Maträtter i stekpanna – 5 snabba recept

Dagar då din hjärna är lika tom på idéer som den här stekpanna, liksom mängden tid.

Inför stunder med akuthunger, men då du ändå vill äta något gott, vill jag bjuda på snabba maträtter i stekpannan. Recept – eller snarare förslag på smakkombinationer av olika livsmedel – som tar max en kvart att tillaga.

Maträtter i stekpanna – 5 snabba recept

Maträtter i stekpanna

Fried rice med quorn

Ingredienser:

  • kokt ris
  • 1 påse quornbitar (alt. tärningar av tofu)
  • 3 ägg
  • gröna grönsaker, ex. broccoli och spenat
  • sojasås

Gör så här:

  1. Stek allt i olja.
  2. Smaka av med salt och valfria kryddor.
  3. Servera gärna med sojasås.

Tonfiskbiffar

Ingredienser, ca 2 port

  • 1 burk tonfisk i vatten eller olja
  • 1 hackad rödlök
  • 2 ägg
  • 2 msk chiafrön
  • örtsalt & peppar
  • smör/kokosolja/olivolja till stekning

Gör så här:

  1. Hacka rödlöken och blanda ihop alla ingredienser utom stekfettet. Låt stå att svälla ett par minuter.
  2. Forma till biffar (eller klicka i smeten direkt i pannan) och stek ett par minuter på varje sida tills de blivit gyllenbruna.
  3. Servera med valfria tillbehör, gärna en kall sås eller god röra.

Maträtter i stekpanna

Krämig kantarell- och kycklingpanna

Ingredienser:

  • 1 påse (ca 900 g) kycklinglårfilé
  • 1 näve kantareller
  • 2,5 dl grädde (valfri sort)
  • 1 msk sojasås
  • 1 msk smör (eller alternativ vid stekning)
  • salt & peppar

Gör så här:

  1. Stek kantarellerna i smör. Tillsätt strimlad kyckling och stek vidare.
  2. Salta och peppra.
  3. Tillsätt soja och grädde. Låt puttra minst 5 minuter.
  4. Servera med ris, pasta eller vad du önskar, samt färska eller kokta grönsaker.

Maträtter i stekpanna

Lättlagad laxpasta

Ingredienser:

  • Lax tillagad i ugn alt. filébitar du tärnar och steker direkt i pannan
  • Kokt pasta (eller koka mängd efter antal personer)
  • Matlagningsgrädde (alt. Oatly eller liknande). Mängd efter önskad konsistens.
  • Salt, peppar och andra valfria kryddor

Gör så här:

  1. Tillaga laxen, i ugn eller stek direkt i pannan.
  2. Koka pastan, låt rinna av och lägg ner i pannan.
  3. Häll på matlagningsgrädde och krydda. Låt puttra i minst 5-10 minuter så att rätten kokar ihop och blir krämig.
  4. Servera med färska grönsaker.

Maträtter i stekpanna

Kesoplättar

Ingredienser, ca 2 portioner

  • 2 ägg
  • 250 gram keso
  • 0,5 dl mandelmjöl alt. 1 msk fiberhusk
  • ev. en nypa salt
  • smör / olja / kokosolja att steka i
  • valfria tillbehör, ex. hallon och vaniljkesella eller vispad grädde

Gör så här:

  1. Mixa eller bara blanda alla ingredienser (då blir konsistensen lite kornig).
  2. Klicka ut smeten i en stekpanna med fett.
  3. Stek på ganska svag värme tills botten är fint gyllengul och plättarna stabila nog att vända.
  4. Servera med valfria tillbehör, ät och njut!

kesoplättarYum. Kram! /A

Gillar du snabba maträtter i stekpanna rekommenderar jag även:

2 kommentarer
  1. Tonfiskbiffarna är superbra, gör ofta dem och tillsätter ibland chiliflakes, riven ingefära och gurkmeja. Tack för inspiration Anna! 😊

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras