10 frestande frukostar

Chiapudding med bär, kvarg & nötter /annalissjanis.se

Frukost, frunch eller friddag?

De traditionella måltiderna håller på att suddas ut om trenden med periodisk fasta och att slå ihop måltider fortsätter. Vissa forskare och debattörer hävdar att ett långt ”måltidsfönster” (d.v.s. vila för magen mellan måltider) har hälsofördelar, men som alltid – för vem? Säkert bra för några, men inget passar alla.

Eftersom jag för det mesta tränar på morgonen mår jag bäst av äta, både innan och efter att orka och återhämta mig snabbt. Något lätt innan träning och ordentligt efter brukar vara min strategi. Gärna som ovan, söndagens frukost med chiapudding toppad av bär, kvarg och nötter. Till den te, ägg och en macka med philadelphiaost och kalkon.

1. Chiapudding

Snabba räddaren i frukostnöden för oss som har bråttom på mornarna är chiapudding. Rör ut 2 msk chiafrön + ca 2 dl mjölk (mandel-/kokos-/komjölk eller vad du gillar) i en skål, lägg på frysta bär och ställ i kylen över natten. Redo att äta med valfria tillbehör på morgonen.

Frukosttips /annalissjanis.se

9 frestande frukosttips till:

♥ Havregrynsgröt med banan, hallon, kvarg, jordnötsmör och kokt ägg.

♥ Grekisk yoghurt med honung och valnötter.

♥ Chiapudding, kvarg, jordgubbar, körsbär, frön och nötter. Som grädde på moset en smet av ca 0,5 dl Gourmet-Pro Choklad, 1 tsk kokosolja + 0,5 dl vatten som rörts ihop och toppas med 1 msk jordnötssmör.

♥ Äggmackor i alla de slag är alltid en hit. Här på knäckebröd med ost och till den en skål yoghurt med bär och flingor.

♥ Kokosvåfflor med bär/sylt och en blandning av keso/grädde.

Krämig kvargglass – full av protein och vitaminer.

♥ Smoothie. En fräsch, bärig ”drottningssmoothie” eller grön supersmoothie t.ex.

♥ Äggröra. Den riktiga varianten av hela ägg menar jag då, inte pulvervarianten. Gärna tillsammans med bacon, ost, smörgås, frukt och grönsker.

Frukost på Mythos Beach /annalissjanis.se

♥ Ännu en hotellfrukost med bl.a. skolmogna tomater, melon, fetaost, oliver och stekta ägg med perfekt lös gula.

Mitt upp i jobbkarusellen med hektiska mornar är min lösning att räkna in en kvarts frukosttid när jag ställer väckarklockan eller räknar ut ”hur länge jag hinner morgonträna”. Att äta efter ingår i passet i min värld för att få resultat och skynda på återhämtningen, men på vardagarna blir det ingen lyxvariant a´la hotellbuffé. Jag förstår de som hellre hoppar frukosten än att ”stressäta”, men som alltid måste vi känna efter hur det påverkar humör, ork, effektivitet på jobbet och att hålla sig frisk.

Bäst frukostvanor har jag på semestern, som den lite suddiga ovan från Mythos Beach. Inte bara VAD jag äter, utan att hela familjen gör det tillsammans, utan stress och där jag hinner tugga ordentligt. HUR vi äter sägs vara minst lika viktigt som vad. Eller när?

8 kommentarer
  1. Mums på havregrynsgröt!! Min standardfrulle 🙂
    Äter jag hotellfrulle så granskar jag äggröran först, den får avgöra vad det blir! Haha

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras