Kladdkaka med stevia och mandelmjöl

En smarrig, kladdig kladdkaka passar alltid lika bra för att stilla sötsuget efter middagen, till fredagsmyset eller kalaset.

I det här receptet kan du själv välja om du vill använda stevia eller vanligt socker, mandelmjöl eller vetemjöl (med tanke på gårdagens kalla fakta om stevia).

kladdkaka_gradde

Förra helgen fick jag till en stevia-mandelmjöl-kladdkaka som blev precis så där kladdig jag vill ha den. Väldigt söt varför syrliga bär och vispad grädde med vaniljpulver passade bra till.

Kladdkaka med stevia och mandelmjöl

Ingredienser:

  • 2 ägg
  • 2 dl stevia strö (alt. 2,5 dl socker eller 1 dl ren stevia)
  • 4 msk kakao
  • 1 krm vaniljpulver (alt. 2 tsk vaniljsocker)
  • 100 g smör
  • 1 dl mandelmjöl (alt. 1 dl mjöl)
  • 1/2 tsk salt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Vispa ägg och stevia pösigt.
  4. Blanda samman med resten av ingredienserna (OBS – försiktigt annars blir smeten luftig och kladdkakan torr).
  5. Häll ner smeten i en smord form eller en som är klädd med bakplåtspapper – tips för att få ut den hel utan kladdig form.
  6. Grädda i 15-20 minuter beroende på hur kladdig kladdkaka du vill ha. O.B.S. Den med stevia kan uppfattas rinnig, men ta hellre ut den i lös konsistens och ställ svalt ett par timmar. Då blir den perfekt!

Fler sockerfria recept hittar du här.

7 Comments
  1. Hej Anna:)
    Blev sugen på att testa baka lågkolhydrats kladdkaka och tänkte att du nog hade recept på det, visst stämde det!:) Men när jag googlade på LCHF Kladdkaka så kom ett äldre inlägg från dig upp och ett annat recept. 
    Tänkte bara kolla vilket du brukar baka med eller kanske varierar du dig?:)

    Ha d fint!  

    1. Jag gör oftast en vanlig kladdkaka (ej sötad med Stevia) – är det lördag är det liksom 🙂 Men ibland är jag sugen på något även en vardag & då experimenterar jag gärna med LCHF-recept för att slippa sockerruset.

Leave a Reply

Your email address will not be published.