9 fun (?) facts om ägg – världens mest näringstäta livsmedel

om ägg

Ägg.

Gillar du det lika mycket som mig? Om ägg inte fanns vore livet i alla fall liiite krångligare tycker jag. Det funkar i i princip jämt: till frukost, mellanmål, i matlagning, bakning, glass, smoothies.. you name it! Variationsrikt till tusen, ”fluffar” till och lyfter smakerna på det mesta. Och näringsrikt. Visste du att det är världens mest kompletta livsmedel, näst efter bröstmjölk när det kommer till näringstäthet?

Här berättar jag mer som kan vara kul att känna till?

9 fun (?) facts om ägg

Ägg ger dig:

  • Byggstenar – 7 gram fullvärdigt protein per ägg.
  • Energi och skön mättnad, tack vare sitt fett och protein.
  • Njutning som ett optimalt GOTT livsmedel på olika sätt. Som mellanmål, stekt på macka, äggröra, i gröten, pannkaka, fried rice, sockerkaka, gräddglass, äggtoddy.. o.s.v. o.s.v.
  • Vitaminer: D-vitamin, extra bra under vintermörkret, plus vitamin A, E, K, B2, B12..
  • Mineralerna selen, en antioxidant bra för bl.a. ämnesomsättningen och immunförsvaret, Några av antioxidanterna motverkar ögats åldrande genom att skydda mot fria radikaler.järn och jod.
  • Aminosyran kolin som påverkar de nervsignaler som hjälper oss att minnas småsaker. ”Var la jag nycklarna?” o.s.v.
  • Ämnet lutein som hjälper dina ögon att behålla en klar och skarp
  • Livsnödvändiga fettsyror, som omega-3. Alltså fett som kroppen inte själv kan bygga upp och bl.a. är inflammationshämmande.
  • Kolesterol då? Som med allt – inte farligt i måttlig mängd. Du kan lugnt äta fler ägg om dagen. Senare års forskning har visat att ärftlighet spelar en större roll för blodets kolesterolnivåer och även du i riskgrupp för hjärt-kärlsjukdom kan tryggt äta ett om dagen.

om ägg

All fakta om ägg är inget vi går runt och tänker på dagligen, snarare allt gott man kan göra av det. Men som sagt– kul att känna till? Och motiverande för att njuta lite extra? Kram! /A

Fler förslag att äta dina ägg på:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.