Lugn distansträning och meditation

Längdskidor i Sälen /Anna Lissjanis

Trenden att träna ”korta, hårda och effektiva” pass har sina fördelar för prestationen och med en fulltecknad agenda, men lång och lugn distansträning är minst lika viktig och välgörande.

Om inte ännu mer för att bygga en slitstark grund av uthållighet, pannben och göra sig kvitt från stress. Jag har själv sällan tid eller ro att träna längre pass än en timme under vardagarna och lyxar därför extra mycket med lågintensiv distansträning när vi är på semester. Att lugnt glida runt i soluppgången med djupa andetag, i monotona rörelser och hinna reflektera – glidometer efter glidomenter på nydragna manchesterspår. Fyllas av frisk fjälluft, grandoft, kraft och samtidigt ett mentalt lugn du automatiskt får i en vidunderlig natur som denna. Likt dunderhonung för själen och tankarna.

langdskidor_salen16

Under veckan har jag successivt ökat distans på min längdskidåkning, som längst 18 km. De första turerna otåliga, speciellt eftersom jag råkat radera Spotify-appen och därför inte kunnat lyssna på musik. Tystnad så när som på stavtagen i den packade snön, vinden. skidornas glid mot snön och mina egna andetag. Kanske var det en högre makt som ville ha det så? Som såg mitt behov av lugn och meditation?

Meditation är att finna lugnet inom sig.

Att få en känsla av att landa i sig själv och att hitta mitten. Att inte reagera på något och att inte låta sinnet fara iväg utan bara observera det som sker, t.ex. genom att lyssna på ett ljud i taget runt omkring sig utan att lägga någon värdering kring det. Du måste alltså inte sitta med korslagda ben och ”sluta tänka” (vilket är omöjligt), men försöka fokusera på något repetitivt (som skidtag, andetag, omgivningen, kroppen) och släppa alla andra tankar så mycket det går.

yoga_barn

I den här miljön är längdskidåkning och då jag svischar nerför en slalombacke tusen gånger mer meditativ än att försöka yoga i vår pyttestuga. På min praktikplats Yogobe är det just nu meditationstema, något jag inte ger mig in på med barnen, men vi har testat några videos för barnyoga och ungdomsyoga under veckan. Skönt sätt att sträcka ut och komma ner i varv för oss alla efter timmarna i backen, tänkte jag. Lagom mosiga och fnissiga efter våra heldagar i backen blev det mer skrattyoga än lugn. Men å andra sidan – skratt är också fantastiskt frigörande. Meditativt på sitt sätt.

Fler lästips:

Om yoga och prestationsfri träning

♥ Om meditation och dess välgörande effekter hos Yogobe

7 Comments
  1. Älskar verkligen när jag känner att jag har tid för långa stressfria pass. Att vara ute och springa i ett par timmar kan eventuellt vara det bästa jag vet. Mindfulness på hög nivå det! Det är tur att man har semester/helg ibland för på vardagarna skulle jag verkligen aldrig ha ro att köra ett längre pass, skulle nog bara tänka på saker jag ”borde” göra istället (även om det är träningen som gör att man orkar med resten).

    1. Ja Annika, vi har verkligen haft fina dagar & kan inte klaga idag när det är sämre väder.

      Haha, mest skratt den där yogan, men det är ju också mysigt. Härligt att du också brukar yoga med dina barn. Tror de mår bra av det, om inte för att göra något ihop med sina föräldrar 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.