Brev till Filippa Reinfeldt

I morse cyklade jag en runda på Lidingö med nyklackade cykelskor och pedaler. Ville testa ett riktigt pass där jag kunde jobba med hela benen och både dra och trycka pedalen. En skön tur tills jag vid ett övergångställe ramlade (stillastående) p.g.a. att en lastbil inte såg mig och svängde in på vägen. Inte ens ett skrubbsår på kroppen eller cykeln men det kändes som att tarmarna pressades ut mellan mina separerade magmuskler. Detta har även hänt förut vid okontrollerade rörelser. Gjorde nu så ont och jag grät – inte bara av smärtan, utan p.g.a. denna eviga kamp att få en operation av diastasen utförd via Landstinget.

Har för närvarande inte råd att operera på privat klinik och tycker mig ha rätt att få den utförd – precis som så många andra tjejer som lider av samma problem. Jag har gott stöd och hjälp av en läkare på mödravården som varit i kontakt med flera kirurger på Landstinget men det hjälper inte. Ledsen och förbannad har jag nu skickat detta mail till våra politiker:

Hej!

Jag har varit i kontakt med flera läkare p.g.a. stora problem med min diastas på över 5 cm (seperation av magmuskler) efter 3 graviditeter där jag 2 gånger väntat fler än 1 barn. Försöker få en operation utförd av Landstinget men de hävdar att ”problemet inte är tillräckligt stort” – att det är ett ”estetiskt problem”.

Opererade för ett år sedan ett navelbråck som kommit p.g.a. diastasen men som nu kommit tillbaka då orsaken till det inte är åtgärdad. Jag ser ständigt gravid ut och får oerhörda magsmärtor vid okontrollerade rörelser där det känns som att tarmarna trycks ut mellan de delade magmusklerna.

Så här kan jag inte leva. Jag vill kunna lyfta mina barn utan att ha ont. Vill kunna röra mig utan att varje sekund tänka på att dra åt coremusklerna för att skydda ryggen och slippa frågor om jag är gravid.

Tacksam för hjälp!
/Anna, mamma till 4 + 2 änglabarn

Jag vet att det är många med mig som lider av samma sak och är vi fler som hävdar våra rättigheter kanske vi kan påverka? Gör som jag – skicka mail till våra politiker. Det är helt sjukt att så stora problem inte tas på allvar.

Har skrivit mer om ämnet här:

39 kommentarer
 1. Hoppas verkligen att du får gensvar på ditt brev! Men tyvärr är jag inte förvånad att du hittills inte har fått den vård du behöver, då kvinnor inte tas på samma allvar som män inom t.ex vården. Ja vi vet ju alla hur det ser ut på lönefronten! Men det är även så att kvinnor får sämre och billigare läkemedel än män, helt sjukt!

  Stå på dig!
  Kram!

 2. Hej!

  Läste det här inlägget och klickade direkt vidare till inlägget om magplåtning, där jag skrev en längre kommentar – eftersom jag lider av exakt samma sak själv. Man kanske skulle författa något till Filippa… 😉

 3. Håller tummarna för att de lyssnar & att du får din operation, det är ju verkligen något som du borde få hjälp med! Du är stark som kämpar!

 4. Jag är också tvillingmamma med 4 barn. Efter denna graviditet för 1,5 år sedan då tvillingarna kom har jag från början fått navelbråck. Inte så kraftigt men en utputande navel och en utbuktning av de något separerade magmusklerna. Detta har tyvärr blivit värre och jag känner alltid att jag måste jobba med magstöd o hållning. När jag nu började jobba igen får jag ont i ryggen. Känner att jag måste gå till en läkare men svårt att veta vem som egentligen har kunskapen om detta. Jg är en tränande person o känner att jag inte kan träna på samma sätt o bromsa när kroppen säger ifrån. Har även mycket rörligt bäcken o är stram i baksida lår. Tycker alla ska få hjälp o inte bara få till svar att ” du har gått igenom 3 graviditeter varav 1 tvillinggraviditet klart kroppen inte kan vara som den en gång var”. NEJ, men om det finns hjälp att få. Såg att Engla ( England showroom ) fått operera sin separation efter sin graviditet pga av magproblem som också blir en följd av det hela. Håller tummarna för dig!!

  1. Milla – du borde gå på kontroll hos läkare på din mödravård. Där kan de sedan slussa dig vidare. Stå på dig – du ska absolut få bråcket opererat!

   Håller tummarna för dig också!

 5. Även jag håller tummarna att du får hjälp med dina problem. Är för mej helt ofattbart att du blir nekad den vård du behöver. Jag har också navelbråck men som tur är inte lika stor separation på magmusklerna. Än så länge är mitt navelbråck litet men det kan ju blir större.
  Lyck till! Kram

  1. Du borde få det opererat även om det är litet – ju tidigare desto bättre. Kolla gärna upp!

   Lycka till du också!
   Kram

 6. Ville bara säga att jag har en vän som hade samma problem som du, och tillhör sthlms läns landsting och hade ett navelbråck och separerade magmuskler. Hon fick båda opererade samtidigt!!

 7. Tack för att du skriver Anna! Jag skriver också. Ett evigt plankande varje dag för att få dessa muskler att gå ihop. Å visst hjälper det men de är lång ifrån bra och det känns som en seg debatt att vinna. Men skam den som ger sig! Är vi flera som uttrycker detta och pratar om det så går det att göra skillnad!
  Din blogg inspirerar och motiverar mig! Tusen tack för det!

  Kram Sofie

 8. Vilket otroligt bra initiativ Anna, det är många med dig som lider. Jag tränar/har tränat flera mammor med magmuskeldelning. Du om någon är ett levande bevis på att träning inte åtgärdar problemet. Go Anna! Kramar Caroline

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras