
Inför helgen vill jag bjuda dig på en chokladtårta jag brukar baka.
En galet god påsktårta om du som jag gillar choklad i olika former. Här med både en mjuk och seg botten, knäckig glasyr, krämig chokladnougat och möjlighet att dekorera med ytterligare struktur. Knaprigt chokladströssel om du önskar, ren pudrad kakao eller som oss – små chokladägg med mandel inuti.
Det fina med det här receptet är att du har möjlighet att smaksätta och dekorera precis som du vill. Kan t.ex. lägga till ett extra lager med vaniljkräm, mosade hallon, smörkräm, hackade nötter, banan eller vad du gillar. Jag följde det inte heller till punkt och pricka, utan bytte ut endel choklad mot nougat – något av det godaste jag vet i godisväg.
Påsktårta med 3 läckra lager choklad – recept
Lager 1: Botten, till ca 10 bitar
- 125 g mörk choklad (ev. sockerfri)
- 100 g smör
- 4 ägg
- 3 dl socker (alt. sötströ)
- 1 tsk vaniljsocker (alt. 1 nypa vaniljpulver)
- 1 1/2 dl vetemjöl
- 2 tsk kakao
- smör eller bakplåtspapper till formen
Lager 2: Hårt chokladtäcke
- 1 dl vispgrädde
- 100 g mörk choklad
Lager 3: Mjukt chokladtäcke
- 250 g mascarpone
- 150-200 g mörk choklad (alt. ljus choklad eller nougat)
Garnering:
- Grädde, pudrad kakao, hackade nötter, färska bär, chokladbitar, frukt, kokoschips
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200°.
- Smörj eller lägg bakplåtspapper i en form med löstagbar botten, 24 centimeter i diameter.
- Smält chokladen och smöret i ett vattenbad på spisen eller i en bunke på låg effekt i mikron, rör ett par gånger emellanåt så att det inte bränns.
- Vispa lätt ihop ägg och socker. Blanda chokladsmöret med äggsmeten. Rör ner de torra ingredienserna.
- Häll upp smeten i formen och grädda i cirka 20-25 minuter. Låt kallna.
- Koka upp grädden och lägg den hackade chokladen i en bunke och häll över den varma grädden, rör tills all choklad är smält.
- Vispa upp mascapone. Smält choklad/nougat till lager 3 och häll ner i mascaponeosten under vispning.
- Glasera tårtan med lager 1 chokladen och låt den stå i kylen en att stelna. Sen kan du bre på chokladsmeten till lager 3 och även låta den stelna till i kylen.
- Slutligen garnera med grädde och valfria dekorationer.
KRAM och go helg! /A