Villaägare och fembarnsmamma för ett dygn


Drömmer du om egen villa. Eller barn. Eller både och? Då är ett hett tips att låna detta för ett eller ett par dygn. Jag har visserligen redan barn och villa bor jag ofta i på våra semestrar, men på senare tid har jag blivit allt mer sugen på permanent husboende.
Kanske är det ett ålderstecken, att få en allt starkare längtan efter närhet till naturen? Efter SPACE. Jag älskar Gärdet och vår lägenhet, men barnen blir inte mindre och alla skulle må bra av att kunna gå undan ibland. Det märks extra mycket nu innan skolorna dragit igång och alla är hemma. Vå går varandra på nerverna ibland och jag känner mig instängd. Kontrasten till veckan på Åland eller i Jorm, där fjäll och hav sänkte stressnivån, blir så påtaglig. Eller kontrasten till en stor villa i Sollentuna..

Min syster Mia hade gett sin sambo en övernattning på ett Görvälns Slott i födelsedagspresent och jag flyttade in som barnvakt till hennes tre små. Plus Junior och Jonna som gärna vill träffa sina kusiner. De leker så bra att det bara underlättar att ha hand om extra många barn.

Olivia är äldst, lika gammal som Hampus. En riktig solstråle med koll på det mesta gällande sina småsyskon och huset. Hon känns som en bonusdotter till mig, som följde med oss hem till stan och sov över efter det här dygnet.

Ella är yngst. Galet söt, precis som hennes storebror Hjalmar, bara ett år äldre. Vi gick till olika parker både i lördags och söndags för att gunga, klättra och leka i sanden. Även det var en flaschback för mig, att återuppleva vagn, blöjor och att det ”går i ett”. Bara roligt när det gäller en kort tid, men jag inser nu vilket ös det var för ett par år sen.

I Ella och Hjalmars rum hänger Dantes bokstavsaffisch på väggen och de sover i varsin koja. Så fint! Min syster har verkligen koll på det här med inredning och är även delägare av sajten StyleRoom.
Hemma i huset fortsatte leken, för mig även med att tänka mig in i livet som villaägare. Det går ju inte att jämföra ett dygn utan underhåll av fasaden, klippa gräs, rensa ogräs, städa och fixa, men känslan – den gillar jag. Att bara slå upp dörren och fika på altanen..

Mia och Thomas hus är verkligen vackert, med både stort trädäck, gräsmatta och charmiga detaljer från förr. Dessutom ligger det bara ett stenkast från Sollentuna centrum med allt du kan tänka dig i shoppingväg. Och träningsväg eftersom det ligger ett SATS där och även fina löpvägar längs vattnet + utegym. Ett bra mellanting mellan det ”riktiga” livet på landet i Jorm och lägenhet i stan.

Att smaka på villalivet är en sak, men det här med att skaffa barn är svårt att sätta sig in i efter ett dygn med någon annans. Att vara barnvakt är lite som många mor- och farföräldrar säkert upplever det – lyxen att få hänga med de underbara ungarna en begränsad tid, skämma bort och vara lektant istället för att uppfostra.
Vi fick ett mysigt dygn ihop, jag, Junior, Jonna och kusinerna. Och jag kan definitivt tänka mig en framtid som husägare, men inte fler barn. Är glad att ha andras sötnosar att låna och skämma bort när bebissuget slår till ♥
Det här att byta miljö med någon annan är i alla fall ett riktigt bra tips om jag får säga det själv, speciellt om det är något du funderar över att göra själv. Som Sofia så klokt skrev på sin Instagram – du har fötter, inte rötter! Även om det såklart är svårare att få med sig 12 fötter åt samma håll än två.. 🙂

3 kommentarer
  1. Vilket fint hus! Och ja, det är ju härligt att bo i hus, särskilt när man har yngre barn. Fast jag som nyligen sålt ett stort fint hus för att flytta till en hyreslägenhet ställer mig lite frågande till varför det var så självklart att vi skulle bo i hus när barnen var yngre. Ja det var ju praktiskt och smidigt på många sätt med mycket utrymme och egen trädgård. Men att ta hand om hus och trädgård har slukat mycket tid och energi som jag kan tycka att vi hade kunnat använda på bättre sätt. Det är ju dock en avvägning, det där. Och en prioriteringsfråga. Och en robotgräsklippare hade ju förbättrat situationen i alla fall något, det hade vi skaffat om vi hade bott kvar 🙂

    1. Camilla – ja, det har väl både för- och nackdelar att bo i hus. Som jag även skrev, som barnvakt ett dygn behövde jag inte renovera och fixa med huset.. Kan vara bra att se båda världarna innan en hittar rätt. Grymt att du har hittat ett boende som passar dig 🙂

  2. Vad gäller fasad ångrar jag ibland att vi inte valde hus med tegel istället för träfasad. Nog för att vi inte målat södersidan mer än en gång sedan vi flyttade 2003, men ändå. Robotgräsklipparen är verkligen ett köp vi aldrig ångrat. Att barnen har kunnat gå ut och in hur de velat under hela sin uppväxt tycker jag är ett plus. Men vi är alla olika och gillar olika saker. Här där vi bor är huspriserna på en helt annan nivå än i storstäderna. Just nu är det dessutom nästan enklare och billigare att hitta hus än lägenheter för barnfamiljer i vår stad.

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras