Klara att lyfta 100 kg (+ stärk ditt självförtroende)

Plötsligt hände det.

Jag klev in på gymmet och där var allt precis som vanligt. Men så hittade jag ett lyftarbälte som passade perfekt och kände att ”nu är ryggen safe”. Jag kör aldrig med bälte annars, men det gav mig precis den extra trygghetskänsla jag behövde för att så småningom våga lasta på 100 kg på stången. Det som varit mitt mål i fjärran sedan i somras, eftersom jag aldrig känt mig så stark som sist jag lyfte det. Och det är den målbilden jag har, av ”starka Anna, full av självförtroende”.

Efter Tjejmilen nämnde jag hur jag kämpar med min prestationsångest, men det får jag inte av saker jag inte måste. Jag klarar mig fint i livet så länge jag orkar lyfta mina barn, matkassar och datorn fram och tillbaka till jobbet, men jag tror du förstår? Att känna sig fysiskt stark ger självförtroende. ”Inget kan rubba dig”, du är trygg och stabil.
100 kilo tyngre självförtroende – icke att förväxlas med självkänsla. Den kan fortfarande vara låg. Risken är att du med stort självförtroende driver på för hårt så att den låga självkänslan inte pallar, något jag har erfarenhet av. Idag känner jag däremot tydliga varningssignalerna. Det var därför vårens träning hamnade på en lägre nivå. Jag tappade styrka och tappade därmed lite av mig själv. Nu är jag tillbaka, så nöjd jag kan bli, men fortsätter träna. För att behålla min återfunna styrka, för att fortsätta vara skadefri och såklart – för att det är så förbaskat roligt.

Så, hur träna för att lyfta 100 kg?

Eller den vikt du nu satt upp som mål för dig själv. Jag har egentligen inte gjort så stor sak av det utan tänkt att det få komma när jag är redo, men en långsiktig plan och successiv progression har jag ändå jobbat enligt. Här är mina bästa tips:

  • Övrig träning. Träna regelbundet med core- och rörlighetsövningar, träna greppstyrka – ja hela kroppen är med vid marklyft så all träning runt omkring kommer gynna din styrka i marklyft.
  • Planera. Dagen före ”marklyftardagen” kör inte något annat tungt/uttröttande pass. I alla fall om du ska maxa dina lyft. Och för varje vecka – sätt upp delmål mot ditt huvudmål. Öka successivt med förslagsvis 5 kg vecka för vecka, utan att stressa. Är du exempelvis trött/sjuk en vecka – hoppa inte över något steg. Det finns inga genvägar och som motionär igen tidspress.
  • På träningsdagarna. Inled med marklyft på lätta vikter. Ökar sen med ca 5-10 kg för varje set och gör aldrig fler än 10 reps/set för att inte trötta ut dig innan det är dags för ditt maxlyft. Den här processen kan ta upp emot 20 minuter inkl. vila mellan seten, från uppvärmning till maxvikt. Bättre det än att inte vara tillräckligt varm och riskera skador.
  • Teknik. Tips för marklyftsteknik hittar du i den här filmen, men tänk på att alla kroppar är olika. Avstånd mellan fötter, händer etc. är olika, så hitta din teknik med riktlinjerna som utgångsläge.
  • Tänk dig stark. Tankens kraft är A och O. Föreställ dig hur musklerna spänns, måla upp en muskulös version av dig själv, känn styrkan genom fötterna, upp genom kroppen och ut i ett starkt grepp. ”JAG KAN!”. Sen är det bara att lyfta..

Men träningen löser inte allt här i livet, en stark fasad – ett starkt självförtroende, lyfter bara delvis en svag självkänsla. Jag jobbar därför med det mentala på andra sätt. Försöker få upp självkänslan till samma nivå som mitt självförtroende. Till 100 kg.
You live, you love, you learn!

2 kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras