* Recept med reklam för Tyngre *
17 mars är ingen vanlig måndag, det är Hallongrottans dag!
Små syltkakor eller som här – hallongrottor på långpanna. Lättbakad och uppskattad kaka oavsett storlek, vad du kallar den eller dag på året, men jag kan tycka att dessa temadagar är ett kul sätt att få inspiration. Och just syltkakor var något av det första jag bakade som liten (och ibland åt upp smeten av innan den blev kakor) ihop med syster Mia. Kanske ÄNNU godare?
Jag har även haft som specialitet att baka syltkakor i gigantiskt format under åren jag jobbade på KTH-Hallen. Väldigt populärt bland studenterna som ofta kom över och fikade i gymmets café på rasterna, men syltkakor/ hallongrottor i långpanna har jag aldrig provat. Inte heller i sockerfri eller proteinrik form – tills nu!
Hallongrottor i långpanna – utan socker, med en nypa protein
Ingredienser:
- 2 dl Vassle vaniljdrömmar (alt. annat med vaniljsmak)
- 3 dl vetemjöl
- 1 dl sötströ
- 1 tsk bakpulver
- 200 g smör
- hallonsylt av önskad mängd
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200°.
- Smält smöret och blanda alla torra ingredienser i en bunke.
- Häll i smöret och knåda ihop till en lite kladdig deg som du sen trycker ut på en långpanna med bakplåtspapper.
- Skär önskat stora kakor. Tryck sen en grop med ett finger, t.ex. åt två håll så det blir ett litet hjärta.
- Klicka i sylt i groparna och grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 10 minuter (beror på ugn, så håll koll på färg och konsistens).
Gott och smidigt när du bakar till många. Smaken av proteinpulver märker ingen, men tillför ändå några små byggstenar till fikagästerna. Trevlig helg! /A