10 sätt att få till träningen som förälder

Hur hinner du med all din träning med fyra barn?

Frågan från en läsare och trebarnsmamma som blir temat för veckans måndagslista. Hon har precis hittat tillbaka till sig själv och kommit in i träningen när hon får reda på att hon väntar nr fyra. Innebär det att träningen måste läggas på hyllan några år framöver?

Läsarfråga:

”Det tog 3 år sen min senaste bebis innan jag hittade ork och motivation. Ska det ta så länge igen om vi nu får fyra? Vill inte gå upp för mkt nu. Under mina 3 andra graviditeter har jag ej tränat alls och då gått upp mellan 15 och 17 kg. Hur hinner du med all din träning etc. med fyra barn?”.

Vi är många föräldrar som vill träna, vet HUR vi ska göra, men ibland räcker inte motivationen eller tiden ändå. Boven tror jag många gånger mer är trötthet än ont om tid. Det är väldigt påfrestande för både kropp och psyke med den sömnbrist småbarnsåren ofta innebär. Trötthet som dödar det positiva tänkandet och leder till en negativ spiral med mindre träning, mindre energi och missnöje.

Själv har jag varit lyckligt lottad med barn som för det mesta sovit bra. Dessutom har jag alltid varit en träningsmänniska, har fått in det som en naturlig del i livet och därför aldrig tappat motivationen. Jag har inte heller haft svårt att få tid till träning, varken då jag pluggat, jobbat heltid eller varit mammaledig. Däremot har jag effektiviserat/kortat ner passen och delar gärna med mig av mina bästa tips.

10 sätt för att få till träningen

1. Ge dig tid. Dygnet har 24 timmar och det är bara du själv som bestämmer vad du gör av dem. Tänk att du är VÄRD träningen. För att må bra och därmed bli en både gladare mamma och mer kreativ på jobbet.

2. Prioritera bort onödiga tidsbovar. Som TV, sociala medier och den där shoppingrundan ”OM det kommit in något snyggt”. T.ex. schemalägg tiden även för sociala medier så att du ger dig själv max en timme för slösurf – sen lägger du undan mobilen. Det ger mycket träningstid i slutändan!

3. Smart planering. Bästa tipset! Förbereda så mycket som möjligt, t.ex. frukost med chiapudding eller Overnight Oats (10 recept) som du snabbt kan pimpa med gosaker på morgonen. Även vanlig havregrynsgröt går på nolltid om du förbereder gryn i kastrullen/tallrik för mikron.

Planera även annat som att packa väskan, lägga fram kläder, göra storkok, ta med matlådor etc. Ännu ett tips är att klä sig i träningskläder + ev. tröjan/skjortan när du ska gymma före jobb/skola. På så sätt får du med dig skrynkelfria toppar och mer plats i träningsväskan.

Anna Lissjanis - halvt träningsklädd.

4. Korta pass ofta hellre än lång sällan. 30 minuter räcker för ett effektivt pass och då är superset, triset eller intervaller kanon. Kanske på lunchen? Kör med en tabataapp – funkar både för styrke- och konditionsträning.

Hemmaträna! Då krävs inte heller någon transportsträcka och du kan köra medan barnet sover, när middagen står i ugnen eller kliv upp lite tidigare på morgonen.

Morgonträna! Mitt knep eftersom energin kan ta slut framåt kvällen och då spelar det ingen roll hur mycket tid jag har.

5. Utnyttja transportsträckor till träning. Förbered hemma för att allt skulle flyta. Lägg fram kläder dagen innan och spring/cykla/gå till jobb/skola. 3 mil? Packa med ombyte, cykla ena sträckan och låt cykeln stå för att cykla hem en annan dag. Du slipper tid att gå till/från ditt transportmedel, att vänta, köa och bli frustrerad. Istället hinner du tänka över dagen, få luft och piggna till.

6. Typ av träning efter svettnivå. Hinner du inte med en hårtvätt? Välj tung styrketräning med få repetitioner, yoga eller coreträning. Och med alla snygga träningskläder räcker ibland med en raggardusch och att byta byxor/tröja till dessa.

7. Ensamståede/gräsänka eller mammaledig? Träna där barnen kan vara med – t.ex. löpning med vagn, lämna in till gymmets barnpassning, utomhus i lekparken, cykla ihop eller som jag nämnde – träna hemma när de små sover.

Prioritera dig själv och ha inte dåligt samvete. Återigen. Dels får barnen en sund förebild och dels en betydligt lyckligare, starkare och tålamodig förälder.

8. Våga ta hjälp! Av städfirma (löser även många onödiga konflikter hemma), designers (för hemsidor/blogg etc.), PTs med träningen, barnflickor/ släktingar/ grannar/ föräldrar med barn på samma skola/ friidrottsträning etc. för hämtning/ lämning. I dagsläget finns så bra experthjälp inom många områden att ta in och med rotavdrag måste du inte vara miljonär.

9. Middagar inför veckans stressiga dagar löser du med storkok eller en bra matkasse. För dig med extremt tajt schema tycker jag dock du ska kolla upp en lättlagad matkasse, utan krångliga recept. Det tar mer tid än att laga sin vanliga köttfärsås eller slänga in en plåt med lax i ugnen.

10. JUST DO IT! Skjut undan all tveksamhet och ta chansen när det erbjuds. En halvtimmes joggingtur medan mannen äter frukost är gott nog. Sänk kraven på dig själv och vinn över velandet.

fotbollssoffaStor familj kräver smart planering, men träningstid – om så bara 15 minuter, finns alltid. När barnen är större kan de passa de små (lön och mutor fullt tillåtna) och du kan även passa på att träna själv när de sportar, t.ex. springa intervaller vid sidan av fotbollsplanen. Närverka med andra vuxna, turas om att skjutsa och vara barnvakt åt varander är också grymt för att få mer tid till träning.

2 kommentarer
  1. Du är verkligen en inspirationskälla Anna som bevisar att det går att få ihop vardagslivet med barn och samtidigt få till träningen! Så fint att du delar med dig 🙂 Kram

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras