet. Jag har inga stående traditioner på årets sista dag, men en läcker nyårsmeny får det bli oavsett. Och för dig som också funderar vill jag ge några idéer från tidigare år. I Jorm finns huvudingredienserna redan i mina föräldrars frys och jordkällare, men det brukar alltid vara frågetecken kring hur ska vi tillaga dom. Ofta blir det en favorit i repris som du ser nedan, kanske helt nya rätter för dig?

Här hittar du 3 receptförslag på förrätt, 3 på huvudrätt och 3 efterrätt så har du lite att välja mellan till din egen nyårsmeny.

Festlig nyårsmeny – 9 recept

Förrätter till din nyårsmeny

Ceviche

Ceviche med röding (alt. lax), mango, avokado och lime

Ingredienser, 4 portioner:

  • 2 lime (2 lime motsvarar 4 msk saft)
  • 1/2 röd peppar (chili)
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 400 g rödingfilé (alt. lax)
  • 250 g mango i bitar
  • 1 avokado
  • 2 msk olja
  • 1/2 kruka koriander

Gör så här:

  1. Pressa saft ur limen.
  2. Dela, kärna ur och finhacka chili.
  3. Skala och riv eller pressa vitlöksklyftan. 
  4. Blanda limesaft, chili, vitlök, salt och peppar till en marinad.
  5. Skär bort skinnet på rödingen och dela fisken i ca 1 x 1 cm stora tärningar. Vänd ner tärningarna i marinaden. Låt det stå och dra i 5 minuter.
  6. Tina frysta bitar- eller skär färsk mango. Gröp ur och tärna även avokadon
  7. Blanda den marinerade rödingen försiktigt med grönsaker och olja.
  8. Servera gärna din ceviche med röding i höga glas eller på hårt tunnbröd och toppa med koriander om du gillar.

Kantarellsoppa

Ingredienser (4 portioner):

  • 300 g kantareller
  • 3 msk smör
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 3 st shalottenlökar
  • 0,75 dl vetemjöl
  • 2 dl torrt vitt vin (kan uteslutas)
  • 2 st kycklingbuljongtärningar
  • 0,5 tsk salt (smaka av)
  • 2 krm vitpeppar (smaka av)
  • 3 dl matlagningsgrädde

Gör så här:

  1. Skala och hacka lök och vitlök fint.
  2. Smält smöret och stek svampen gyllenbrun. Lägg undan några till garneringen.
  3. Tillsätt löken och stek tills vätskan kokat in.
  4. Strö över mjölet och rör om.
  5. Häll på vin och vatten (kokhett) och smula i buljongtärningarna.
  6. Låt småputtra ca 15 minuter under lock.
  7. Mixa svamp och lök med en stavmixer, inte alltför fint. Rör ut mixet i soppan och tillsätt grädden. Koka upp och smaka av.
  8. Häll upp i soppskålar och garnera med några kantareller.

Toast skagen-macka (ev. med vaktelägg)

Ingredienser, 4 portioner:

  • 4 msk hackad gräslök dill (spar någon kvist att garnera med)
  • 200 gram skalade räkor
  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl creme fraiche eller matyoghurt
  • 0,5 rödlök
  • 2 msk citronsaft (spar citronen till att garnera med)
  • (4 st vaktelägg, alt. vanliga)

Gör så här:

  • Hacka dillen.
  • Skala och finhacka rödlöken.
  • Skala räkorna. Lägg i en skål med hackad rödlök och dill.
  • Tillsätt majonnäs och crème fraiche och citronsaft.
  • Rör ihop allt till en räkröra.
  • Stek äggen till önskad konsistens.
  • Servera räkröran och äggen på rostade mackor, förslagsvis i form av små hjärtan du stämplar ut med en pepparkaksform.

Huvudrätter till din nyårsmeny

Älgfilé på grönsaksbädd

Ingredienser kött + täcke, ca 4 portioner:

  • 4 st skivor älgfilé (funkar säkert även med oxfilé)
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 krm peppar
  • smör till stekning
  • 1 dl grovriven ost
  • 1 dl grovriven gorgonzola
  • 0,75 dl crème fraiche
  • 50 g pinjekärnor

Grönsaksbädd:

  • 1 st purjolök
  • 200 g champinjoner
  • 4 st skivor bacon
  • 75 g sockerärter

Rödvinsås:

  • 1 st scharlottenlök
  • 2,5 dl rödvin
  • 0,75 dl vatten
  • 2 msk kalvfond
  • 0,5 msk tomatpuré
  • 0,5 krm peppar
  • 0,5 msk maizena majsstärkelse
  • 50 g rumsvarmt smör

Gör så här:

  1. Ugn: 225°
  2. Krydda köttet med salt och peppar. Bryn det hastigt på båda sidorna i en het stekpanna med lite smör. Lägg köttet på ett ugnsfat och låt det kallna.
  3. Riv ostsorterna och rör samman dem med crème fraiche och pinjekärnor. Fördela röran på köttskivorna och täck med folie. Låt fatet stå i kylen tills det ska stekas klart i ugnen.
  4. Ansa och strimla purjolöken. Ansa och skiva svampen. Strimla baconskivorna. Skär sockerärterna i sneda bitar. Fräs grönsakerna och baconet i smör tills vätskan kokat in. Låt det kallna i kylen.
  5. Skala och finhacka löken till såsen. Lägg den i en kastrull tillsammans med vin, vatten, kalvfond, tomatpuré och peppar. Låt det småkoka 6-8 minuter. Sila såsen och häll tillbaka den i kastrullen.
  6. Låt såsen koka upp på nytt. Rör ut maizena med lite vatten och vispa ner det i såsen. Låt såsen stå kallt. Hit går det bra att förbereda!!
  7. Lägg grönsaksröran i botten på ett smort eldfast fat. Lägg köttet ovanpå grönsaksröran. Stek klart köttet mitt i ugnen ca 10 minuter eller tills innertemperaturen visar 58 grader om du vill ha rosa kött.
  8. Värm såsen och vispa ner smöret i små klickar.

Gott ihop med exempelvis hasselbackspotatis, klyftpotatis eller sötpotatispommes, samt goda grönsaker. En annan rekommenderad variant till din nyårsmeny är inbakad oxfilé.

Röding på lökbädd

Ingredienser:

  • Rödingar (går även att ta annan typ av hel fisk, t.ex. lax)
  • Gul lök i skivor
  • Smör
  • Salt och peppar
  • Grädde till såsen

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 225° och smält en ordentlig klick smör på en plåt där inne.
  • Lägg sen den skivade gula löken i botten av plåten.
  • Skölj fisken.
  • Salta och peppra in på köttet.
  • Lägg fisken på löken och in i ugnen i ca 20-30 minuter tills skinnet på fisken lossnar lätt från köttet.
  • Rensa från skinn och ben.
  • Häll grädde på plåten med lök och krydda efter smak.
  • Servera fisk och gräddsås med potatis/potatismos och grönsaker.

Mozarellfylld kyckling med parmaskinka och fetaostpaj

Ingredienser, 6 pers:

  • Kycklingfilé (ca 1,5 per person)
  • 1-2 msk sojasås
  • 4 st mozarellabollar
  • 1 paket parmaskinka
  • 1 kruka basilika
  • olivolja
  • kryddor efter smak
  • salt & peppar

Gör så här:

  1. Häll en skvätt olivolja, sojasås och kryddor på en plåt med bakplåtspapper.
  2. Gnid in kycklingen (+ ev. grönsaker) i olje/kryddblandningen och tillaga i ugn på 225° i ca 20 min.
  3. Snitta kycklingen och se så att den inte är rosa. Peta in en skiva mozarella  och basilikablad i skåran.
  4. Rulla parmaskinka runt kycklingpaketen och höj värmen på ugnen till 250°. In igen i ca 10 minuter tills skinkan fått fin färg och osten smält.

Fetaost- och spenatpaj

Ingredienser:

  • 100 g keso naturell
  • 2,5 dl fullkornsdinkelmjöl
  • 400 g bladspenat
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • ca 10 marinerade soltorkade tomater
  • ca 20 svarta oliver
  • 200 g fetaost (valfri fetthalt)
  • 3 ägg
  • 3 dl mjölk

Gör så här:

  1. Blanda keson med dinkelmjölet och tryck ut degen i en smord ugnsform. Låt vila i kylen ett tag. Sätt ugnen på 200°.
  2. Tina bladspenaten och kläm ur vattnet. Pressa i vitlöken och tillsätt salt och peppar.
  3. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 15 min. Ta sedan ut formen och låt svalna något.
  4. Strimla tomaterna.
  5. Fördela spenaten på pajdegen, lägg på tomaterna och oliverna samt smula över fetaosten.
  6. Vispa ihop äggen och mjölken och häll blandningen över pajen.
  7. Grädda i mitten av ugnen ca 35 min.

