Sugen på något nytt på våffeldagen?
Här har jag samlat ihop några ”nyttifierade” våffelrecept ur bloggarkivet till dig som gillar variation. Kanske älskar våfflor så mycket att du gärna äter det dagligen, samtidigt som du vill boosta kroppen med näring?
Lika väl som att du mixar dig en proteinrik smoothie efter träningen kan du ju klicka ner smeten i ett våffeljärn. Njuta av en festligare form av mellanmål, med samma energi- och muskelstumilerande innehåll. Ja, plus att fira våffeldagen med idag 25e mars?
4 våffelrecept som ger dig näringsrik njutning
Frasiga, proteinrika chokladbollsvåfflor
Ingredienser 2 våfflor:
- 1 dl havremjöl (alt. mandelmjöl)
- 1 dl kasein chokladboll (alt. annat med chokladsmak)
- 1 dl valfri mjölk eller vatten
- 1 ägg
- 0,5 tsk bakpulver
- 1 nypa salt
- 2 tsk kokosolja (till gräddning)
Gör så här:
- Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
- Rör i ägg och vatten eller mjölk till en kladdig smet.
- Smörj ett varmt våffeljärn med kokosolja och grädda våfflorna.
- Servera med exempelvis en klick vaniljkvarg, grädde eller glass och hallon eller vad du tycker om.
Chaffles – matiga ostvåfflor
Ingredienser, 2 st:
- 2 ägg
- ca 100 g riven ost
- 1 msk mandelmjöl (kan uteslutas har jag läst, men ej testat)
- 1 nypa salt
- smör till våffeljärnet
Gör så här:
- Värm upp våffeljärnet. Rör ihop ägg, ost, mandelmjöl och salt i en skål.
- Lägg en klick smör i järnet och häll i smeten.
- Grädda ca 3-6 minuter (beroende på värme och järn).
- Servera dina chaffles med önskade tillbehör, t.ex. avokado och rökt kalkon eller som mig – babyspenat, fetaost, kallrökt lax, crème fraîche och örtsalt.
Kokosvåfflor – glutenfria och supergoda
Ingredienser:
- 8 ägg
- 2 dl kokosmjölk
- 2 dl kokosmjöl
- 1/2 tsk bakpulver
- 1/2 tsk salt
- 1 tsk vaniljpulver
Gör så här:
- Vispa ägg och kokosmjölk.
- Rör i mjöl, bakpulver och salt.
- Låt smeten vila medan våffeljärnet blir riktigt varmt.
- Pensla våffeljärnet med kokosolja, klicka ut smeten och grädda våfflorna gyllenbruna.
- Servera med önskade tillbehör, t.ex. skivad banan, kokos och nötkräm?
Mumsiga mandelvåfflor
Ingredienser (6-8 stycken):
- 2 dl mandelmjöl
- 1 dl mjölk
- 2 ägg + 2 vitor
- 2 tsk fiberhusk
- 100 gram kesella 1%
- 1 tsk bakpulver
- 0,5 tsk salt
Gör så här:
- Blanda alla ingredienser och låt svälla 15 minuter innan du gräddar dem i våffeljärnet. Du kan behöva smörja järnet lite, men bara pytte eftersom mandelmjölet i sig är fett.
- Servera nygräddade, t.ex. ihop med bär och vispad grädde med en nypa vaniljpulver och sötströ.
Firar du våffeldagen idag? Eller äter våfflor oftare än så? Hoppas du hittar något passande våffelrecept, kram! /A