
Dagar då din hjärna är lika tom på idéer som den här stekpanna, liksom mängden tid.
Inför stunder med akuthunger, men då du ändå vill äta något gott, vill jag bjuda på snabba maträtter i stekpannan. Recept – eller snarare förslag på smakkombinationer av olika livsmedel – som tar max en kvart att tillaga.
Maträtter i stekpanna – 5 snabba recept

Fried rice med quorn
Ingredienser:
- kokt ris
- 1 påse quornbitar (alt. tärningar av tofu)
- 3 ägg
- gröna grönsaker, ex. broccoli och spenat
- sojasås
Gör så här:
- Stek allt i olja.
- Smaka av med salt och valfria kryddor.
- Servera gärna med sojasås.

Tonfiskbiffar
Ingredienser, ca 2 port
- 1 burk tonfisk i vatten eller olja
- 1 hackad rödlök
- 2 ägg
- 2 msk chiafrön
- örtsalt & peppar
- smör/kokosolja/olivolja till stekning
Gör så här:
- Hacka rödlöken och blanda ihop alla ingredienser utom stekfettet. Låt stå att svälla ett par minuter.
- Forma till biffar (eller klicka i smeten direkt i pannan) och stek ett par minuter på varje sida tills de blivit gyllenbruna.
- Servera med valfria tillbehör, gärna en kall sås eller god röra.

Krämig kantarell- och kycklingpanna
Ingredienser:
- 1 påse (ca 900 g) kycklinglårfilé
- 1 näve kantareller
- 2,5 dl grädde (valfri sort)
- 1 msk sojasås
- 1 msk smör (eller alternativ vid stekning)
- salt & peppar
Gör så här:
- Stek kantarellerna i smör. Tillsätt strimlad kyckling och stek vidare.
- Salta och peppra.
- Tillsätt soja och grädde. Låt puttra minst 5 minuter.
- Servera med ris, pasta eller vad du önskar, samt färska eller kokta grönsaker.

Lättlagad laxpasta
Ingredienser:
- Lax tillagad i ugn alt. filébitar du tärnar och steker direkt i pannan
- Kokt pasta (eller koka mängd efter antal personer)
- Matlagningsgrädde (alt. Oatly eller liknande). Mängd efter önskad konsistens.
- Salt, peppar och andra valfria kryddor
Gör så här:
- Tillaga laxen, i ugn eller stek direkt i pannan.
- Koka pastan, låt rinna av och lägg ner i pannan.
- Häll på matlagningsgrädde och krydda. Låt puttra i minst 5-10 minuter så att rätten kokar ihop och blir krämig.
- Servera med färska grönsaker.

Kesoplättar
Ingredienser, ca 2 portioner
- 2 ägg
- 250 gram keso
- 0,5 dl mandelmjöl alt. 1 msk fiberhusk
- ev. en nypa salt
- smör / olja / kokosolja att steka i
- valfria tillbehör, ex. hallon och vaniljkesella eller vispad grädde
Gör så här:
- Mixa eller bara blanda alla ingredienser (då blir konsistensen lite kornig).
- Klicka ut smeten i en stekpanna med fett.
- Stek på ganska svag värme tills botten är fint gyllengul och plättarna stabila nog att vända.
- Servera med valfria tillbehör, ät och njut!
Yum. Kram! /A
Anna Jonasson
Tonfiskbiffarna är superbra, gör ofta dem och tillsätter ibland chiliflakes, riven ingefära och gurkmeja. Tack för inspiration Anna! 😊
Roligt att höra Lina! Glad att det passar dig och tack för att du berättar 🙂