Utfall – kungen av benövningar

utfallsgang4pic.jpg

Hinner du bara köra EN benövning och ändå vill få maximal träning för hela benen och rumpan skulle jag rekommendera utfall – den ultimata benövningen. Benövningarnas benövning. Den går att variera i det oändliga och du får grym bålträning på köpet, ja t.o.m. för axlar/armar om du önskar.

utfall_stot.jpg

Vid dagens benpass körde jag hela tre varianter av utfall. Först utfall med stöt ut från kroppen (bild ovan) där jag inkluderar hela kroppen och har låg vikt för att hinna bli varm och mjuk.

Nummer två var utfallsgång med tunga hantlar (översta bilerna). Hade t.o.m. fuskremmarna med mig för att inte trötta ut underarmarna innan raka marklyften senare i passet. Det är både fördelar och nackdelar med dragremmar. Ofta är benen/ryggen starkare än vad underarmarna orkar hålla och då tar jag dem till hjälp, men inte alltid för att få underarmsträning också.

Dagens träningsoutfit: Linne, byxor – Röhnisch, strumpor – Seger, skor – Nike.

utfall_sm2.jpg
Bild från i höstas. Byxor och linne – Drop of Mindfulness.

Sist ut utfall i smidthmaskinen. Här ställs inte lika stora krav på bålstyrka varför det är bra att lägga den senare i passet när mage och rygg börjar bli trötta. Jag brukar göra mina stillastående och köra slut på ett ben i taget, men du kan lika gärna ta ett kliv bakåt vid varje utfall och växla ben om det känns bättre.

utfallsvarianter.jpg
Outfit vänster: Linne – Drop of Mindfulness, tajts – Casall, skor – Karhu. Höger: Linne – Under Armour, tajts – Casall, skor – Asics.

Här är två ytterligare varianter som jag inte körde idag. Vänster visar utfall med vikt i ena armen som ger extra core- och balansträning, höger likaså vid utfall med viktrotation.

Nu har du fem varianter på utfall och fler finns det. Det går alltså bra att klaga på att det är jobbigt, för det ÄR det (på ett härligt brännande sätt), men inte på att det är enformigt. Kör hårt!

8 kommentarer
  1. Nyfiken på en sak – brukar du ”ta ett steg bakåt” (och sedan framåt på vägen tillbaka) eller ”ta ett steg framåt” (och sedan bakåt på vägen tillbaka) när du kör dina stående utfall (och i så fall varför), eller varierar du dig? Hänger du med på vad jag menar? 🙂

    1. När jag kör stående utfall i smidthmaskin står jag oftast still & jobbar ner & upp på ett ben i taget. Annars kliver jag oftast bakåt med ”ståbenet” en bit framför kroppen för att få en 90°-ig vinkel i främre knät. Hoppas du förstår hur jag menar 🙂

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras