Hello burger lover!
Hamburgare recept någon? Så att du har några att välja mellan inför sommarens grillstunder eller att steka på där hemma? Så enkelt, gott och lätt att variera beroende på smak, om du är vegetation, har någon allergi m.m. Här hittar du 5 goda varianter – dig som är vegetarian eller vegan, som föredrar kyckling, fisk eller helst en klassisk av kött?
Hamburgare recept – 5 goda varianter för olika smaker
Kycklingburgare med halloumi
Ingredienser till ca 8 st:
- 500 g kycklingfär
- 2 ägg
- curry, paprikakrydda, spiskummin eller vilka kryddor du gillar
- salt och peppar
- olja eller smör till stekning
- 1 halloumi
- 1 paket kyckling/kalkonbacon
- valfria grönsaker och dressing
Gör så här:
- Blanda färs med ägg och kryddor. Smeten blir lös och kladdig, men ägget binder den när du steker.
- Värm en stekpanna med fett och klicka ut lagom stora biffar. Platta till och forma när du steker dem.
- Vänd efter några minuter och se till att de blir genomstekta, utan att ligga på för länge och bli torra.
- Stek bacon och halloumi i önskad tjocka skivor.
- Servera med bröd, dressing och grönsaker eller vad du önskar.
Chiacrunchiga quornburgare
Ingredienser:
- 1 förpackning quornfärs
- 1 rödlök
- 1 vitlöksklyfta
- 2 msk chiafrön
- 1 tsk fiberhusk
- 2 ägg
- valfria kryddor (snåla inte eftersom qourn i sig inte smakar så mycket)
- olja/smör/kokosolja för stekning
Gör så här:
- Finhacka rödlök och vitlök.
- Blanda upptinad quornfärs med ägg, chiafrön, fiberhusk och kryddor. Låt sen stå och svälla ca 10 minuter.
- Stek med fördel löken eller blanda i den rå och forma till biffar. Även om de känns lösa i konsistensen blir de fasta efter stekning.
- Stek biffarna gyllenbruna i ca 10 min på varje sida. Lägg på en skiva smakrik ost och låt smälta över.
- Servera i pitabröd, hamburgerbröd eller ett krispigt salladsblad för en glutenfri variant tillsammans med valfri dressing och grönsaker.
Tonfiskburgare
Ingredienser, ca 2 port:
- 1 burk tonfisk i vatten eller olja
- 2 ägg
- 2 msk chiafrön (alt. 0,5 tsk fiberhusk)
- örtsalt & peppar
- smör/kokosolja/olivolja till stekning
Gör så här:
- Blanda ihop alla ingredienser utom stekfettet. Låt stå att svälla ett par minuter.
- Värm en stekpanna med fett.
- Klicka ut och platta till biffar och stek ett par minuter på varje sida tills de blivit gyllenbruna.
- Servera med valfria tillbehör.
Quinoaburgare
Ingredienser 6-8 burgare:
- 4 dl grönsaksbuljong
- 2 1/2 dl quinoa
- 1 burk kokta kidneybönor, ca 230 g avrunnen vikt
- 1/2 gul lök
- 2 tsk kinesisk soja
- 1 1/2 tsk oregano
- 1/2 dl potatismjöl
- Salt & peppar
- Olja att steka i
Gör så här:
- Koka quinoan i buljong i 12 min. Låt svalna.
- Mixa bönor med lök, soja och oregano.
- Blanda den kokta quinoan med potatismjöl rör sedan ner bönröran.
- Rör noga ihop till en smet och smaka av.
- Forma till burgare och stek på medelvärme tills de har fått fin färg.
- Servera med hamburgerbröd eller pitabröd, sallad och valfria tillbehör.
Klassiska hamburgare
Ingredienser till ca 8 st:
- 500 g färs (kött/kyckling/fisk eller vego)
- 2 ägg
- curry, paprikakrydda, spiskummin eller vilka kryddor du gillar
- salt och peppar
- olja eller smör till stekning
Gör så här:
- Blanda färs med ägg och kryddor. Smeten blir lös och kladdig, men ägget binder den när du steker.
- Värm en stekpanna med fett och klicka ut lagom stora biffar. Platta till och forma när du steker dem.
- Vänd efter några minuter och se till att de blir genomstekta, utan att ligga på för länge och bli torra.
- Servera gärna med rostat, fiberrikt bröd, dressing, ost, avokado och andra grönsaker.
Hoppas du hittade något som smakar. Puss! /A