Chips av grönkål – lika gott som lätt recept

Varför drömma om en vit jul när du kan få en GRÖN?

Ok, chips av grönkål låter kanske inte så gott, men det är det. Smakar ”lite som popcorn” tycker mina barn. Själv har jag svårt att beskriva, men jag gillar krispigheten, sältan och dessutom att det är så enkelt att göra. Grönkålen fick sitt uppsving och blev trendigt för några år sen om du minns, det var då jag snappade upp några recept. Sedan dess har jag alltid brukat tillaga det som tillbehör till den traditionella maten på vårt julbord. Som en varm sallad med rödbetor, rödlök och fetaost eller såhär, i form av chips.

Jag trodde mamma skojade när hon sa att jag kunde gå ut och plocka grönkålen själv istället för att köpa. För kan grönsaker verkligen överleva flera decimeter snö och minusgrader? Ja, tydligen kan grönkål det och på Lassebacken har mina föräldrar 2 gröna gruvor med odlingar. Det var bara att ut och gräva fram de fina bladen, plocka-, skölja dom och tillaga enligt receptet nedan.

Chips av grönkål – lika gott som lätt recept

Ingredienser för 1 plåt:

  • Grönkål (fyll en hel bakplåt)
  • Olivolja
  • Flingsalt
  • Om du önskar – valfri krydda, som curry, vitlök, cayennepeppar, paprikapulver

Gör så här:

  1. Skölj din grönkål. Torka av med en handduk och låt torka ordentligt! Detta är viktigt, så gör gärna detta steget sedan tidigare.
  2. När grönkålen torkat ordentligt kan du värma ugnen till 150 grader.
  3. Lägg grönkålen på en plåt. Dela stora blad till mindre så alla blad är ungefär lika stora.
  4. Ringla över lite olivolja och strö över lite flingsalt (eller andra valfria kryddor).
  5. Rosta grönkålen mitt i ugnen för ca 15 min så att de blir krispiga, knapriga och har lite färg (var noga så att de inte bränns dock, för tiden varierar lite beroende på ugnen du använder).

Serveras dina grönkålschips som mingelsnacks, på samma sätt som vanliga chips eller som tillbehör till maten. Yum, kram! /A

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras