Go nuts med 10 goda nutellarecept

Nutella /Anna Jonasson nutellarecept

5 februari = Nutelladagen!

Märkliga högtidsdagar finns det gott om, men nutellarecept kan man inte få för många av, eller vad tycker du? Här hittar du först ett grundrecept för egen hemgjord, sockerfri nutellavariant. God som den är, till exempel att äta tillsammans med färsk frukt eller på gröten, men du kan även göra massor av annat gott som jag också visar längre ner.

Nutella /Anna Lissjanis

Nutella

Ingredienser:

  • 220 gram hasselnötter utan skal
  • 3 ½ msk sötströ, björksocker, socker eller annan sötning
  • 2 msk kakao
  • ½ tsk vaniljpulver
  • ca 30 g kokosolja
  • ev. en nypa salt

Gör så här:

  1. Rosta hasselnötterna. 10 minuter i ugnen på 200°. När de svalnat är det bara att rulla dem mot varandra i handflatan så att skalet lossnade.
  2. Mixa de skalade nötterna. I en matberedare/mixer eller med en stark mixerstav.
  3. Tillsätt kakao, sötning, kokosolja och vaniljpulver. Mixa tills allt blandas till en ”röra/smet”. Smaka av och tillsätt lite extra av ingredienserna efter smak.
  4. Förvara i en lufttät burk med lock i kylen.

Av din nutella kan du som sagt göra massor av mums. Här hittar du några recept att välja mellan.

Go nuts med 10 goda nutellarecept

nougat nutellarecept

Hemgjord nougat

Ingredienser:

Gör så här:

  1. Ta fram nutellan ur kylen och låt den bli rumstempererad så blir den smidigare att arbeta med.
  2. Smält chokladen och blanda med nutella.
  3. Klä en liten form med aluminiumfolie och fördela smeten i den.
  4. Ställ in formen i kylen och låt stelna.
  5. Skär nougaten i bitar. Ät och NJUT!

Hazel nice cream nutellarecept

Chocolate Hazel Nice Cream

Ingredienser, ca 4 glassar:

  • 2 dl rostade hasselnötter utan skal
  • 2 dl kokosgrädde
  • 0,5 dl Sukrin (alt. annan sötning)
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 2 msk kakao

Ingredienser topping:

  • 80 g mjölkchoklad
  • kokos, hackade nötter, frystorkade bär eller annat du gillar

Gör så här:

  1. Blötlägg hasselnötterna minst 6 timmar.
  2. Häll av, skölj och låt dem rinna av.
  3. Mixa nötterna i en matberedare eller blender.
  4. Tillsätta kokosgrädde, Sukrin, vaniljpulver och kakao.
  5. Mixa till en slät kräm.
  6. Häll upp i 4 formar och frys i minst 6 timmar.
  7. Ta upp, tina så att de går att få ur formarna.
  8. Pensla med smält choklad och strö valfri topping över.
  9. Njut!

Kanske min bästa hemgjorda glassvariant hittills?

nyårsmeny nutellarecept

Fryst nutellatårta

Ingredienser:

  • 1 dl hasselnötter
  • 1 burk nutella 350 g
  • 1 + 3 rumsvarma ägg
  • 100 g mjölkchoklad
  • 250 g nougat
  • 5 dl vispgrädde
  • smör och kakao till formen

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Smörj en form och ”bröa” botten och kanten av formen med kakao.
  2. Hacka hasselnötterna fint. Vispa ihop nutellla, 1 ägg, kakao och hasselnötter.
  3. Dela resten av äggen i gulorna och vitor. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner dom i hasselnötsblandningen.
  4. Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen ca 30 min. Låt svalna.
  5. Hacka chokladen och ⅔ av nougaten grovt. Smält över vattenbad. Vispa grädden löst.
  6. Rör ner en äggula i taget i chokladen. Vänd sen ner grädden, lite i taget till en mousse. Bred den över kakan och ställ i frysen minst 5 timmar.
  7. Ta ut tårtan när ytan är fryst. Smält resen av nougaten över vattenbad och ringla över tårtan. Ställ in en stund till i frysen.
  8. Ta ut tårtan ca 30 min före servering. Servera ev. med bär eller passionsfruktkött.
proteinutella - proteinutella

Smarrig, sockerfri proteinutella

Ingredienser:

  • 1 dl proteinpulver med chokladsmak
  • 2 tsk hasselnötssmör (mandelsmör passar också)
  • 1 tsk kakao (kan uteslutas)
  • 2 msk Sötströ (alt. annat sötningsmedel)
  • vatten till önskad konsistens

Gör så här:

  1. Blanda alla torra ingredienser.
  2. Klicka ner nötsmör och tillsätt vatten, lite lite i taget samtidigt som du rör om till en tjock smet.
  3. Smaka av med mer sött/kakao/nötsmör/vatten – vad du gillar!
  4. Ställ i kylen tills du ska äta det eller mumsa på en gång, exempelvis på gröten, riskakor eller direkt ur skålen.

kesoglass nutellarecept

Kesoglass med nötkräm

Ingredienser:

  • 2 dl keso
  • 1 dl proteinpulver vanilj (kan uteslutas)
  • nötkräm (jag gjorde egen av 1 msk mandelsmör + 1 msk sötströ + 1 tsk kakao)
  • Du kan även prova att ha i mer sötning och valfri smaksättning, ex. bär, hackad choklad, mandel, doppa i smält choklad, kokos…

Gör så här:

  1. Mixa keso med tills du får en slät massa.
  2. Lägg glassform och ringla i nötkräm eller annan smaksättning.
  3. Frysen i minst 2 timmar.
  4. Ta ut en stund innan du vill äta den.

vaffla_nutella nutellarecept

Banana splitt-våffla med nutella och banan

En vanlig våffla (några olika våffelrecept för hittar du här) som du helt enkelt skivar banan och ringlar nutella över.

sockerfri semifreddo

Sockerfri semifreddo med nutella

Ingredienser:

  • 4 ägg
  • 1,5 dl Sötströ eller liknande sötningsmedel (alt. vanligt socker om du önskar)
  • 1 krm vaniljpulver
  • 4 dl vispgrädde
  • 1,5 dl nutella

Gör så här:

  1. Dela äggen så att gulorna hamnar i en bunke och vitorna i en.
  2. Vispa gulor och sötströ pösigt.
  3. Vispa vitorna till hårt skum. Ska gå att hålla bunken upp och ner utan att vitorna faller ur.
  4. Vispa även grädden rätt hård ihop med vaniljpulver.
  5. Blanda allt varsamt och häll i en form klädd i plastfolie. Frys 3-4 timmar.
  6. Som godast när den är lite halvtinad så ta fram den en stund innan den ska ätas. Mmmm..
nougatkaka_choklad - nougatkaka

Martina ”Skippa Sockret” Norlings proteinrika nutellakaka

Ingredienser:

  • 1 paket svarta bönor (380 g)
  • 1 dl proteinpulver med smak av choklad (Martina använde kasein med smak av kladdkaka)
  • 5 st dadlar
  • 2 ägg
  • 2 msk kakao
  • 2 msk mandelmjöl
  • 2 msk kallt kaffe
  • 1 msk lättströ eller annan valfri sötning
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 nypa flingsalt
  • Nutella / Hasselnötskräm

Gör så här:

    1. Börja med att skölja av bönorna ordentligt och låta rinna av.
    2. Kärna ur dadlarna och mixa till en slät massa i en matberedare eller mixer.
    3. Tillsätt nu resterande ingredienser och mixa tills allt går ihop till en krämig smet. Smaka av om du önskar mer sötning, starkare kaffesmak, lite mer sälta osv.
    4. Spreja kokosfett eller liknande i en valfri form med exempelvis löstagbar kant och häll sedan i chokladsmeten.
    5. Grädda på 170 grader i cirka 15 minuter. Håll lite koll, kakan ska vara kladdig när du tar ut den. Låt gärna kakan stå först framme en stund och sedan i kylen för att sätta sig innan du toppar med hasselnötskräm
rulltarta_jordg - midsommartårta nutellarecept

Rulltårta med nutella och färska bär

 Ingredienser för ca 20 skivor:

  • 3 st ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 dl mjölk, rumsvarm
  • 1 dl nutella eller annan fyllning, t.ex. sylt eller smörkräm

 Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 250°.
  2. Klä en långpanna med bakplåtspapper.
  3. Vispa ägg och socker pösigt.
  4. Blanda mjöl, bakpulver och vänd ner det försiktigt omväxlande med mjölken i smeten.
  5. Rör till en jämn smet och häll i långpannan.
  6. Grädda mitt i ugnen i cirka 5 minuter.
  7. Ta ut kakan, strö över lite socker och stjälp sedan upp den med den sockrade sidan nedåt på ett bakplåtspapper.
  8. Dra bort papperet (pensla med lite kallt vatten så lossnar det lättare) från kakan.
  9. Bred på ett jämnt lager med nutella över hela kakan.
  10. Rulla ihop kakan med hjälp av papperet, från långsidan.
  11. Vispa grädde och spritsa över kakan. Dekorera med bär, strössel, hackade nötter eller vad du önskar.

Riskaka med nutella och banan nutellarecept

Som mellistopping. Bred helt enkelt nutella på en riskaka och toppa med skivad banan.

Vad blir du mest sugen på att prova? Min klara favorit är Chocolate Hazel Nice Cream! /A

Gillar du nutellarecept rekommenderar jag även:

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.