Magsmart – mat för en lugnare mage och bättre hälsa

Hälsa för mig är en mix mellan ett upplevt känslotillstånd och fysiskt tillstånd, båda som kan hamna under benämningen ”magkänsla”.

Jag går ofta på ”magkänslan” vid olika val i livet och när den fysiska magen inte känns ok sätter det spår i hela kroppen. Om detta handlar en nyutkommen bok, ”Magsmart – mat för en lugnare mage och bättre hälsa” av David Jonasson, som damp ner i brevinkastet igår. En bok som inriktar sig mycket på att få bukt på IBS, ballongmage och inflammationer men även massor av vettiga ord om hälsa, kost och dieter. Att välja ”magsmarta livsmedel” som kan påverka din mage positivt och därmed hela kroppens hälsotillstånd, men det var just de smarta tankarna om hälsa som jag fastnade för och håller med om:

”Beteenden som du måste tvinga dig själv att utföra trots att du egentligen inte vill blir aldrig hälsosamma på riktigt. Hälsa är att genuint vilja ge dig själv och din kropp de bästa förutsättningarna för att må bra. Du ska inte göra det hälsoexperter säger för att du känner att du måste, borde eller behöver tvinga dig själv till. Hälsa ska kännas som en belöning där det du gör känns bra med detsamma och där belöningen du får är i form av en kropp som mår bättre gör att du vill skaffa fler positivt laddade förändringar. 

Om du bara byter ur ett enda mindre hälsosamt livsmedel som du äter regelbundet mot något bättre kan detta göra underverk för din hälsa på sikt.”

Just sista meningen är ett så enkelt sätt att påverka sin egen hälsa. De små förändringarna som gör stor skillnad på sikt, utan att du behöver ändra hela din livsstil.

helmat

I övrigt en fin bok om matens påverkan på kroppen, om viktiga bakterier, fibrer, magens hormoner, magen kopplad till hjärnan, hel mat – en kostfilosofi utan regler, och om olika magproblem. Om att våra matval beror på så mycket mer än det vi bestämmer oss för att äta, att hunger, aptit och mättnad är fysiologiska tillstånd.

Den tar även upp att boven i dramat ohälsa och det som för många är ett stort problem – oönskad viktuppgång, inte handlar om att utesluta specifika näringsämnen eller räkna kalorier. Kosthållningar som LCHF, Paleo och Raw Food funkar och är bra eftersom du automatiskt utesluter socker och vitt mjöl, det som orsakar inflammationer och stör mättnadssignaler, men du kan även missa många livsmedel som är bra för kroppen. Enklast är att äta så mycket ”hel mat” som möjligt, t.ex. potatis, fisk, ägg, havregryn, frukt etc. så sköter kroppen sig själv med viktstabilitet och god maghälsa.

magsmart_musli

I boken får du även förslag och recept på olika måltider och mellanmål. Som en magsmart müsli och chiasylt, enligt bokens benämning ”hälsosylt”.

Chiasylt /Anna LissjanisFörutom att baka en kladdig kladdkaka till fredagsmyset provade jag receptet på hälsosylten igår. Lätt som en plätt och snabb att göra. Mixa 500 g blåbär och hallon, 100 g mango, 1/2 dl chiafrön, 2 msk psylliumfrön. Klart! Mycket gott till exempelvis havregrynsgröt eller turkisk yoghurt.

Sammanfattningsvis ett bra boktips enligt mig, där näringsfysiologen David ger sunda råd utan att försöka sälja på oss någon ny diet. Att vi kan äta ”allt men inte alltid” och att vi måste ha viljan själva för att förändra något. Att det startar i magen, men även kopplat till hjärnan. Med mindre stress och mer kärlek till oss själva.

P.S. David Jonasson har även även en blogg för dig som vill läsa mer intressant som han skriver. D.S.

12 Comments
  1. Vilken smart bok! 🙂 jag har ibs och mår mycket bättre om jag äter så ren mat som möjligt. Om jag äter socker, mjöl, halvfabrikat mm märker jag det direkt med ballongmage, illamående, ont i magen mm.
    Tack för en bra blogg Anna!
    Kram

  2. Lät intressant!! Gillade texten om hälsa!!
    Recept på müsli passade mig också för det tänkte jag göra i helgen. Och sylten verkade oxå god. Undrar hur länge den håller i kylen tro….
    Ha en fin lördag!

  3. Ahh, jag tror att jag hörde honom i en podd för en tid sedan, kan det stämma? Jag blev nyfiken på boken som han då pratade om var på väg ut. Måste fixa hem ett ex snarast.

  4. Säger som de flesta med IBS, äter jag ”hel” mat så klarar jag mig länge utan problem. SÅ skönt! Men det tar sin tid att lära sig hur kroppen/magen fungerar.

  5. Kloka ord om hälsa!! Vi vet ju faktiskt bäst själva vad vi mår bra av, och fler borde lyssna på kroppen än på tidningar och dietförespråkare! 🙂
    Men jag håller med, vitt bröd, socker och hel- & halvfabrikat är inte det optimala i kosten. Jag tror på ren mat och att äta det man tycker om och är sugen på. Kroppen brukat ställa in sig och man blir sugen på olika saker för att kroppen vill ha det 🙂

    1. Elin – ja, kroppen är ofta smartare än knoppen. Men det är inte helt lätt det där. De flesta vet vad som är bra men det är svårare att göra rätt. Men som jag skriver – ALLT måste inte vara 100% exemplariskt. Jag tror ingen mår bra av att aldrig kunna vara flexibel, precis som jag tolkar att du också tycker 🙂

  6. Tack för recension Anna! En bok som jag själv ska ta tag i inom kort! Lider själv av IBS sen typ 15 år tillbaka. I höstas påbörjade jag kostbehandling enligt FODMAP (se ibsfri.se) och kan inget annat än att STARKT rekommendera till alla med magproblem. Trodde aldrig jag skulle bli bra i magen utan var så inställd på att ”leva med det”. Men, märkte stor stor skillnad efter bara några veckor. Jag lovar, det är värt allt ”besvär”!

Leave a Reply

Your email address will not be published.