6-årskalas med kladdkakstårta


Det var tur att vi spontanbokade kalasdag ihop med en förskolekompis först förra helgen, för oj vad spända Junior och Jonna varit inför detta. ”När är det lördag?”, ”när ska vi baka tårta?” och ”mamma, du kommer väl ihååååg att det är kalas i morgon?”. Hade de vetat om det en längre tid hade jag blivit galen på allt tjat, men det är klart – att fira sin 6-årsdag med kompisar är stort och viktigt. Jag förstår att dom längtat och igår var det äntligen dags.

Junior önskade en chokladtårta och det enklaste sättet jag vet är kladdkakstårta. Att baka en eller flera kladdkakor istället för vanlig tårbotten. Det blir betydligt saftigare, krämigt god chokladsmak och går att dekorera precis hur som helst.

Kladdkakstårta

Ingredienser x 2:

 • 2 ägg
 • 2.5 dl socker
 • 4 msk kakao
 • 2 tsk vaniljsocker
 • 100 g smör
 • 1 dl mjöl
 • 1/2 tsk salt

Gör så här:

 1. Sätt ugnen på 175°.
 2. Smält smöret i en kastrull.
 3. Vispa ägg och socker tills det blir poröst.
 4. Blanda samman med resten av ingredienserna (OBS – försiktigt annars blir smeten luftig och kladdkakan torr).
 5. Häll ner smeten i en brödad form eller en som är klädd med bakplåtspapper – tips för att få ut den hel utan kladdig form.
 6. Grädda i 15-20 minuter beroende på hur kladdig kladdkaka du vill ha.

Fyllningsförslag:

 • Vispad grädde
 • Mosade hallon + vispad grädde
 • Mascarpone blandad med smält choklad
 • Vispad grädde blandad med smält nougat
 • Citron- eller hallonmoussé

Dekorationsförslag:

 • Strössel
 • Färska bär
 • Godis
 • Hackade nötter
 • Riven choklad
 • Ett lock av marsipan
 • Krossad Dajm
 • En leksaksfigur
 • Flaggor


…och ljus såklart! Sex stycken på vår tårta, vilket Junior noggrant kontrollräknade flera gånger.
Tårtan tog vi med till grannhuset där vi skulle fira med barnens förskolekompis Nils. Ännu ett tips – att gå ihop med andra föräldrar till barn som fyller år i närheten av ditt/dina egna. På vår förskola bjuder alla samtliga barn på avdelningen, så det är smidigt även för gästerna att slå flera födesedagsflugor i samma smäll. Det är ju inte så att barnfamiljer rullar tummorna på helgerna direkt.

Hemma hos Nils dukade vi kalasigt, hände upp girlanger, fördelade godis i påsar och kokte korv. Det blev en klassisk barnkalasmeny den här gången, annars rekommenderar jag spätt som vi bjöd på förra året.

Tårtan gick hem hos barnen. Lätt att peta bort hallonen på kanten och i övrigt rena smaker av choklad och grädde.

Älskar den här bilden av Junior…

..och den här av Jonna. Efter fika och presentöppning gick till parken precis utanför huset. Där fick de leka stafett med ”potatis på sked” och gå på skattjakt efter godispåsar. Ett lyckat kalas för lyckliga barn.
Och faktiskt mindre krävande än vanligt för oss föräldrar. Som sagt – det är ett hett tips att gå samman med andra och arrangera kalas + att åtminstone delvis hålla till utomhus. Barn har alltid mycket spring i benen och vuxna med. Igår fick mina vila, men nu ska jag snart ut på ett löppass ihop med min springkompis från Jorm – Elin. Ser fram emot att guida henne runt Stockholms vackra vatten.
Hoppas du får en skön söndag!
 

4 kommentarer
  1. Jag tackar från Junior & Jonna! Den riktiga födelsedagen är först på tisdag, men ju fler kalas desto bättre 😉

  1. Karin – ja, det är helt galet! I morgon är den riktiga födelsedagen så då blir det mer kalas 🙂
   Tack – det passet var riktigt skönt! Hoppas du också har haft en skön helg.
   KRAM!

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras