Stilla ditt chokladsug – 5 favoritrecept med choklad

Underbara, älskade choklad!

Har du också ett starkt chokladsug och njuter av den fantastiska godsaken sågottsom dagligen? Det gör jag, men i olika former, inte alltid bakverk. Det kan vara proteinpulver med chokladsmak, en mörk bit till kaffet eller kakaonibs på gröten, men något blir det nästan alltid. Och inte bara gott! Här några fler bra skäl från SportHälsas artikel.

10 hälsofördelar med choklad

  1. Stärker ditt hjärta
    Choklad är bra för ditt hjärta – det sänker blodtrycket och stärker blodkärlen vilket förebygger både åderförkalkning och blodproppar. Dessutom slappnar blodkärlen av och får blodet att rinna lättare så att hjärtat inte behöver jobba lika hårt.
  2. Bra för huden
    Nu slår vi hål på den tidigare myten om att choklad skulle vara dåligt för hyn! Kakaobönornas höga innehåll av antioxidanter gör din hy mer elastisk och du blir mindre röd om du utsätts för UV-ljus.
  3. Du känner dig mätt
    Choklad innehåller mycket fibrer och fettsyror som ligger länge i magsäcken. Det gör att du snabbare känner dig mätt.
  4. Gör dig gladare
    Mörk choklad stimulerar frigör endorfiner. Känner du dig deprimerad eller stressad så är en chokladkaka på sin plats. Det får dig att slappna av och känna dig tillfreds.
  5. Förbättrar din syn
    Choklad förbättrar din blodcirkulation, särskilt för blodet som går till hjärnan, vilket gör att man tror att choklad faktiskt kan bidra till att förbättra din syn eftersom det förbättrar blodflödet till näthinnan.
  6. Förebygger järnbrist
    Får du brist på röda röda blodkroppar behöver du fylla på med järntillskott. Mörk choklad kan ge upp till cirka sju procent av det rekommenderade dagliga intaget av järn.
  7. Förbättrar din träning
    Äter du 40 gram mörk choklad innan träning så förbrukas mindre syre. Liksom rödbetan ökar choklad produktionen av nitrat som hjälper till att vidga blodkärlen.
  8. Du slipper förkylningar
    En studie i British Journal of Cancer såg att antioxidanten fenoler i choklad ökar ditt immunförsvar. Även förekomsten av epikatekin bidrar till att befria dig från hosta och förkylningar.
  9. Underlättar för dig som har astma
    Det är proanthocyanidin som är ett polyfenol, som har visats sig kunna blockera kroppens frisättning av histaminer som kan minska varaktigheten av en astmaattack.
  10. Ger ökad sexlust
    Choklad gör att blodkärlen vidgas, vilket också händer när du blir attraherad av någon. En studie från Journals of Sexual Medicine visade att personer som dagligen åt en bit choklad fick högre sexlust.

Och med dessa goda anledningar vill jag ge dig bästa tipset för att stilla ditt chokladsug *trumvirvel” – ät choklad! Här hittar du några av mina favoritrecept med den magiska ingrediensen.

Stilla ditt chokladsug – 5 favoritrecept med choklad

chokladsug

Chokladbollar

Ingredienser:

  • 3 dl havregryn
  • 1 dl strösocker (alt. 1 dl sötströ/annat sötningsmedel)
  • 1/2 msk vaniljsocker (alt. 0,5 tsk vaniljpulver)
  • 2-3 msk kakao
  • 100 g rumsvarmt smör (alt. 2 dl proteinpulver med chokladsmak + 2 msk kokosolja)
  • 2 msk kallt starkt kaffe

Gör så här: Blanda alla ingredienser, forma till önskad storlek och rulla i strössel, kokos eller pärlsocker.

god chokladtårta chokladsug

Galet god chokladtårta med- eller utan socker

Ingredienser kladdkaksbotten:

  • 150 g smör
  • 3 ägg
  • 2 dl socker eller sockerersättning (t.ex. sötströ eller stevia i rekommenderad dos)
  • 4-5 msk kakao
  • 1 dl mandelmjöl
  • ½ chokladkaka, ca 70% kakaohalt (sockerfri om du önskar)

Ingredienser fyllning:

  • 250 g mascarpone
  • 150-200 g mörk choklad (sockerfri om du önskar)
  • 2,5 dl vispgrädde
  • jordgubbar eller annat du vill garnera med

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Smörj en rund kakform eller lägg i bakplåtspapper.
  3. Smält smöret + chokladen i en kastrull. Ta den från plattan och rör ner socker och ett ägg i taget.
  4. Blanda mjöl och kakao. Sikta ner det i smeten och rör om.
  5. Häll smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 10 minuter (eller kortare om du vill ha den ännu kladdigare).
  6. Gör på samma sätt en eller två kakor till beroende på hur hög du vill att tårtan ska bli. Lägg sedan samma dem med vispad grädde och ev. mosade hallon.
  7. Vispa upp mascapone. Smält chokladen och häll ner i osten under vispning.
  8. Bred smeten över och runt omkring tårtan. Låt tårtan stå i kylen någon timme (alt. frys in inför festtillfället) innan du garnerar med grädde och övrigt och serverar den.

chokladsug

Chokladpopcorn – perfekta mix av sött och salt

Ingredienser:

  • Popcorn
  • Choklad
  • Salt
  • Ev. olja till egenpoppning och smör till smaksättning

Gör så här:

  1. Poppa popcorn och salta efter smak. Sprid ut dom ett bakplåtspapper.
  2. Smält choklad över vattenbad eller i micron.
  3. Ringla över dina popcorn, ställ sen att stelna, gärna svalt.
  4. Ät och njut!

chokladsug

Saftig sockerfri chokladkaka

Ingredienser:

  • 150 g smör
  • 1/2 dl kakao
  • 2 dl sötströ
  • 1/2 krm salt
  • 1 3/4 dl mandelmjöl
  • 3 ägg
  • 100 g sockerfri choklad (att hacka över kakan)

Gör så här:

  1. Smält smöret och sätt ungen på 180°.
  2. Blanda i kakao, salt, sötströ, mandelmjöl och ägg. Rör till en slät smet.
  3. Häll smeten i en smord form, ca 24 cm i diameter, eller flera små.
  4. Hacka eller riv över choklad.
  5. Grädda din kaka i mitten av ugnen i ca 10–20 minuter beroende på storlek. Känn med en sticka då och då, men den får gärna vara lite lös när du tar ut den. Stelnar om du ställer den svalt.
  6. Servera med glass eller lättvispad grädde.

chokladsug

Seg och kladdig kladdkaka

Ingredienser:

  • 2 ägg
  • 2.5 dl socker
  • 4 msk kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 100 g smör
  • 1 dl mjöl
  • 1/2 tsk salt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Vispa ägg och socker tills det blir poröst.
  4. Blanda samman med resten av ingredienserna (OBS – försiktigt annars blir smeten luftig och kladdkakan torr).
  5. Häll ner smeten i en brödad form eller en som är klädd med bakplåtspapper – tips för att få ut den hel utan kladdig form.
  6. Grädda i 15-20 minuter beroende på hur kladdig kladdkaka du vill ha.

En gluten- och sockerfri variant hittar du recept på här.

chokladsugEn som ärvt mitt chokladsug och gärna bakar goda grejer är Jonna. Här i full fart med en kladdkaka.

Hoppas du hittar något som smakar. Kram och gohelg! /A

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras