Därför ska du trotsa Jantelagen

Jantelagen

Låt snacka pinsamheter!

Eller snarare Jantelagen, som ofta är den som bestämmer att du ”borde skämmas”. Du vet, den som säger att du inte ska sticka ut mot mängden, vara för stolt, höras för mycket. Att du ska be om ursäkt, rätta dig i ledet och vara någon annan än den du egentligen är. ”För inte är väl du lika mycket värd?”. Om inte framgångsrik, enligt andras normer och tycke.

Något överdrivet kanske, men visst är det här Jante-tänket ganska typiskt i vårt avlånga land? Ligger ingrott i beteendet hos många av oss. Jag har själv alltid älskat att trotsa Jante, men samtidigt känt mig ”fel” när jag gjort det. Udda. Ibland pinsam. Rädd att andra ska tycka att jag är ”för mycket”. Och just det här att bry sig om vad andra tycker blir så tråkigt, för det bästa som finns är ju unikhet. Personer som vågar bjuda på- och vara sig själva. Stolthet och mod ger utstrålning och känns bra i själen.

Det här med att prata i sina stories på Instagram är ett exempel. Gör du ofta det? Jag undviker helst, dels för att jag tycker min röst låter konstig inspelad, dels för att jag känner mig naken. Det går liksom inte att gömma sig på samma sätt som bakom bilder och text, men det blir ju en mer personlig relation. Och det vill jag ju ha med mina följare där, precis som här i bloggen. Så jag bröt isen med att sjunga och prata mer än jag gjort det senaste halvåret i löpspåret i fredags. Osminkad, röd och svettig.

Bild från en löptur i höstas, men liknande surväder. Och i samma lysande jacka.

”Lika bra att göra det pinsamaste, så blir allt annat en bagatell” tänkte jag, som ofta. Så jag postade min sång (utan att radera som jag brukar) och fick så fin respons. Jag ÄR inte ensam om att tycka det är jobbigt att prata med kameran. Att vara rädd att ”skämma ut sig och ta plats”. Så eftersom syftet med mina kanaler är att få dig att må bra tänker jag fortsätta bjuda på mig själv. Uppmuntra dig att vara dig själv och skita i Jantelagen, för det är verkligen en skön lättnad. Att slippa filter och kunna vara den du är. Och dom som INTE accepterar dig så är ju ändå inget för dig.

Finns det några fördelar med Jantelagen?

Tjaaa.. jag antar att den kommit till för att vi ska ta hänsyn till varandra? Vara ödmjuka och omtänksamma. Men jag tänker att det ena inte behöver utesluta det andra. När du älskar och är stolt över dig själv är det ännu lättare att vara det mot andra.

Håller du med? Eller har du en annan bild av vad Jantelagen är och hur den påverkar oss?

KRAM! /A

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras