FILM: Knee care – 3 övningar som stabiliserar knäna

Hur går det med din egen träning då?

Ja, berätta gärna om din i en kommentar. Och för mig minns du kanske att jag nämnde att mitt gamla hopparknä gjort sig påmint igen, varför jag kör fler övningar som stabiliserar knäna igen. Inte så att det smärtar konstant eller är ett problem i vardagen, men det stramar bekant i vissa lägen. Visst är det fascinerande hur kropp och själ hör ihop? Att mitt nytrasiga hjärta lett till sämre sömn, sämre återhämtning och därmed har min knäskavank kommit tillbaka. Nåväl, jag vet i alla fall hur jag reparerar knät och övrigt får läka med tiden.

Eftersom jag vet att just knäproblem är vanliga filmade jag ett par övningar som stärker och stabiliserar knäna när jag tränade på Kampementsbadet i måndags. För dig med liknande dilemma, eller som vill undvika det.

Knee care – 3 övningar som stabiliserar knäna

  1. Overhead squat med gummiband runt vaderna. Jobba djupt och se till att pressa ut knäna åt sidorna.
  2. Excentriska enbensknäböj. Bromsa på vägen ner – ta ev. hjälp på vägen upp och avsluta med en vadhävning.
  3. Enbenshöftlyft + höftlyft med lårcurl. Jobba så många med ett ben du orkar, sen två med lårcurl.

Upplägg: Kör förslagsvis 3 x 12 repetitioner per övning och ben, för sig själva eller tillsammans med andra övningar.

I övrigt rullar träningen på. Jag kör av ren rutin, men utan större mål eller press som jag berättat om tidigare. Kroppen är inte helt på topp, så övningar med lägre puls och vikter känns bäst – så som dom här. Oavsett vad och hur är det väldigt skönt att gå in på gymmet i min träningsbubbla. Jag mår så bra av det.

Jag har undvikit att springa på hela veckan och kört de här övningarna som stabiliserar knäna, men idag ska jag göra ett försök att springa och se hur det känns. Efter varje löptur brukar jag lägga in 3 set av övning 2, vilket har hjälpt förr. Det är mest långtråkigt med rehab och prehab tycker jag, men vad gör man inte för att hålla sig hel. Och kunna springa för sin vän.

Kram och hoppas du får en fin fredag! /A

Fler filmtips med övningar som stärker och stabiliserar knäna

1 kommentar

    Berätta vad du tycker

    Din e-postadress kommer inte publiceras