Operation mage

jag_junior_kok2

Från Mandometerkliniken till Akademikliniken. Jag blev helt fnissig av den ironiska tanken på att först behandlas för ätstörningar och sen gå och fettsuga sig hos en plastikkirurg. Men det var verkligen inte min anledning till konsultationen igår. Visst – det handlar delvis om utseende, men även min mages funktion. Att jag får ont vid vissa lyft, har ramlat illa då det känts som att tarmarna trycks ut och faktiskt inte kan använda de yttre magmusklerna. På bilderna syns mitt problem inte eftersom jag av ren vana drar in magen så fort en kamera åker fram, men slappnar jag av står magen ut som en hård gravidkula. Jag får ofta frågan ”när det är dags” av okända och barn undrar om det är ”bebis i magen”? Men nej – jag är mer än lycklig över dom barn jag redan har.

jag_junior_kok

Under 2 års tid har jag besökt diverse läkare inom Landstinget, skickat brev till Filippa Reinfeldt och kontaktat Patientnämnden för att få igen en operation av min 5 cm breda diastas, utan framgång. Nu har jag bestämt mig för att bekosta en operation ur egen ficka, även om t.o.m. läkarna på Akademikliniken tyckte det var konstigt att jag inte fått operationen utförd via Landstinget med tanke på diastasens bredd och mina besvär. Men jag orkar inte kämpa längre och kommer boka en tid för operation på Akademikliniken strax före sommaren, eftersom jag sen inte får lyfta. Under semestern är Jonas hemma och kan bära barnen/matkassar etc.

Men det är jäkligt mycket pengar och sorgligt att tjejer som har problem med sina magar kring graviditeter inte blir tagna på allvar. Min förhoppning är att alla i framtiden får hjälp med sina magar och därför påminner jag igen hur viktigt det är att vi visar vår ståndpunkt. Ladda upp en bild av din mage (gravid eller inte) på Instagram med hashtag #mamatummyMamatummy Day lördag 18 januari. Gäller även dig som inte har barn – det handlar även om synen på kvinnors problem över lag.

Mer om dagen har jag skrivit här.

15 kommentarer
 1. Åh vad härligt att du äntligen ska få hjälp med detta! Skönt att du har orkat kämpa för det så länge, men så jävla överjävligt (ursäkta mitt ordval…) att du inte får hjälp av landstinget!!
  Antar att du har grym koll på vad man själv kan göra för att få ihop magmusklerna efter en graviditet… Hörde från en PT häromdagen att plankan tydligen inte alls är bra för detta, utan att man ska satsa på andra övningar. Har du några övningar att tipsa om?

  1. Helena – ja, det är sjukt att man inte får hjälp & jag hoppas vården ändrar sina prioriteringar i framtiden.

   Nej – plankan är en väldigt tung övning & lätt att göra fel. Rörliga coreövningar är betydligt bättre, tex att du sitter/står och jobbar sida till sida med en medicinboll eller står i sidoplanka & roterar armen från midjan & upp mot taket.

 2. Du är stark Anna. Förstår inte heller varför inte landstinget kan bekosta en sån här sak, det är ju sjukt hur det prioriteras nu för tiden. Skönt iallafall att du kan genomföra det själv, fast det egentligen inte borde vara så. Stor kram!

 3. För jävligt rent ut sagt att du aldrig kan få hjälp av landstinget med det där. Du kanske ska prova få hjälp av en tidning som skriver artikel om dig o problemet. Det brukar kunna få snurr på kvarnen.
  Hoppas du orkar kämpa lite till innan du bekostar själv.
  Lycka till bästa Anna ! Du förtjänar att må bra!
  Stor kram m styrka o kärlek till dig i resten av familjen <3<3<3

  1. Jag ska inte operera mig före sommaren så jag får se vad som händer Linda. TACK för att du alltid peppar & stor kram till dig & din familj också <3

 4. Jag kan bara hålla med… Så dåligt att man inte kan få hjälp med sånt här av landstinget, jag fick inte heller det trots rejält med överskottshud. Jag bekostade min op själv också och även om det kändes tråkigt och orättvist att behöva lägga så mkt pengar så va det värt det för självkänslan. Du har tagit helt rätt beslut, lycka till med op! 🙂 Måste säga att du ser grymt bra ut, snygg kropp! Ser mycket hälsosammare än förut och det syns att du mår bra 🙂 Härligt! Kram

 5. Jag kämpar med samma problem. Har opererats för navelbråck (de ville då inte åtgärda mellanrummet). Har nu fått tillbaka problemen så ny remiss är skickad. Min husläkare skakar på huvudet åt varför de inte fixar mitt mellanrum. Får se efter det. Annars blir det samma väg som dig. Ska bli kul att höra utveckling och hur det går efter operationen!

 6. Ja sjukvården är rätt sjuk i ibland, anledningen till att jag skaffat privat sjukförsäkringen trots att det är emot mina principer….

 7. Hej! Jag ville bara säga att jag tycker att du är jätte fin på dina bilder du lägger upp nu. Du ser så himla fräsch och pigg ut, samtidigt som du fortfarande ser grymt vältränad ut. Du är stark som person som klarar alla utmaningar!

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras