En tårta med bär hör sommaren till, eller vad tycker du?
En jordgubbstårta att fira midsommar, studenten, födelsedagsbarnet eller livet i högsta allmänhet med. Annars är glass, grädde eller vaniljkvarg om frukost mina favoriter ihop med jordgubbar som dom är, men som du ser längre ner – det kan man ju också att göra en jordgubbstårta av. Det roliga är i alla fall att tårtor går att göra på 1000-tals sätt, bygga och dekorera efter tycke och smak. Dom räcker till många vid festligheter och är bland det somrigaste du kan duka fram med säsongens bär på. Dessutom finns det tårtor i massor av olika smaker och konsistenser, så det finns alltid någon passande för alla.
Här har jag samlat ihop några av mina favoritrecept till dig som vill baka en jordgubbstårta. Alla av olika sort, olika tid och kompliceringsgrad att göra, men med samma gemensam faktor – väldans goda och med jordgubbar på.
Galet god jordgubbstårta – 7 olika recept inför dina kalas
Ninnis somriga maräng- jordgubbstårta i långpanna
Sockerkaksmet:
- 1 1/2 dl vetemjöl
- 1 dl strösocker
- 2 tsk bakpulver
- 150 g smör (smält)
- 3 äggulor
- 5 msk mjölk
Marängsmet:
- 3 äggvitor
- 2 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
Fyllning eller dekoration:
- 3 dl vispad grädde
- Rikligt med färska bär, till exempel hallon, björnbär, jordgubbar, blåbär eller vinbär.
Sockerkakssmet – gör så här:
- Sätt ugnen på 175°.
- Vispa ihop det smälta smöret med äggulorna och mjölken.
- Blanda vetemjöl, strösocker och bakpulver i en annan skål och vispa ihop det med den flytande smeten.
- Bred ut smeten på bakplåtspapper i en långpanna.
Marrängsmet – gör så här:
- Vispa äggvitor, strösocker och vaniljsocker till en tjock maräng. Du ska kunna vända skålen upp och ner utan att smeten rinner ut!
- Bred ut marrängen ovanpå den första smeten.
- Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min eller tills marrängen fått lite färg.
Tårtan – gör så här:
- Dela tårtbotten på hälften.
- På ena brer du på (ev. marsankräm eller lemoncurd) vispad grädde och färska bär.
- Lägg på andra delen, på med grädde och dekorera med bär.
Rulltårta med nutella och färska bär
Ingredienser för ca 20 skivor:
- 3 st ägg
- 2 dl strösocker
- 2 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 0,5 dl mjölk, rumsvarm
- 1 dl nutella eller annan fyllning, t.ex. sylt eller smörkräm
Gör så här:
- Sätt ugnen på 250°.
- Klä en långpanna med bakplåtspapper.
- Vispa ägg och socker pösigt.
- Blanda mjöl, bakpulver och vänd ner det försiktigt omväxlande med mjölken i smeten.
- Rör till en jämn smet och häll i långpannan.
- Grädda mitt i ugnen i cirka 5 minuter.
- Ta ut kakan, strö över lite socker och stjälp sedan upp den med den sockrade sidan nedåt på ett bakplåtspapper.
- Dra bort papperet (pensla med lite kallt vatten så lossnar det lättare) från kakan.
- Bred på ett jämnt lager med nutella över hela kakan.
- Rulla ihop kakan med hjälp av papperet, från långsidan.
- Vispa grädde och spritsa över kakan. Dekorera med bär, strössel, hackade nötter eller vad du önskar.
Saftig morotstårta utan gluten
Ingredienser, kakan:
- 2 dl kokosolja
- 3 dl kokossocker (alt. socker eller annan sötning)
- 4 dl rivna morötter
- 3 ägg
- 3,5 dl kokosmjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk bikarbonat
- 1/2 tsk salt
- 1 1/2 tsk kanel
Ingredienser, topping:
- 200 g philadelphiaost
- 150 g kokosolja
- ca 2 1/2 dl florsocker/sukrin melis
- 2 tsk vaniljpulver
- saft och skal av en halv citron
- jordgubbar, hallon eller vad du önskar
Gör så här:
- Riv morötterna.
- Vispa socker och kokosolja porröst. Tillsätt äggen och vispa ännu mer.
- Blanda de torra ingredienserna och rör i smeten. Tillsätt även morötterna.
- Häll smeten i en smord ugnsform och in i nedre delen av ugnen på 225° i ca 30 min.
- Riv citronen och vispa alla ingredienser till toppingen till en tjock, slät kräm. Ställ in i kylen och bred över kakan när den svalnat.
- Garnera gärna med kokosflingor, jordgubbar (eller hallon som på bilden), valnötter, citronbitar, vindruvor eller annat du tycker om.
Kladdkakstårta
Ingredienser x 2:
- 2 ägg
- 2.5 dl socker (alt. sötströ)
- 4 msk kakao
- 2 tsk vaniljsocker
- 100 g smör
- 1 dl mjöl (alt. mandelmjöl)
- 1/2 tsk salt
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°.
- Smält smöret i en kastrull.
- Vispa ägg och socker tills det blir poröst.
- Blanda samman med resten av ingredienserna (OBS – försiktigt annars blir smeten luftig och kladdkakan torr).
- Häll ner smeten i en brödad form eller en som är klädd med bakplåtspapper – tips för att få ut den hel utan kladdig form.
- Grädda i 15-20 minuter beroende på hur kladdig kladdkaka du vill ha.
Fyllningsförslag:
- Vispad grädde
- Mosade hallon + vispad grädde
- Mascarpone blandad med smält choklad
- Vispad grädde blandad med smält nougat
- Citron- eller hallonmoussé
Glasstårta – den snabba
Ingredienser:
- 0,5 litersförpacklingar i papp (antal efter personer och vad du ska bygga)
- jordgubbar
- chokladsås som stelnar
- strössel
- kex till bilhjul eller liknande
Gör så här:
- Skär glassen i block (om den inte redan är i den formen).
- Bygg till tåg, riddarborg, igloo eller liknande.
- Dekorera, servera!
Glasstårta med jordgubbar – den lyxiga
Ingredienser, 6 portioner:
- 500 g jordgubbar
- 4 ägg, delade i gulor och vitor
- 1 + 1 dl florsocker
- 4 dl vispgrädde
Smaksättning och garnering:
- jordgubbar (alt. valfria bär, nutella, choklad, nötter etc).
Gör så här:
-
- Mixa jordgubbarna till grova bitar.
- Vispa äggvitor med elvisp till ett fast skum. Tillsätt sedan 1 dl florsocker och fortsätt vispa lite till.
- I en annan skål – vispa ihop äggulor och 1 dl florsocker.
- I ytterligare en skål – vispa grädden.
- Vänd ner jordgubbarna i äggulesmeten, sen den vispade grädden och slutligen äggvitorna.
- Häll smeten i en form som på ca 20×30 cm. Täck med plastfolie och frys i 3–4 timmar.
- Garnera med extra bär och låt gärna glassen stå och tina i minst 20 minuter innan den serveras.
Jordgubbstårta med marrängbotten
Ingredienser:
-
-
- Marängbottnar (finns att köpa färdiga)
- Vaniljkräm (finns att köpa färdig, eller vispa/koka)
- 2 dl vispad grädde
- 1 liter rensade och delade jordgubbar
- valfri dekoration, ex. strösel, hackade nötter, riven choklad, blåbär eller vad du gillar
-
Gör så här:
-
-
- Vispa grädde och ev. vaniljkräm. Rensa och dela jordgubbarna i önskad storlek.
- Lägg på rikligt med vaniljkräm på första marrängbotten. Sedan delade/mosade jordgubbar och nästa botten.
- Täck tårtan med vispad grädde och dekorera med mer jordgubbar och övrigt.
- Ställ svalt eller servera genast. Blir nästan godare när den fått stå så att marängen mjuknat lite.
-
Vilken som är godast? Om jag måste välja blir det kladdkakstårtan jag rekommenderar dig mest. Eller en saftig morotstårta. Och om du behöver fixa den snabbt, men garanterad popularitet hos barnen, är en jordgubbstårta av glass ett säkert kort. Kram! /A