Mina 8 bästa såsrecept – pricken över maten

bearnaisesas3 - lätt bearnaisesås såsrecept

SÅS, pricken över maträtten.

Dig som håller med vill jag bjuda på 8 av mina bästa såsrecept inför helgen, Valborg, vardagen, sommargrillen… Samlade favoriter av olika smak som jag ofta rör ihop, majoriteten väldigt enkla att göra och passande till diverse rätter. Nästan snabbare recept att följa än att gå till affären och köpa en färdig variant om du har ingredienserna hemma. Dessutom kan du personifiera med den typ av bas, t.ex. fetthalt på crème fraîche, majonäs och grädde, du önskar.

Mina 8 bästa såsrecept

lätt bearnaisesås

1. Blixtsnabb bearnaisesås

Ingredienser till ca 4 port:

  • 2 dl crème fraîche
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2 äggulor
  • ½ msk torkad dragon
  • salt & peppar

Gör så här:

  1. Värm crème fraîche med buljongen i en kastrull till tärningen smält.
  2. Rör ner äggulorna och dragon. Låt sjuda tills såsen tjocknar.
  3. Smaka av med salt & peppar.
  4. Servera varm eller ljummen, yum!
fuskceasardressing såsrecept

2. Fuskceasardressing 2.0

Ingredienser:

  • 1 dl majonäs
  • 1,5 dl riven parmesanost
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • 2 msk citronsaft (kan bytas mot vatten, det gjorde jag i brist på citron)
  • 1 tsk risvinäger*
  • salt & peppar

Gör så här:

  1. Riv parmesanost och vitlök.
  2. Blanda med majonäs, pressad citron och risvinäger.
  3. Smaka av med salt, peppar och tillsätt eventuellt lite vatten om du önskar lösare konsistens.

*den lilla uppdateringen som jag tycker gjorde STOR, god skillnad.

3. Svingod sriachamajosås

Ingredienser:

  • 1 dl majonäs
  • 1 tsk sriacha sauce (mer/mindre enl smak)
  • 1 tsk risvinäger
  • 1 nypa salt
  • 1 skvätt vatten till önskad konsistens

Gör så här:

  1. Blanda ihop alla ingredienser i en skål.
  2. Smaka av och tillsätt mer salt och sriacha om du önskar en hetare sås, eller mer majonäs för en mildare.
  3. Ställ svalt tills du kan äta.
recept på hummus såsrecept

4. Himmelsk hummus

Ingredienser:

  • 1 paket kokta, sköljda och avrunna kikärtor
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk pressat citronjuice
  • 1 msk tahini/sesampasta (kan uteslutas)
  • salt & peppar

Gör så här:

  1. Mixa alla ingredienser till en krämig smet.
  2. Tycker du den blir för tjock? Häll i en skvätt vatten.
  3. Lägg i en burk med tätslutande lock och förvara i kylen upp till en vecka.

Även gott att mixa ner avokado, hackade oliver, chili eller annat du gillar. Ytterligare ett tips är att frysa in små engångsportioner i en iskubsform, så kan du bara plocka fram en kub att tina till din mat.

Vitlöksås av crème fraîche /annalissjanis.se

5. Gott-till-allt-vitlökssås

Ingredienser:

  • 2 dl Créme fraîche / turkisk yoghurt / naturell yoghurt / kvarg
  • 1-2 pressad vitlök
  • Salt och peppar / valfria kryddor

Gör så här:

  1. Rör ihop.

Mängd anpassar du förstås efter smak och antal portioner. Såsen står sig även bra ett par dagar i kylen, så ett tips är att göra mycket så har du till flera måltider.

sas_grilladroding såsrecept

6. Grön & god gräslökssås

Ingredienser:

  • 2,5 dl creme fraiche
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk flytande honung
  • 1 dl finhackad gräslök (går att ersätta med annat grönt du gillar, ex. dill eller basilica)
  • salt & peppar

Gör så här:

  1. Blanda alla ingredienser.
  2. Smaka av med salt och peppar.
  3. Ställ svalt tills det är dags att äta.
Aubergineröra /annajonasson.se goda röror

7. Krämig aubergineröra

Ingredienser:

  • 1 st aubergine
  • olivolja
  • 1/2 st fetaost
  • färska kryddor (ex. ett knippe oregano och/eller basilika)
  • rapsolja
  • vitlöksolja
  • salt & peppar

 Gör så här:

  1. Pensla auberginen i olivolja och grilla i ugnen på 180° i ca 20 min.
  2. Lägg innehållet i en skål.
  3. Mixa med övriga ingredienser.
  4. Smaka av med salt och peppar.

såsrecept

8. Kunglig kantarellsås

Ingredienser:

  • Kantareller
  • 2 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 3-4 dl grädde (valfri fetthalt men jag vill ha riktig vispgrädde)
  • Salt och peppar
  • 1/2 msk kinesisk soja
  • 1/2 dl rödvin

Gör så här:

  1. Fräs kantarellerna i smör tills all vätska kokt in.
  2. Pudra över mjöl, vänd runt och späd med grädden.
  3. Låt småkoka i 30-45 minuter. Smaka av med salt, peppar, soja och rödvin.

Hoppas du hittar något som faller dig i smaken, kram och go´helg! /A

Gillar du dessa såsrecept rekommenderar jag även:

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.