Och på jobbet går det bra?

Med mitt andra – och sista – nr av papperstidningen SportHälsa..

Minns du? Det var ganska precis 2 år sen och jag var så stolt. Att få ha coola Annelie Pompe som huvudprofil i numret, plus flera vänner och bekanta. Och visst är det en speciell känsla med en produkt du kan känna med dina händer? Bläddra i, riva ut sidor att spara och vika hörn till nästa lässtund. Ändå är det en naturlig utveckling att vi går allt mer åt det digitala och viktigt att hänga med på den vågen.

Sommaren efter att jag varit med om 3 utgiv av SportHälsa började vi helt satsa på en digital tidning. Inte jätteroligt, för det var ju tidning jag ville göra. Och inte helt lätt, men successivt hittade vi ett arbetssätt, samtidigt som stressen minskade. Det kan verka häftigt att göra tidningar, men jag mådde verkligen inte bra det första året som chefredaktör. Att både styra över innehållet i en papperstidning, på sajten, nyhetsbrev, sociala medier och våra bloggare. Så här i efterhand fattar jag inte hur jag orkade, men det var bra att jag gjorde det. För ur det hela kom något bra.

”Smyger vidare på förändringarnas år..”

..då? Ja det jag skrev tidigare stämmer, men på ett annat sätt..

”Magkänslan säger att det är rätt att smyga mig vidare. Och det är inte bara p.g.a. mina egna behov av utveckling, frihet och äventyr. Dels behöver min hjärna avlastning, för att bli mer närvarande med mina barn som bara är små en gång. Det är alltså mycket för deras skull jag gör en ”down shifting”, med ambitionen att lägga mindre tid och tankekraft, men ändå tjäna snarlikt mycket pengar som nu. Jag har en plan som du kommer se inom kort. Dessutom är det inte rättvist mot SportHälsa och mina kollegor. Att inte ge 100%, utan samtidigt vilja hålla på med så många egna projekt.”

Sen tänkte jag om. Och tillsammans med min chef kom vi fram till en förändring som passar oss båda. Som BÅDE ger mig frihet, möjlighet till utveckling och äventyr, samtidigt som jag behåller chefredaktörtjänsten, tryggheten och gemenskapen som anställd. Jag blir alltså kvar, med bättre lön och arbetsvillkor, samtidigt som SportHälsa får en större del av mina övriga uppdrag. Det genom att bloggen flyttar in på SportHälsa. Jag kan därmed skriva den på arbetstid, eftersom den då ingår i mitt yrke, liksom mina övriga projekt som indirekt alltid hamnar här i bloggen. Som podden, träningsevent och andra samarbeten. Dessutom kan jag mestadels jobba hemifrån om jag vill, vilket underlättar enormt i familjepusslet och när jag behöver arbetsro.

Workdesign

Typ ”att ha kakan kvar och samtidigt äta den”. Jobbet på SportHälsa är väldigt varierande, fritt och inom ämnet jag brinner för. Och jag är så glad att ha kvar mina fina kollegor, ekonomisk trygghet och samtidigt kunna utveckla egna projekt. Det sänker stressen inombords att veta vad jag tjänar varje månad, vilket är viktigt med tanke på min bakgrund och som 4-barnsmamma. Och den digitala plattformen gör det även möjligt för mig att jobba varifrån jag vill i stor utsträckning. Efter två år känner jag mig avslappnad i det jag gör, samt har hittat rutiner så att jag kan vara ledig på kvällar och helger. Alltså även flera faktorer som familjen vinner på, för som egenföretagare är detta inte lika självklart. Jag har testat det med och nja – ensam är sällan stark.

Det här tänker jag är framtiden – workdesign! Att fler kommer skräddarsy sin yrkesroll, i och med digitaliseringen. Unga växer upp i en värld där tid och rum inte är lika viktigt. Sen finns såklart många viktiga yrken kvar där man måste vara på plats vissa tider, men för oss som jobbar online känns personligt anpassade roller rätt enligt mig, så länge jobbet blir gjort.

Hur tänker du kring det här? Har du hittat en arbetssituation som passar dig? Kram! /A

9 kommentarer
  1. Ja, det är super! Jag förstår de som vill jobba helt som egenföretagare, men eftersom jag fortfarande får så stor frihet och kan vara kreativ inom min anställning passar det här mig utmärkt. Hoppas du hittar en väg mot att jobba med ditt stora intresse!

 1. Finns inte så mycket att kompromissa med eller hitta alternativa lösningar för min del då jag jobbar som lärare. Efter höstens utmattning kommer jag dock att testa att jobba 80% för att se hur det funkar. Önskar jag hade ett mer flexibelt jobb. Så jag letar också efter något annat, vad vet jag inte än men kanske kan jag ha tid att fundera över det när jag inte längre behöver stressa under veckorna.

 2. Men va härligt att läsa, så roligt för din skull! Önskar själv att det inom mitt yrkesområde skulle vara möjligt att anpassa mer utefter familjeliv osv.

  1. Tack Fia! Jo, jag förstår att det inte är möjligt inom alla yrken. Och för min del är det mycket bloggen som jag byggt upp under 10 års tid som gjort denna lösning möjlig. Jag har alltså dig och övriga läsare att tack mycket för det här.. <3

   Sen har alla yrken sina plus och minus. Det får vi också komma ihåg. Stor kram!

 3. Grattis till ”nygamla” jobbet – låter som en härlig lösning. Önskade så att jag ”vågade” sitta hemma mera och jobba – för jag är så mkt mer effektivt på så sätt. Hinner mer och livet blir enklare. Jag ska försöka att jobba på det!

  1. Tack Joanna! Är det din chef som inte tillåter det eller är det du själv som inte vill fråga? Förstår om det inte är möjligt på alla arbetsplatser, men om har du ju inget att förlora på att kolla om det är möjligt 🙂

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras