Gott av blåbär – 5 läckra recept

panakotta med vit choklad Gott av blåbär

Något sött av säsongens bär?

Här hittar du 5 recept på gott av blåbär. Vet att många plockar för fullt nu och om du är en av alla så kanske det är kul att testa något nytt? Bäst är ofta bären precis som dom är i frukostskålen tycker jag, men finns mycket annat gott av blåbär man kan göra. När du vill festa till det eller förnya dig? Hoppas du hittar något du gillar!

Gott av blåbär – 5 läckra recept

pannakotta med vit choklad Gott av blåbär

Pannacotta med blåbär och vit choklad

Ingredienser, 4-6 port:

  • 5 dl grädde
  • 1 st vaniljstång (eller 1 tsk vaniljsocker)
  • 100 g vit choklad (sockerfri om du önskar)
  • 3 st gelatinblad

Garnering:

  • ca 0.5 dl bär t.ex. vinbär, hallon, blåbär, tranbär
  • ev. ca 15 g flagad choklad

Gör så här:

  1. Bryt eller skär chokladen i mindre bitar.
  2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
  3. Mät upp grädden i en kastrull, det går bra med vispgrädde eller annan grädde. Det går också bra med en blanding av vispgrädde och mjölk eller vatten. Om du använder vaniljstång, snitta den och skrapa ur fröna. Lägg både vaniljstång och alla frön i grädden. Om du använder vaniljsocker så tillsätter du bara den till grädden.
  4. Låt koka upp och koka ca 1-2 minuter, var försiktig så att det inte kokar över. Tillsätt chokladen. Rör tills den smält.
  5. Ta bort kastrullen från plattan nu om du inte redan gjort det (mycket viktigt). Krama ur gelatinbladen och vispa ner dessa tills gelatinet är smält.
  6. Häll upp i portionsskålar. (Om du inte har en bra kastrull att hälla ur så kan du antingen använda såsslev eller så häller du upp smeten i t.ex. ett litermått som går lätt att hälla ur eller så använder du en “candy funnel” som på bilden.)
  7. Låt stelna i kylskåp minst 2-3 timmar.
  8. Dekorera med syrliga bär och ev. flagad choklad. (För att få chokladen flagad kan man ta en osthyvel och hyvla på sidan av chokladbiten.)

sockerfri blåbärscheesecake

Sockerfri blåbärscheesecake

Ingredienser:

Botten:

  • 3 dl malda eller finhackade nötter (jag tog färdigt mandelmjöl)
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk vaniljarom (eller vaniljpulver, d.v.s. inte vaniljsocker)
  • 2 dl kokosflingor
  • 1 dl sötströ (eller annan sötning. Kan uteslutas för en mindre söt kaka)
  • 100 gr smält smör

Fyllning:

  • 300 gr Philadelphiaost
  • 2 ägg
  • 0,5 dl sötströ (eller annan sötning. Kan uteslutas för en mindre söt kaka)
  • 1 tsk vaniljarom
  • 1 dl kokosflingor

Topping:

  • 2 dl creme fraiche
  • 2 dl blåbär

Gör så här:

Botten:

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Blanda alla ingredienser och tryck ut smeten i en pajform.
  3. Förgrädda i ugnen i 5 minuter.

Fyllning:

  1. Vispa ihop ingredienserna och häll i det varma, mjuka pajskalet.
  2. Grädda i 175° i ugnen i ca 30 minuter.
  3. När pajen är klar och har fått lite färg, låt svalna i rumstemperatur.

Topping:

  1. Vispa ihop ingredienserna (eller ta på creme fraiche och bär var för sig) och bred över den avsvalnade pajen.
  2. Ät och njut eller ställ svalt tills det är dags.
blabarsglass1 - recept med blåbär Gott av blåbär

Enkel blåbärsgräddglass

Ingredienser, ca 4 portioner:

  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl crème fraîche
  • 1 äggula
  • 150 g frysta blåbär
  • 1,5 msk sötströ (alt. annat sötningsmedel)
  • 1 tsk vaniljpulver

Gör så här:

  1. Vispa grädden fast och fluffig.
  2. Vispa även crème fraichen och blanda sen ner den i grädden.
  3. Tillsätt äggulan, sötströ, vaniljpulver och dom frysta blåbären.
  4. Fortsätt vispa tills blåbären har fått önskad konsistens.
  5. Häll upp i glassformar och ställ in i frysen minst 2 timmar.

blåbärssmoothie Gott av blåbär

Smoothie med blåbär och chiafrön

Ingredienser, 1 portion:

  • 1 fryst banan i bitar
  • 1 dl frysta blåbär
  • 3 dl soygurt, havregurt eller annan yoghurt
  • 1 msk chiafrön
  • ev. havremjölk för en lösare konsistens

Gör så här:

    1. Lägg i alla ingredienser i blendern, utom 1 msk chiafrön och några blåbär att toppa med.
    2. Mixa till önskad konsistens.
    3. Häll upp i en mugg eller skål, strö över chiafrön och toppa med blåbär.
    4. Drick och njut!

blabpaj - recept med blåbär Gott av blåbär

Blåbärspaj med kokosolja

Ingredienser:

  • 0,5 liter färska blåbär
  • 1,5 dl mandelmjöl
  • 1,5 dl riven kokos
  • 1 msk oskalade sesamfrön
  • 1 tsk kardemumma (kan uteslutas
  • 1 krm salt
  • 1 ägg
  • 2 msk kokosolja
  • 2 msk Stevia strö/björksocker (om man vill ha pajen lite sötare)

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Rör ihop alla ingredienser utom blåbären.
  3. Häll ut blåbären i en form och fördela smuldegen över.
  4. Grädda i ca 30 min och servera med grädde eller vanlijsåsen nedan.

Enjoy! /A

Gillar du gott av blåbär kanske även dessa passar?

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.