SÅS, pricken över maträtten.
Dig som håller med vill jag bjuda på 8 av mina bästa såsrecept inför helgen, Valborg, vardagen, sommargrillen… Samlade favoriter av olika smak som jag ofta rör ihop, majoriteten väldigt enkla att göra och passande till diverse rätter. Nästan snabbare recept att följa än att gå till affären och köpa en färdig variant om du har ingredienserna hemma. Dessutom kan du personifiera med den typ av bas, t.ex. fetthalt på crème fraîche, majonäs och grädde, du önskar.
Mina 8 bästa såsrecept
1. Blixtsnabb bearnaisesås
Ingredienser till ca 4 port:
- 2 dl crème fraîche
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 2 äggulor
- ½ msk torkad dragon
- salt & peppar
Gör så här:
- Värm crème fraîche med buljongen i en kastrull till tärningen smält.
- Rör ner äggulorna och dragon. Låt sjuda tills såsen tjocknar.
- Smaka av med salt & peppar.
- Servera varm eller ljummen, yum!

2. Fuskceasardressing 2.0
Ingredienser:
- 1 dl majonäs
- 1,5 dl riven parmesanost
- 1 riven vitlöksklyfta
- 2 msk citronsaft (kan bytas mot vatten, det gjorde jag i brist på citron)
- 1 tsk risvinäger*
- salt & peppar
Gör så här:
- Riv parmesanost och vitlök.
- Blanda med majonäs, pressad citron och risvinäger.
- Smaka av med salt, peppar och tillsätt eventuellt lite vatten om du önskar lösare konsistens.
*den lilla uppdateringen som jag tycker gjorde STOR, god skillnad.
3. Svingod sriachamajosås
Ingredienser:
- 1 dl majonäs
- 1 tsk sriacha sauce (mer/mindre enl smak)
- 1 tsk risvinäger
- 1 nypa salt
- 1 skvätt vatten till önskad konsistens
Gör så här:
- Blanda ihop alla ingredienser i en skål.
- Smaka av och tillsätt mer salt och sriacha om du önskar en hetare sås, eller mer majonäs för en mildare.
- Ställ svalt tills du kan äta.

4. Himmelsk hummus
Ingredienser:
- 1 paket kokta, sköljda och avrunna kikärtor
- 1-2 vitlöksklyftor
- 3 msk olivolja
- 1 msk pressat citronjuice
- 1 msk tahini/sesampasta (kan uteslutas)
- salt & peppar
Gör så här:
- Mixa alla ingredienser till en krämig smet.
- Tycker du den blir för tjock? Häll i en skvätt vatten.
- Lägg i en burk med tätslutande lock och förvara i kylen upp till en vecka.
Även gott att mixa ner avokado, hackade oliver, chili eller annat du gillar. Ytterligare ett tips är att frysa in små engångsportioner i en iskubsform, så kan du bara plocka fram en kub att tina till din mat.
5. Gott-till-allt-vitlökssås
Ingredienser:
- 2 dl Créme fraîche / turkisk yoghurt / naturell yoghurt / kvarg
- 1-2 pressad vitlök
- Salt och peppar / valfria kryddor
Gör så här:
- Rör ihop.
Mängd anpassar du förstås efter smak och antal portioner. Såsen står sig även bra ett par dagar i kylen, så ett tips är att göra mycket så har du till flera måltider.
6. Grön & god gräslökssås
Ingredienser:
- 2,5 dl creme fraiche
- 1 tsk dijonsenap
- 1 tsk flytande honung
- 1 dl finhackad gräslök (går att ersätta med annat grönt du gillar, ex. dill eller basilica)
- salt & peppar
Gör så här:
- Blanda alla ingredienser.
- Smaka av med salt och peppar.
- Ställ svalt tills det är dags att äta.

7. Krämig aubergineröra
Ingredienser:
- 1 st aubergine
- olivolja
- 1/2 st fetaost
- färska kryddor (ex. ett knippe oregano och/eller basilika)
- rapsolja
- vitlöksolja
- salt & peppar
Gör så här:
- Pensla auberginen i olivolja och grilla i ugnen på 180° i ca 20 min.
- Lägg innehållet i en skål.
- Mixa med övriga ingredienser.
- Smaka av med salt och peppar.
8. Kunglig kantarellsås
Ingredienser:
- Kantareller
- 2 msk smör
- 1 msk vetemjöl
- 3-4 dl grädde (valfri fetthalt men jag vill ha riktig vispgrädde)
- Salt och peppar
- 1/2 msk kinesisk soja
- 1/2 dl rödvin
Gör så här:
- Fräs kantarellerna i smör tills all vätska kokt in.
- Pudra över mjöl, vänd runt och späd med grädden.
- Låt småkoka i 30-45 minuter. Smaka av med salt, peppar, soja och rödvin.
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken, kram och go´helg! /A