Läcker levergryta med plommontomater – recept med mervärde

levergryta

Bjud på en läcker gryta som gör gott för både kropp och smaksinne.

Levergryta är knappast allas favorit, men gillar du det så gillar du denna. Mört, gott och smidig mat för en stor familj eller sällskap, eftersom det varken tar längre tid eller energi att laga för många.

Dessutom är lever en av dom rikaste källorna till järn. En fin mineral som hjälper till att transportera syret i kroppen, bygger upp blodets kvalitet och stärker vårt motstånd mot stress och sjukdomar. Järn bidrar alltså till såväl prestation som uthållighet och motståndskraft och så här får du i dig det på ett gott sätt.

IMG_0916-scaled - levergryta

Läcker levergryta med plommontomater

Ingredienser, 4 portioner:

  • 800 g kalvlever
  • 1 burg plommontomater
  • 280 g bacon eller rökt sidfläsk
  • 2 st gul lök
  • 5 dl matlagningsgrädde
  • 1 st buljongtärning
  • 1 msk smör
  • 2 tsk kryddpeppar malen
  • salt och svartpeppar

 Gör så här:

  1. Putsa bort hinnor och blodådror från levern och skär den i tärningar.
  2. Hacka löken fint. Klipp baconet i bitar. Fräs lök, bacon och leverbitar i smöret.
  3. Tillsätt tomater, kryddor, salt, grädde och buljong när levern börjar se stekt ut men innan den fått stekyta. Får leverbitarna stekyta blir de lätt sega och inte lika goda.
  4. Låt puttra i minst en kvart. Tillsätt mer grädde eller mjölk om det blir för tjock konsistens på såsen.
  5. Smaka av med mer kryddpeppar, svartpeppar och salt.

Servera gärna med potatis och grönsaker. Bon apetit! /A

IMG_0918-scaled - levergrytaMervärde förutom smak och näring var snack med mina föräldrar över maten 1a kvällen i Jorm, innan alla andra anlänt. Något av det bästa med dagarna här, extra när även barnen blivit så stora att dom hänger med i samtalen. Älskar.

Gillar du levergryta rekommenderar jag även:

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.