Stabil höft – 3 övningar för styrka och skadefrihet

Så här kan man stå.

För att invänta sig en stabil höft. Som jag nämnt tidigare innebär nästan allt du gör en belastning på höftlederna, därför är det bra att kunna aktivera och kontroller musklerna kring den för att förebygga skador, inför/efter en graviditet och kraft vid löpning. Olika slags besvär är tyvärr vanliga, något som inte nödvändigtvis beror på höften i sig själv, utan kan komma från ryggen, bäckenet, knäna eller fotleden. Eller tvärtom kommer problemen i dessa leder p.g.a. svaghet och instabilitet kring höften, därför bra att stärka musklerna kring den.

Låter det komplicerat? Äsch, vi behöver inte tänka så mycket – bara göra. Mitt bästa tips är att hitta ett par övningar du behöver och gillar att få in som en regelbunden rutin. Jag har några jag brukar köra efter min löpning, nu automatiskt, utan tankekraft.

Här visar jag dig några förslag på övningar att välja bland för att bygga en stabil höft, kanske som en del av din nuvarande träning eller i ett enskilt prehabpass?

Stabil höft – 3 övningar för styrka och skadefrihet

  • 180° ENBENSBÖJ: rakt ner – bakåt – korsat ben bakom. Fokusera blicken på en fast punkt för att lättare hålla balansen.
  • ENBENSHÖFTLYFT: rakt ben upp – paralella höfter – spänn rumpan.
  • SIDOHÖFTLYFT: hög planka på sidan – djupt ner och upp.

Upplägg: Kör alla eller välj ut en/ett par där du gör 3 x 10 repetitioner per övning/sida.

Lycka till med din träning och hoppas du får en fin fredag! /A

Gillar du övningen för en stabil höft rekommenderar jag även de här filmerna:

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras