Det sägs ju att ett äpple om dagen håller doktorn från magen, vilket även måste gälla i pajformat va?
Svårt att tacka nej till en smarrig, enkel äppelpaj och med vissa ingredienser – lika näringsrik som en komplett måltid. Med bara några få justeringar kan du skapa en mättande frukostpaj, en proteinrik ”post workout-paj” eller en fikapaj med njutning som främsta syfte, även om jag törs lova att alla varianter jag tipsar dig om är goda.
Nu är det dessutom säsong för våra läckra Svenska äppelsorter, plus Äpplets dag 25 september, värt att fira. Här har jag samlat ihop 5 recept från bloggbanken till dig som önskar.
Enkel äppelpaj – 5 recept för olika smaker och tillfällen
Äppelpaj med proteinrik karamellsås
Ingredienser 1 portion:
- 1 äpple
- 0,5 dl havregryn
- 1 skopa (35 g) Kasein Kanelbulle (alt. något annan passande, ex. vanilj)
- 1 krm kanel
- 2 msk smör (alt. kokosolja)
- 1 msk Sötströ (alt. fiber syrup eller annat sötningsmedel)
- 1 skopa (35 g) Vassle Salted Caramel Cookies
- vatten eller mjölk efter behov
- Fler förslag: toppa med hackad mandel, kokos, en klick vaniljkvarg, glass.. eller annat du gillar!
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200° och smält smöret i en ugnssäker form. På så sätt både smörjer du formen och får smör till pajen.
- Skiva äpplet tunt. Blanda med kanel och Sötströ i formen och sprid ut.
- Rör ihop havregryn, smör, resten av Sötströ, Kasein Kanelbulle proteinpulver och kanel + vatten eller mjölk om det blir för fast konsistens. Smeten ska vara kladdig.
- Fördela smeten över äpplena.
- In i ugnen ca 15 minuter, eller tills äpplena är mjuka och ytan blivit härligt knäckig.
- Under tiden rör du ihop Vassle Salted Caramel Cookies proteinpulver med lite lite vatten eller mjölk i taget till en tjock konsistens. Ställ svalt i väntan på pajen.
- Servera paj med proteinkrämen, enjoy!
Mellanmålspaj med knaprigt nöttäcke
Ingredienser 2 portioner:
- 1 äpple
- ½ tsk kanel
- 2 msk kokosolja
- 1 dl hackade, blandade nötter (jag tog mandel och hasselnötter)
- 0,5 dl havregryn
- 2 msk Sötströ (alt. fiber syrup eller annat sötningsmedel)
- ev. en nypa flingsalt
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200° och smält kokosolja i en ugnssäker form. På så sätt både smörjer du formen och får fett till pajen.
- Skiva äpplet tunt. Blanda med kanel och smöret i formen och sprid ut.
- Rör ihop havregryn, hackade nötter, sötströ och fördela smeten över äpplena. Strö gärna över lite flingsalt om du gillar det.
- In i ugnen ca 20-30 minuter, tills äpplena är mjuka och ytan blivit härligt knaprig.
- Servera gärna med tjock yoghurt, keso eller sockerfri vaniljkvarg.
Äppelpajsgröt med proteinvaniljsås
Ingredienser 2 portioner:
- 1 äpple
- 2 dl havregryn
- ½ tsk kanel
- 1 msk kikärtsmjöl (alt. mandelmjöl eller annan mjölsort)
- 2 tsk Sötströ (alt. fiber syrup eller annat sötningsmedel)
- 1 msk kokosolja
- 1 äggvita
- 1 dl vaniljproteinpulver
- vatten efter behov
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200° och smält kokosolja i en ugnssäker form. På så sätt både smörjer du formen och får smör till pajen.
- Skala och skiva äpplet tunt. Blanda med kanel och kokosolja i formen och sprid ut.
- Rör ihop havregryn, sötströ, kikärtsmjöl, äggvita och kanel (+ vatten om det blir för fast konsistens, ska vara kladdig).
- Fördela smeten över äpplena.
- In i ugnen ca 20-30 minuter, tills äpplena är mjuka och ytan blivit härligt knackig.
- Under tiden rör du ihop vaniljproteinpulver med lite lite vatten i taget till en tjock konsistens. Ställ svalt i väntan på pajen.
- Servera paj med proteinkrämen, enjoy!

Enkel äppelkaka direkt i din skål
Ingredienser, 1-2 portioner:
- 1 litet äpple
- 2 msk smält smör
- 2 msk mandelmjöl
- 1 st ägg
- 2 msk sötströ /socker eller annat sötningsmedel
- 0,5 tsk kanel
- 1 nypa vaniljpulver
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225°.
- Smält smöret direkt i skålen du ska ha kakan i. Häll det sen i en annan skål.
- Skiva äpplet tunt och lägg i kakans skål.
- Rör ner 1 ägg, mandelmjöl, sötströ och 1 nypa vanlijpulver i smöret.
- Pudra kanel och sötströ över äppelskivorna, häll därefter på ägg/smör-mixen.
- In i ugnen i ca 10 minuter, tills äpplet är mjukt och kakan fått fin färg.
- Servera med lättvispad grädde, vaniljsås eller glass.
Simpel, smarrig äppelsmulpaj
Ingredienser 2-4 portioner:
- 2-3 st äpplen
- 3 dl vetemjöl (alt. annan mjölsort)
- 2 msk socker/sötströ
- 100 g smör
- ½ tsk kanel / kardemumma
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225°.
- Skala, kärna ur och skär äpplena smalt. Fördela i en smord ugnsfast form.
- Blanda och strö över sötningsmedel och kanel.
- Knåda ihop smör, mjöl och sötningsmedel till en smulig massa.
- Fördela över äpplena och grädda i mitten av ugnen ca 20-25 minuter.
- Servera med vaniljsås, lättvispad grädde, glass eller vad du önskar.
Jonna är vår äppelpajsexpert här hemma. Bilden är några år gammal, men fortfarande slänger hon ihop en enkel äppelpaj vilken dag som helst till allas glädje. Något recept du blir sugen på att testa? Kram! /A
P.S. Här hittar du fler recept på olika varianter av enkel äppelpaj och andra goda ärbarheten med äpple. Eller är du mer sugen på en riktigt kladdig, sockerfri äppelklasskaka?