Friska axlar med 3 enkla övningar

axlar friska

Att hålla sina axlar starka och hela är ett livslångt projekt.

Axelleden är en extremt rörlig led och därför utsatt, men regelbunden prehabträning funkar. Och om skadan redan är skedd finns bra rehabövningar som ger friska axlar igen, egentligen samma och som jag ska visa dig expempel på här.

Jag har själv en axel som varit ”inklämd” och ibland kommer känningarna tillbaka, därför måste jag ta hand om mina axlar lite extra. Nu har jag problem med den ena igen och därför skippat övningar som dips, samtidigt som jag varit noggrannare med rotationsövningar. Och – det är nästa som troller hur bra dom hjälper. Eller inte, för bra och regelbunden träning är inget hokus pokus. Nu mår axeln bra igen och mina älskade (nåväl) dips funkar kanon.

Det ÄR ändå roligare med prehab- än rehabövningar. Alltså ”pre” som i förebyggande träning för att hålla dina axlar friska istället för när en skada redan är skedd. Exakt samma övningar för prehab som rehab, men du förstår tänket? Att känna sig hel ger ett lyft till hela tillvaron, så det är ju bättre att lägga in någon av dessa övningar i din träning i tid.

Slippa en begränsande skada och få starka, friska axlar. Här visar jag dig 3 av mina favoriter med gummiband (och får du inte upp filmen i bloggen hittar du den här på Instagram):

Friska axlar med 3 övningar

1. Baksida axlar/skulderaktivering

Vad? Styrka i inre rotatorer + baksida axlar, mellan skulderbladen

2. Rotation bak/fram + isärdrag

Vad? Rörlighet, styrka i baksida axlar

5. Axelrotation bakåt

Vad? Styrka i inre rotatorer + baksida axlar

Hur?

Välj ut en eller ett par övningar att lägga in i dina pass eller alla som ett eget axelprehab/rehabpass, ex. med 3 x 10 reps/övning och sida.

Varför?

Prehab är som sagt roligare än rehab, men övningarna funkar för både och (förebyggande/vid axelproblem) när du vill sköta om din viktiga – och extremt användbara – länk mellan armarna och överkroppen. En väldigt rörlig led med många små muskler inuti (rotatorerna) och runt om som mår bra av styrka för stabilitet, plus rörlighet för juste hållning m.m.

Kram och take care! ♡/A

Fler träningstips som hjälper dig mot friska axlar:

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras

Anna Jonasson - Trend o träning