Efterrätter till din nyårsmeny

Rånkoppar med glass, grädde och hjortronsylt

Ingredienser, 4 portioner:

  • 125 g smör
  • dl vetemjöl
  • 1,5 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten
  • tsk vaniljsocker

Gör så här:

  1. Smält smöret.
  2. Blanda mjöl, strösocker, vaniljsocker.
  3. Häll i vatten och det smälta smöret och blanda till en jämn smet.
  4. Klicka cirka 1 msk smet till varje rån.
  5. Grädda till rånet är gyllenbrunt.
  6. Lägg rånet över ett glas direkt för att forma rånkoppar.
  7. Vispa grädde.
  8. Fyll varje rånkopp med glass, grädde och varm hjortronsylt.

nyårsmeny

Fryst nougattårta

Ingredienser:

  • 1 dl hasselnötter
  • 1 burk hasselnötskräm 350 g
  • 1 + 3 rumsvarma ägg
  • 100 g mjölkchoklad
  • 250 g nougat
  • 5 dl vispgrädde
  • smör och kakao till formen

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Smörj en form och ”bröa” botten och kanten av formen med kakao.
  2. Hacka hasselnötterna fint. Vispa ihop hasselnötskräm, 1 ägg, kakao och hasselnötter.
  3. Dela resten av äggen i gulorna och vitor. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner dom i hasselnötsblandningen.
  4. Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen ca 30 min. Låt svalna.
  5. Hacka chokladen och ⅔ av nougaten grovt. Smält över vattenbad. Vispa grädden löst.
  6. Rör ner en äggula i taget i chokladen. Vänd sen ner grädden, lite i taget till en mousse. Bred den över kakan och ställ i frysen minst 5 timmar.
  7. Ta ut tårtan när ytan är fryst. Smält resen av nougaten över vattenbad och ringla över tårtan. Ställ in en stund till i frysen.
  8. Ta ut tårtan ca 30 min före servering. Servera ev. med bär eller passionsfruktkött.

nyårsmeny

Pannakotta med vit choklad

Ingredienser, 4-6 port:

  • 5 dl grädde
  • 1 st vaniljstång eller 1 tsk vaniljsocker
  • 100 g vit choklad
  • 3 st gelatinblad

Garnering:

  • ca 0.5 dl bär t.ex. vinbär, hallon, blåbär, tranbär
  • ev. ca 15 g flagad choklad

Gör så här:

  1. Bryt eller skär chokladen i mindre bitar.
  2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
  3. Mät upp grädden i en kastrull, det går bra med vispgrädde eller annan grädde. Det går också bra med en blanding av vispgrädde och mjölk eller vatten. Om du använder vaniljstång, snitta den och skrapa ur fröna. Lägg både vaniljstång och alla frön i grädden. Om du använder vaniljsocker så tillsätter du bara den till grädden.
  4. Låt koka upp och koka ca 1-2 minuter, var försiktig så att det inte kokar över. Tillsätt chokladen. Rör tills den smält.
  5. Ta bort kastrullen från plattan nu om du inte redan gjort det (mycket viktigt). Krama ur gelatinbladen och vispa ner dessa tills gelatinet är smält.
  6. Häll upp i portionsskålar. (Om du inte har en bra kastrull att hälla ur så kan du antingen använda såsslev eller så häller du upp smeten i t.ex. ett litermått som går lätt att hälla ur eller så använder du en ”candy funnel” som på bilden.)
  7. Låt stelna i kylskåp minst 2-3 timmar.
  8. Dekorera med syrliga bär och ev. flagad choklad. (För att få chokladen flagad kan man ta en osthyvel och hyvla på sidan av chokladbiten.)

Ytterligare en uppskattad efterrätt till din nyårsmeny är chokladfondant med rinnig kärna. Mmmmm.

Kram! /A

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.