Go nuts med nutella – 5 goda recept

Nutella /Anna Lissjanis

Missade du också nutellans dag 5/2?

Ingen fara, märkliga högtidsdagar finns det gott om och nutella kan du äta året om ifall du vill – utan att ens gå till affären om du gör din egen. För det är faktiskt inte allt svårt. Här hittar du receptet på en hemgjord variant utan socker. God som den är, till exempel att äta tillsammans med färsk frukt eller på gröten, men du kan även göra massor av annat mumsigt som jag visar längre ner.

Nutella /Anna Lissjanis

Nutella

Ingredienser:

  • 220 gram hasselnötter utan skal
  • 3 ½ msk sötströ, björksocker, socker eller annan sötning
  • 2 msk kakao
  • ½ tsk vaniljpulver
  • ca 30 g kokosolja
  • ev. en nypa salt

Gör så här:

  1. Rosta hasselnötterna. 10 minuter i ugnen på 200°. När de svalnat är det bara att rulla dem mot varandra i handflatan så att skalet lossnade.
  2. Mixa de skalade nötterna. I en matberedare/mixer eller med en stark mixerstav.
  3. Tillsätt kakao, sötning, kokosolja och vaniljpulver. Mixa tills allt blandas till en ”röra/smet”. Smaka av och tillsätt lite extra av ingredienserna efter smak.
  4. Förvara i en lufttät burk med lock i kylen.

Go nuts med nutella – 5 goda varianter

nougat

Hemgjord nougat

Ingredienser:

Gör så här:

  1. Ta fram nutellan ur kylen och låt den bli rumstempererad så blir den smidigare att arbeta med.
  2. Smält chokladen och blanda med nutella.
  3. Klä en liten form med aluminiumfolie och fördela smeten i den.
  4. Ställ in formen i kylen och låt stelna.
  5. Skär nougaten i bitar. Ät och NJUT!

Hazel nice cream

Chocolate Hazel Nice Cream

Ingredienser, ca 4 glassar:

  • 2 dl rostade hasselnötter utan skal
  • 2 dl kokosgrädde
  • 0,5 dl Sukrin (alt. annan sötning)
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 2 msk kakao

Ingredienser topping:

  • 80 g mjölkchoklad
  • kokos, hackade nötter, frystorkade bär eller annat du gillar

Gör så här:

  1. Blötlägg hasselnötterna minst 6 timmar.
  2. Häll av, skölj och låt dem rinna av.
  3. Mixa nötterna i en matberedare eller blender.
  4. Tillsätta kokosgrädde, Sukrin, vaniljpulver och kakao.
  5. Mixa till en slät kräm.
  6. Häll upp i 4 formar och frys i minst 6 timmar.
  7. Ta upp, tina så att de går att få ur formarna.
  8. Pensla med smält choklad och strö valfri topping över.
  9. Njut!

Kanske min bästa hemgjorda glassvariant hittills?

vaffla_nutella

Banana splitt-våffla med nutella och banan

En vanlig våffla (några olika våffelrecept för hittar du här) som du helt enkelt skivar banan och ringlar nutella över.

Riskaka med nutella och banan /Anna Lissjanis

Som mellistopping. Bred helt enkelt nötkrämen på en riskaka och toppa med skivad banan.

Kram och go´helg! /A

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras

Anna Jonasson - Trend o träning