Seg kladdkaka på plåt – recept för många portioner

kladdkaka i långpanna

Vill du ha den perfekta kladdkakan som räcker till många?

Då är detta receptet för en riktigt god och seg kladdkaka i långpanna för dig. Jag har erfarenhet av att kladdkaka kan bli rätt torr och tråkig om man bara bakar en liten sats eller har den inne i ugnen för länge, men gör du den på en hel långpanna får du en perfekt kladdig och seg kladdkaka med knäckig yta. Dessutom passande om ni är många eller att frysa in så att du bara kan ta fram en bit när suget slår till och/eller oväntade gäster kommer på besök.

seg kladdkaka

Bilderna är ett par år gamla från när Junior, Jonna och jag gjorde en kladdkaka i långpanna size mindre, eftersom jag missat att köpa smör. Den du ser är alltså halva satsen av måtten nedan som är för en normalstor ugnsplåt.

seg kladdkaka

Seg kladdkaka på plåt

Ingredienser:

  • 400 g smör
  • 8 st ägg
  • 12 dl socker
  • 8 dl vetemjöl
  • 2 dl kakao
  • 3/4 dl vaniljsocker

Gör så här:

  1. Smält smöret och låt det svalna. Sätt ugnen på 175°.
  2. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt vaniljsocker och kakao och vispa med lägsta hastighet på elvispen.
  3. Tillsätt mjölet och sist smöret. Vispa försiktigt till en jämn smet och häll i en långpanna med bakplåtspapper i botten.
  4. Grädda i 175° i ca 40 minuter (kolla med jämna mellanrum mot slutet så att den inte är inne för länge/kort stund).

kladdkaka i långpanna

Det finns mycket gott man kan göra, men en seg kladdkaka är ALLTID ett säkert kort om du frågar mig. I alla fall hos oss. Och att göra kladdkaka i långpanna ger även en flashback till när jag jobbade på KTH-Hallen (numera Nordic Wellness KTH-Hallen) och bakade till idrottshallens cafeteria. Härliga minnen, inte minst dom ihop med mina kollegor och PT-klienter.

kladdkaka i långpanna

Nja, denna skulle kunna ha varit inne i ugnen en liiite kortare stund för mer geggig mitten, men fick klart godkänt ändå. Extra smarrig ihop med vaniljglass om du frågar mig, men grädde, bär eller bara som den är funkar också.

Kram och go´helg! /A

Gillar du seg kladdkaka på plåt kanske även något av dessa recept passar?

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.