Syltkakor!?
Tänk att något så enkelt kan vara så gott. Syltkakor var kanske det första jag bakade som liten och ibland åt upp smeten av innan den blev kakor ihop med syster Mia. Kanske ÄNNU godare? Jag hade även som specialitet att baka syltkakor i gigantiskt format under åren jag jobbade på KTH-Hallen. Väldigt populärt bland studenterna som ofta kom över och fikade i gymmets café på rasterna.
Ja, du hör! Förutom sin söta och smöriga smak är syltkakor fulla av minnen för mig. Och nu för jag vidare baktraditionen till mina egna ungar.
Förra helgen bakande vi syltkakor till Jonnas scoutförenings julbasar nästa helg. En mysig grej att göra ihop, även om kakorna är så enkla att barnen hade kunnat göra dom på egen hand.
Syltkakor
Ingredienser:
- 200 g smör
- 1 dl strösocker
- 1 msk vaniljsocker
- 4,5 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- hallon- eller jordgubbssylt
Gör så här:
- Smält och rör ihop smör, socker och vaniljsocker.
- Blanda bakpulver och vetemjöl.
- Blanda ihop allt till en deg.
- Rulla degklumpar (ca 20 st av denna sats) och gör tumavtryck i.
- Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Fyll groparna med sylt.
- Grädda kakorna mitt i ugnen i 175° i 12-15 minuter (eller längre om du gör dom större).
- Ät och njut! Funkar även bra att frysa in.
Om inte att mumsa på i helgen – ett rekommenderat julklappstips. Att baka, lägga i en fin burk eller påsar med sidenband om?
Kram! /A