Trappträning – 300 steg till en starkare kropp


En trappa kan ta dig upp till nya höjder på flera sätt. Fysiskt till en eller flera våningar upp i en byggnad eller ett landskap, men även i form av förbättrad kondition, uthållighet och muskelstyrka i framför allt lår och rumpa.
Återblickstorsdag som det är tänker jag tillbaka på den fantastiska utflykten jag gjorde på Mythos Beach. Du som följt mig ett tag minns kanske att jag och familjen tog taxi till kanten av ett brant berg en bit från hotellet förra året? Där det var en trappa med 300 steg upp till ett liten kloster som vi besökte? I år kunde jag inte släppa tanken på att ta mig dit igen, av egen maskin. Att springa till berget, ta mig upp på toppen och beundra utsikten i soluppgången. Och näst sista dagen på höstlovsresan förverkligade jag idén.

Vägen till berget var inte den roligaste, längs motorvägen eftersom jag har så dåligt lokalsinne och inte vågade mig på någon genväg. Men väl framme vid den snirkliga vägen blev det desto mer spännande. Jag småjoggade för att sen övergå till att gå när trappan tog vid. Breda, asfalterade steg, med sällskap av lika envisa bergsgetter och en vidunderlig utsikt. 300 steg upp till himlen, med hög puls, starka ben och äventyrslust.
En riktig drömtrappa som kanske är svår att hitta här i Sverige, men vilken trappa som helst funkar om du vill testa det upplägget nedan. Ett förslag på trappträning för både puls och styrka i hela kroppen. Välj gärna en så lång och brant du kan hitta och utmana dig själv med..

Trappträning

» Värm upp med lugn löpning eller rask gång ca 10 minuter.

» Spurta upp för trappan med lätta steg och höga knän på varje trappsteg x 4. Gå på vägen ner.

» Sätt i händerna och ”klättra” upp på alla 4 med en armhävning på varje steg x 1.

» Spurta upp för trappan med lätta steg och höga knän på varannat trappsteg x 4. Gå på vägen ner.

» Sätt i händerna och gå ”krabbgång” baklänges upp på alla 4 med en dip på varje steg x 1.

» Hoppa jämfota upp för trappan på varje trappsteg x 2. Gå på vägen ner.

» Sätt i händerna och ”klättra” upp på alla 4 med en armhävning på varje steg x 1.

» Hoppa jämfota upp för trappan med djupa knäböj för sats på varannat trappsteg x 2. Gå på vägen ner.

» Gå med djupa utfallssteg uppför trappan x 2.

» Sätt i händerna och gå ”krabbgång” baklänges upp på alla 4 med en dip på varje steg x 1.

» Varva ner med ca 10 minuters lugn jogg eller promenad.


Belöningen – en utsikt (mer eller mindre fantastisk beroende på var du tränar) väntar där uppe på toppen. En wowkänsla inombords och starkare kropp!
P.S. Jag körde INTE trappträningsupplägget uppför de 300 stegen utan gick mest. Det räcker också fint ibland. KRAM! D.S.

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras