
Morötter är inte bara goa att knapra på som dom är, att riva, koka eller ugnsgratinera..
..dom gör sig perfekt i form av morotscupcakes. Nu var det ett tag sen dom på bilden bakades, men bara en blick påminner mig om den söta, nötigt kakan, med kontrast av fräsch citronfrosting. Magisk smakkombination. Saftiga blev dom också, kanske för att jag använde en mix av hasselnöt- och mandelmjöl istället för vetemjöl? Därmed även passande för dig som inte tål gluten.
4 april är det visst Morotens dag och året runt – alltid billigt och bra med morötter, så passa på. Baka och bjud på mumsiga morotscupcakes till kvällen, morotsdagen någon annan dag för den delen. Recept, varsågod.
Morotscupcakes med citronfrosting
Ingredienser, kakan:
- 2 dl rapsolja
- 3 dl sötströ / kokossocker / annan sötning
- 4 dl rivna morötter
- 3 ägg
- 3,5 dl mandelmjöl (alt. annan mjölsort)
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk bikarbonat
- 1/2 tsk salt
- 1 1/2 tsk kanel
Ingredienser, topping:
- 200 g philadelphiaost
- 150 g smör
- ca 2 1/2 dl Sukrin
- 2 tsk vaniljsocker
- saft och skal av en halv citron
Gör så här:
- Riv morötterna.
- Vispa socker och rapsoljan porröst. Tillsätt äggen och vispa ännu mer.
- Blanda de torra ingredienserna och rör i smeten. Tillsätt även morötterna.
- Häll smeten i en smord ugnsform och in i nedre delen av ugnen på 225° i ca 30 min.
- Riv citronen och vispa alla ingredienser till toppingen till en tjock, slät kräm. Ställ in i kylen och bred över kakan när den svalnat.
- Garnera gärna med valnötter, citronbitar, jordgubbar/hallon, vindruvor, kokosflingor eller vad du tycker om.

Kanske inte snyggast i mannaminne, men fantastiskt goda. Prova? /A
Anna Jonasson