Lagt kort ligger – kul rörelselek för hela familjen

Grådassig novemberdag ute – kul rörelselek inne!

Små barn bryr sig sällan om det är mörkt och lerigt, det kan tvärtemot vara ännu mer spännande, men mina från 8 år och uppåt är inte sugna på att gå till parken såhär års. I alla fall inte utan en boll. Dom uppskattar arrangerad idrott, spel och rörelselek mer än spontan, men sitta framför en iPad hela helgen är inget alternativ hos oss.

Samtidigt varken vill eller orkar jag tjata. Att chilla inomhus är mysigt tycker jag med, men lite rörelse förhöjer njutningen. Ett knep jag drar till är att låta barnen själva välja, så känner dom plötsligt att beslutet kommer från dom själva. “Gå ut eller något aktivt inomhus?”.

Valet igår: inomhus, där en grym hjälp för roliga aktiviteter är boken Rörelserik – 52 utmaningar för hela familjen av min käre änglavän Terese Alvén. Ur den fick Junior och Jonna välja en rörelselek som var riktigt kul enligt oss alla.

Lagt kort ligger – kul rörelselek för hela familjen

Kortspel är ett enkelt och roligt sätt att samla familjen men i Rörelseriks utmaning #11 är använder vi kortleken för att skapa rörelseglädje. Här ligger spänningsmomentet i vilket kort ur högen var och en drar.

Om utmaningen:

Skriv (eller rita) fyra övningar på ett papper och tilldela dem varsin kortfärg – klöver, spader, hjärter eller ruter. Eller om du har boken hemma kan du välja övningar från sida 148-157. Vi körde dessa:

rörelselek
Foton: Jane Haglund till Rörelserik – 52 utmaningar som får igång hela familjen.

Från vänstra hörnet uppifrån:

 • Klöver ♣ = stjärnan
 • Spader ♠ = boxning mot kudde
 • Hjärter ♥ = krabbgång
 • Ruter ♦ = grodhopp

Gör så här:

 1. Blanda kortleken och lägg den i en hög på golvet.
 2. Dra det översta kortet och kör övningen som har samma färg. Hur många repetitioner beror på vad som står på kortet. Följ siffran 1–10.
 3. De höga korten knekt, dam och kung räknas som specialkort:
  • KNEKT: Välj någon som ska göra övningen tillsammans med dig. Upprepa övningen 11 gånger.
  • DAM: Hitta på en ny övning istället för de fyra förutbestämda. Upprepa 12 gånger.
  • KUNG: Gör tre repetitioner av alla fyra övningarna.

Nivåer:

 1. Var och en drar tre kort, ett i taget, och kör det som står på ens kort.
 2. Var och en drar tre kort, men alla i familjen tränar allt som visas på allas kort.
 3. Hur många kort orkar ni med att dra? Kommer ni igenom hela kortleken? Efter halva kortleken, kom gärna på fyra nya övningar till färgerna så får ni variation under andra halvan av er utmaning.

Tänk på att:

..använda fantasin för att komma på övningar. Har du boken Rörelserik, kolla in övningsbanken längst bak i boken.

..välja övningar där olika muskelgrupper och färdigheter aktiveras. Har ni två färger där det är mest ben som får jobba kan det vara bra att ha en färg som mer aktiverar bålen och kanske en som får upp pulsen.

..sätt gärna på er favoritmusik i bakgrunden. Det höjer stämningen och rörelseglädjen ytterligare.

Jonna hittade på en egen övning (bryggan) när hon drog en dam och Junior går all in vid kuddboxning.

Kul stund, men för mig är det alltid även väldigt känslosamt att bläddra i den här boken och se alla bilder av Terese och hennes familj. Känns så fruktansvärt orättvist och hårt allt som hänt. Samtidigt extra viktigt att verkligen använda boken så som hon önskar att vi gör. Och ett mysigt sätt att aktivera oss ihop en stund.

Er tur idag? Kram och ha en skön söndag! /A

Boken Rörelserik – 52 utmaningar för hela familjen hittar du bl.a. på Adlibris eller Bokus för 199 kr. Samtidigt som du får massor av inspiration och konkreta lösningar för ett rörelserikt liv bidrar du till Cancerfonden dit pengarna går.

Views All Time
Views All Time
25
Views Today
Views Today
1
2 kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras