Kladdkaka med kokossocker -recept

Tre försök gjorde jag innan den perfekta kladdkakan stod färdig. Nr. 1 råkade jag spola vatten i smeten eftersom jag tog fel och samtidigt skulle diska barnens pannkaksbunke. Nr. 2. hade jag för länge i ugnen så den blev torr. Värst tänkbara för en kladdkaka!

Nr. 3 däremot – PERFEKT! Knäckig hinna utanpå och krämig chokladsmet inuti. Avsmakning med många tummar upp igår och nu får resten stå och sega till sig inför kvällen när vi ska fira att mannen kommit hem. (Får uppdatera med ännu godare bild ihop med vaniljglass).

I smeten bytte jag ut det vanliga sockret mot ekologiskt kokossocker från Holistic. Det har ett lågt GI på 35, innehåller inga tillsatser och har kvar sina vitaminer, mineraler, aminosyror och enzymer till skillnad mot vitt socker. Med en lätt smak av kola tyckte jag det passade bra i kladdkaka och doseringen är samma som vanligt socker.

Annars bytte jag inte ut något från receptet från på ”megakladdiga kladdkaka”, så värst mycket nyttigare blev den ändå inte. Men lite. Och jag bakar inte kladdkaka för att det ska vara nyttigt (i alla fall inte på helgen). Nej, viktigast av allt – den smakade lika gott som vanligt!

Ingredienser:

 • 2 ägg
 • 2.5 dl kokossocker
 • 4 msk kakao
 • 2 tsk vaniljsocker (alt. vaniljpulver sockerfri kaka)
 • 100 g smör
 • 1 dl mjöl (alt. mandel-, kokos-, eller hasselnötsmjöl för ”vitt-mjölfri” kaka)
 • 1/2 tsk salt

Gör så här:

 1. Sätt ugnen på 175°.
 2. Smält smöret i en kastrull.
 3. Vispa ägg och socker tills det blir poröst.
 4. Blanda samman med resten av ingredienserna (OBS – försiktigt annars blir smeten luftig och kladdkakan torr).
 5. Häll ner smeten i en brödad form eller en som är klädd med bakplåtspapper – tips för att få ut den hel utan kladdig form.
 6. Grädda i 15-20 minuter beroende på hur kladdig kladdkaka du vill ha.

Enjoy!

7 kommentarer
 1. Enklaste kladdkakan med vit choklad
  2 ägg
  2 dl socker
  100 gr smör

  100 gr vit choklad

  Skalet och saften av en lime

  2 1/2 dl vetemjöl

  Gör så här

  Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Smält smöret och bryt ner chokladen i bitar. Rör till en jämn smet. Rör sedan ner smöret och chokladen i äggsmeten. Riv skalet av en lime, endast det gröna skalet ska komma med och pressa ut saften. Blanda ner i smeten. Sikta därefter i mjölet och blanda till en slät smet. Häll sedan smeten i en smord form med löstagbara kanter. Grädda i 10-15 minuter i nedre delen av ugnen. Kakan ska inte få någon färg och den ska kännas kladdig när du tar ut den. Servera kladdkakan med lättvispad grädde, bär, vallmofrön och rivet limeskal.

  1. Tack Anni! MÅSTE testas. Älskar vit choklad!

   Man kanske kan göra en blandning av mörk & vit choklad också. Åh, nu har jag mycket att baka framöver 🙂

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras