Tänk dig en seg, nötig botten täckt av krämig choklad, grädde..
..och tadaaa – där har du denna smarriga mandeltårta. En min mamma gjort sen jag var barn och nu till mina. Här ser du den Hugo fick på sin 16 årsdag och även hans småsyskon brukare önska samma succétårta när vi är i Jorm. Ja, jag och alla andra jag vet också.
En annan bra grej är att den är enkel att göra, går att variera på med olika dekorationer (ex. bär, strössel, riven choklad, hackade nötter, mandelflarn..) även passar den som är glutenintolerant och går att göra sockerfri om du vill. Den mandeltårta vi åt var dock enligt originalreceptet som du hittar nedan.
Mandeltårta med krämigt chokladtäcke
Botten:
- 4 äggvitor
- 100 g mald mandel
- 1 1/2 dl socker (alt. sötströ)
Gör så här: Vispa äggvitor. Blanda sen i mandel och socker. Grädda i ca 15 minuter på 175°.
Chokladkräm:
- 4 äggulor
- 1 dl mjölk
- 1 dl socker (alt. sötströ)
- 100 g smör
- 75 g mörk choklad
Gör så här: Låt äggulor, mjölk och socker sjuda i en kastrull där du hela tiden vispar ca 8 minuter tills den blivit tjock. Lägg i och smält choklad och smör.
Tårtan:
Gör så här: Bred chokladkrämen över mandelbotten. Toppa med vispadgrädde och garnera med pudrad kakao eller vad som passar för festdagen.
Nöjd födelsedagskille ♥. Och hoppas du blir detsamma om du provar att baka den. Kram! /A