20 mellanmål på språng (och tävlingsvinnaren)

ingr_banangl

Mellanmål.

Inget måste, precis som allt annat är ditt mellanmålsbehov individuellt, men bra för vissa. Dig som hellre äter lite och ofta än enstaka stora måltider, som tränar och/eller har en stund innan du är hemma till nästa huvudmåltid. Då kan det vara fint att ha få i sig något som går snabbt, kanske för att påskynda återhämtningen efter träning eller/och håller energi och humör på topp hela dagen. Gärna också något som smakar gott, vilket inte behöver vara så krångligt.

Jag har gett många mellanmålstips under mina år som bloggare och kan nu komplettera med många många fler tack vare er läsare. Vid min tävling om en utbildning till Lic. Kostrådgivare hos Sports Club Education frågade jag efter era bästa mellanmålstips på språng. Längst ner meddelar jag vinnaren, men först alla briljanta mellanmål + ett som jag själv brukar göra här hemma.

banan_kram

Inte det allra bästa mellanmål att ha med sig i väskan då det är godast i kall glasskonsistens, men som sagt – smidigt på hemmaplan eller om du har en bra ta-med-förpackning. Ingredienserna ser du på bilden högst upp i inlägget och här ovan slutresultatet.

Matig bananchokladglass med crunch

 • 1 frusen banan i bitar
 • 0,5 dl havregryn
 • 1 msk chiafrön
 • 1 skopa proteinpulver med chokladsmak (jag tog Holistic vassleprotein choklad) alternativt exempelvis nötchokladkvarg eller vaniljkvarg
 • 1 tsk kakao
 • Toppingtips: kokos, pumpakärnor, bär du gillar, nötter eller nötsmör, frukt – torkad eller färsk, kakaonibs, granola

Gör så här: Mixa alla ingredienser. Lägg upp i en skål och toppa med valfria gosaker. Ät omedelbart!

Men, enkla mellanmål to go var frågan. Här hittar du ytterligare 19 mellanmål som är smidiga att ta med.

chiapudding

19 mellanmål på språng

1. Maria: Egna frukt och nötblandningar är toppen! Banan! Kokt ägg! Chiapudding med bär i ”mug to Go”!

2. Sofia: I kategorin köpa färdigt-mellis vinner äpple, nötter/frön, mozzarella, keso, torkade bär. Bland förberedda mellis vinner olika slags bollar med frön/gryn, smoothies och matiga muffins.

Sofia delar även med sig av mer mat- och mellisideer på sin blogg easyeatingforkids.

3. Lollo: Banan, ägg och lite nötter. Enkelt och gott. Avancerade mellis är inte riktigt min grej och jag tror att det är därför många tycker att det är så svårt att få till ett bra mellanmål. Det ska vara flashiga och nya mellis enligt sociala medier, men enligt mig behöver det inte vara så. Klart det är kul att testa nya sakar men banan är min absoluta favorit.

4. Carina: Bästa mellis på språng är en halv avocado med örtsalt och pressad citron!

chokladbollar_trendotraning

5. Lina: Bästa melliset på språng: smoothie och energibars/bollar. Smoothien görs på kvarg, avokado, banan, bär och mjölk. Bollarna innehåller mandel/nötter, dadlar, kokos och ibland lite kakao. Intas på språng i dubbelvagn av två glada barn, samt av mamman, efter förskolan om dagarna. Går superbra!

6. Rebecca: Mitt bidrag till ”mellis på språng”-samlingen är rawbollar/bars som innehåller t.ex dadlar, nötter, kakao, kokosolja, kokosflingor, torkade tranbär och lite lakritspulver. Ett mellis på språng ska enligt mig vara packat med bra energi, men ändå vara något roligare än en trött frukt.

7. Sandra: Mitt bästa tips på ”mellis på språng ” är äggmuffins med någon härlig och nyttig fyllning.

froknacke_te

8. Christin: Mellanmål på språng är en avokado i sin enkelhet, alternativet för mig är keso mosat med ett kokt ägg i en skål, dippa med hembakt fröknäckebröd, allt du behöver.

9. Sofia: Mitt bästa tips på snabbt mellanmål är kokta ägg, nötter och/eller frukt – praktiska saker som inte behöver kyl och kan ligga i väskan!

10. Ninnie: Mitt tips på ett mellis på språng måste vara något så enkelt som kokta ägg! De funkar i en liten låda i väskan över dagen, bra näringsinnehåll och mättande!

mack_smooth

11. Malin: Mitt bästa mellanmål på språng, ska vara enkelt, ge bra mättnad, inte kladda eller skapa otrevnad för personer runt omkring (t.ex. nötter – finns allergiker eller ägg som kan lukta illa).

Med detta sagt: Om tid finns, chiapudding som kan förberedas i förväg, gärna gjord på turkisk yoghurt för extra mättnad. Toppa med bär och en banan. Om inte tid finns, en dubbelknäckemacka med pålägg, ost + skinka, avokado eller ett stekt ägg.

12. Ulrica: För mig handlar ”mellis på språng” om att ha någonting färdigt som enbart behöver tas fram, men det ska också gå smidigt att äta överallt. Jag undviker gärna att ha någonting som kladdar, någonting som kräver sked eller något som behöver förvaras i kylskåp under dagen, och därför tycker jag att dessa mellanmålsbars är perfekt. Detta recept är till ca 5 bars och du behöver.

Mellanmålbars

 • 2,5 dl valfritt proteinpulver
 • 1,5 dl havregryn
 • 1 rågad matsked nötsmör, tex jordnötssmör
 • Honung (valfritt)
 • Ca 0,5 dl mjölk (beror på vilket proteinpulver du använder)

Blanda alla ingredienser förutom mjölken i en bunke med händerna. Tillsätt lite mjölk i taget till du får en fast konsistens. Tryck ut smeten på ett bakplåtspapper och dela i önskad storlek. Linda gärna in varje bit i lite folie så blir det ett perfekt mellis att ta med ”på språng”. Förvaras i kylen upp till en vecka men går även finnemang att frysa och ta ut vid behov.

smooth_j

13. Jenny: Mitt bästa mellanmål är en enkel smoothie, du behöver inte göra det så krångligt, det finns bra, färdiggjorda varianter redan såsom t.ex. Froosh. Jag älskar den med mango! Till det riskakor doppade i mörk choklad, finns bl.a. på TGR för en billig peng. Det behöver inte vara mer avancerat än så.

14. Maria: Mitt bästa tips på mellanmål blir helt klart frukt, keso och nötter. Brukar skära frukt i biter och lägga i en shake tillsammans med någon dl keso, och hacka nötter grovt och ha ovanpå.  Supersmidigt att ta med.

scones_te

15. Linda: Mellis på språng stavas smoothie, banan eller överblivna scones från frukosten (bakar en sort som blir så saftiga att pålägg egentligen är överflödigt).

 

16. Anna: Två förslag på mellis på språng: (det enkla förslaget) mixa banan, bär och en klick yoghurt eller kvarg tillsammans med några matskedar havregryn, häll upp i en sån där trevlig bägare med lock. I locket fyller du på med något som knastrar gott, t ex nötter. (det superenkla förslaget) banan och en näve nötter. Lite småtrist men mycket funktionellt!

kvarg_fruit

17. Helena: Min bästa mellis på språng står färdig i kylen och är bara att slänga ned i väskan! Over night oats! Mosar en banan och blandar mer kokosmjölk, chiafrön, havregryn och lite pepparkakskrydda (för att det blir så löjligt gott) och sedan får det stå under natten. Kräver lite förberedelse men gör man några åt gången så är det sen superenkelt! Kan med fördel toppas med granola och andra roligheter!

18. Annie: Mellanmål på språng, jag tar gärna ett kokt ägg och en näve blandade nötter när jag behöver få bra energi. De flesta matbutiker har ju en salladsbar där ägg ofta ingår så det är ganska lätt att få tag på idag. Avokado är också en mellisfavorit.

19. Cherie: Mitt tips på mellanmål på språng är faktiskt kokt ägg och nötter eller en proteinbar som jag alltid oftast har liggandes i väskan.

agg_jorm

Vinnaren av smidiga mellanmål att ta med är helt klart ägget! Men vem vinner tävlingen? Först och främst – tack för alla bidrag, men tyvärr är det bara en av er som vinner utbildningen till Lic. Kostrådgivare. Det var inget lätt val, men nu har Sports Club Education utsett Rebecca till vinnare. Här är hennes motivering:

Jag har mindre än ett år kvar tills jag är färdig fysioterapeut/sjukgymnast, och mitt mål har hela tiden varit att komplettera denna legitimation med utbildning till PT- och kostrådgivare för att kunna erbjuda mina framtida patienter så mycket kunskap som möjligt, men när CSN-lånet tickar på så har jag inte råd att gå dessa utbildningar.

Stort grattis Rebecca och lycka till på utbildningen! Jag ska även hälsa att du som tävlade utan att vinna får 15% rabatt på utbildningen.

1 kommentar

  Berätta vad du tycker

  Din e-postadress kommer inte publiceras