Kanelbullar, ok, men kladdkaka – YEY!!
Därför vill jag bjuda dig på mina godaste kladdkaksrecept inför helgen eller om du kan hålla dig till Kladdkakans dag 7 november. En ”högtidsdag” jag firar 1000 gånger hellre än andra påhittade, ja gärna oftare än en dag om året också. Det optimala bakverket för oss som älskar choklad, knäckig yta och härligt krämig mitt.. mmm. Plus enkelt att göra och variera. Här några i olika former för olika smaker, allergier, krav etc, men alla löjligt goda.
Mina 5 godaste kladdkaksrecept för olika smaker
Knäckig kladdkaka i långpanna
Ingredienser:
- 400 g smör
- 8 st ägg
- 12 dl socker
- 8 dl vetemjöl
- 2 dl kakao
- 3/4 dl vaniljsocker
Gör så här:
- Smält smöret och låt det svalna. Sätt ugnen på 175°.
- Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt vaniljsocker och kakao och vispa med lägsta hastighet på elvispen.
- Tillsätt mjölet och sist smöret. Vispa försiktigt till en jämn smet och häll i en långpanna med bakplåtspapper i botten.
- Grädda i 175° i ca 20-40 minuter (beroende på ugn. Kolla med en sticka jämna mellanrum så att den inte är inne för länge/kort stund).
Superkladdig glutenfri kladdkaka
Ingredienser:
- 150 g smör
- 3 ägg
- 3 dl socker eller sockerersättning (t.ex. sötströ eller kokossocker)
- 4-5 msk kakao
- 1 dl mandelmjöl
- ½ chokladkaka, ca 70% kakaohalt
Gör så här:
- Smörj eller klä en form med bakplåtspapper (tips för att slippa disk).
- Smält smöret och blanda med övriga ingredienser.
- Grovhacka choklad och strö över.
- In i mitten av ugnen på 175° i ca 10-15 min.
- OBS! Max 15. I min ugn blev den perfekt efter 13 minuter + en stunds stelnande på balkongen. Hellre för kladdig (sätt då ner den i frysen en stund) än torr.
Vegansk kladdkaka med rabarber och havregrädde
Ingredienser, 8 portioner:
- mjölkfritt margarin till formen
- ströbröd till formen
- 150 g mjölkfritt margarin
- 100 g vegansk vit choklad
- 2 dl vetemjöl
- 2 ½ dl mandelmjöl
- 2 dl strösocker
- 1 krm salt
- ½ dl naturell nötdryck
- 2 stänger rabarber
- 2 msk florsocker
- 2 ½ dl havregrädde
- 1 msk strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°.
- Sätt fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Smöra och bröa sen formen.
- Smält margarinet i en kastrull och ta från spisen. Lägg ner chokladen i bitar och låt smälta med.
- Blanda mjöl, mandelmjöl, socker och salt i en bunke.
- Rör ner margarin- och chokladblandningen och nötdrycken i mjölblandningen till en slät smet. Häll smeten i formen.
- Skiva rabarbern. Blanda den med florsocker och lägg ut skivorna över kakan.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
- Vispa havregrädden fluffig med elvisp tillsammans med socker och vaniljsocker.
- Servera kakan med havregrädden.
Sockerfri kladdkakstårta med choklad- och mascarponetäcke
Ingredienser kladdkaksbotten:
- 150 g smör
- 3 ägg
- 2 dl socker eller sockerersättning (t.ex. sötströ eller stevia i rekommenderad dos)
- 4-5 msk kakao
- 1 dl mandelmjöl
- ½ chokladkaka, ca 70% kakaohalt (sockerfri om du önskar)
Ingredienser fyllning:
- 250 g mascarpone
- 150-200 g mörk choklad (sockerfri om du önskar)
- 2,5 dl vispgrädde
- jordgubbar eller annat du vill garnera med
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°.
- Smörj en rund kakform eller lägg i bakplåtspapper.
- Smält smöret + chokladen i en kastrull. Ta den från plattan och rör ner socker och ett ägg i taget.
- Blanda mjöl och kakao. Sikta ner det i smeten och rör om.
- Häll smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 10 minuter (eller kortare om du vill ha den ännu kladdigare).
- Gör på samma sätt en eller två kakor till beroende på hur hög du vill att tårtan ska bli. Lägg sedan samma dem med vispad grädde och ev. mosade hallon.
- Vispa upp mascapone. Smält chokladen och häll ner i osten under vispning.
- Bred smeten över och runt omkring tårtan. Låt tårtan stå i kylen någon timme (alt. frys in inför festtillfället) innan du garnerar med grädde och övrigt och serverar den.
Supersnabb kladdkaka i din mugg
Ingredienser 1 stor kopp eller 2 små:
- 3 msk kakao
- 2 msk hackad mörk choklad
- 3 msk mandelmjöl (alt. annan mjölsort)
- 3 msk sötströ (alt. valfri sötning)
- 3 msk smält smör (alt. kokosfett)
- 2 msk grädde
- 1 ägg
- 0,5 tsk vaniljextrakt eller vaniljpulver
Gör så här:
- Blanda alla torra ingredienser i en skål.
- Smält smöret och rör ner ihop med ägget i övriga ingredienser
- Häll upp smeten i en stor eller två små muggar.
- Micra på full effekt i 30-60 sekunder. O.B.S. Det går fort och mitten får ju gärna vara krämig!
- Servera med valfria tillbehör, t.ex. vispad grädde, glass, bär..
Delar av recept från Åse Falkman Fredrikson
Hoppas något av mina godaste kladdkaksrecept passar din smak! /A